Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Błędy podczas instalacji Windows na Toshiba L300-17L

simonwss 27 Lis 2008 00:24 3228 2
  • #1 27 Lis 2008 00:24
    simonwss
    Poziom 9  

    Kupilem dzis TOSHIBE L300-17L, czysta, bez systemu operacyjnego.

    Sciagnalem sobie XPsp2PL w ramach MSDN academic alliance (darmowe windowsy dla studentow )

    Wypalilem obraz, plyte wlozylem, mialem na poczatku ten sam problem co wielu, tzn brak bootowania i problem z HDD. Przelaczylem w biosie SATA z AHCI na compatibile i instalator ruszyl. Utowrzylem 2 partycje. Wybralem C na partycje systemowa, po czym zostala ona sformatowana w trybie ntsc (nie mialem do wyboru fat) i komputer sie zrestartowal. pojawil sie juz pelny instalator, ale instalacja wogole nie ruszyla, tylko nagle wyskoczyl blad ktory w calosci przepisuje ponizej:

    błąd:
    installation failed: E: l386\asms. error message: niepoprawna funkcja

    ***

    blad krytyczny:
    nie mozna zainstalowac jednego ze skladnikow wymaganego przez system WINdowS do kontynuuowania instajacji.

    ***

    (potem jest ten sam tekst powtorzony 3 razy... i dalej:)

    operacja zostala anulowana przez uzytkownika

    ***

    (znow powtarzany jest ten sam tekst, tym razem tylko raz, i dalej:)

    blad:
    podpis dla instalator systemu windows xp proffesional jest nieprawidlowy, kod bledu: 800b0100

    brak podpisu w temacie.

    ***
    blad krytyczny

    instalator nie moze zaisntalowac wykazow produktow. jest to blad krytyczny. plik dziennika instalacji powinien zawierac wiecej informacji.




    I TO NA TYLE. Pomyslalem ze moze zmienie wersje windowsa (bo akurat oprocz tej studenckiej mam inna) ale teraz nawet jak wyjalem plyte, restartuje kompa i coo bym nie zrobil, wlacza sie za kazdym razem instalator windows, i prosi o wlozenie plyty, jak wloze, wiadomo...


    POMOCY!!!!!!!!!

    0 2
  • #2 27 Lis 2008 00:54
    ozzman
    Poziom 26  

    Nie wiem czy Cię dobrze zrozumiałem ale jeśli masz jeszcze inną wersję windows to spróbuj z niej od początku zainstalować a nie kontynuować instalację. Bo właśnie zrozumiałem że kontynuujesz. Jeżeli będzie działać to tą studencką spróbuj jeszcze zainstalować na jakimś innym kompie. Może być wina tej wersji...

    0
  • #3 27 Lis 2008 01:04
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Widzę następujące możliwości:
    1. Wadliwie nagrane płyty;
    2. Uszkodzony/zabrudzony napęd optyczny w laptopie;
    3. Wadliwie funkcjonująca pamięć operacyjna.
    Ten ostatni przypadek można zdiagnozować ściągając memtest86 w wersji obrazu płyty bootowalnej.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo