Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

problem dotyczacy stacji lutowniczej solomon sl-30n

MlodyVFR 26 Lis 2008 16:22 1604 2
  • #1 26 Lis 2008 16:22
    MlodyVFR
    Poziom 11  

    ostatnio zauwazylem, ze skacze mi dziwnie temperatura z odczytu. pomierzylem wyprowadzenia z kolby i stwierdzilem, ze mam przejscie miedzy czescia metalowa kolby (np grotem), a czujka temperatury. dodatkowo rozebralem ta kolbe i wysypal sie piasek i czujka jest luzna jak mniemam. stad pytanie: czy grot moze miec przejscie z obudowy do czujki i jest to normalne, czy tez te dziwne skoki temperatury powiazane sa z niedotykaniem czujki do grota.

    p.s. jak ktos by mial stacje solomon i moglby sprawdzic, czy ma przejscie miedzy srodkowoym pinem we wtyczce a jakimkolwiek innym bylbym wdzeczny.

    0 2
  • #2 26 Lis 2008 16:55
    miwi
    Poziom 27  

    Witam
    Ja posiadam SL-916D ale również miałem problemy z temperaturami. Z tego co pamiętam sprzęt pojechał do serwisu jako znany przypadek (niepamiętam czy przypadkiem nie było problemu z potencjometrami) Przemierzyłem wtyk i praktycznie środkowy pin ma przejście ze wszytkimi pinami po kilka omów.

    0
  • #3 26 Lis 2008 19:30
    MlodyVFR
    Poziom 11  

    dzieki miwi za odpowiedz. rozumiem, ze wtyk masz 5 pinowy? wg moich ustalen srodek to potencjal grota, dwa skrajne z lewej to grzalka, dwa skrajne z prawej to czujka. miedzy czujka a grzalka nie mam przejscia. ale wciaz nie wiem, czy tak ma byc czy nie. w sumie nowa kolba to wydatek okolo 30 zlotych, wiec problemu nie ma, ale chcialbym sie upewnic na 100% co dolega, bo jesli tylko niedotykanie to moge to naprawic pewnie w jakis sposob nawet dosypujac piasku i uszczelniajac gore jak bylo pierowtnie.

    0