Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nowy piekarnik - co wybrać: Amica czy Electrolux?

jombo 28 Lis 2008 12:53 12793 7
  • #1 28 Lis 2008 12:53
    jombo
    Poziom 9  

    Witam. Chciałem zrobić żonie prezent na Mikołaja i kupić jej nowy piekarnik. Zastanawiam się jednak co wybrać?
    Amica EBP 8752 czy Electrolux EOB 64100 X
    Doradźcie coś.
    Amica na full wypasiona ten drugi prawie też.

    0 7
  • #2 28 Lis 2008 13:02
    arekb81
    Poziom 25  

    W życiu nie kupiłbym produktów żadnej z tych firm. Electrolux - droga ładnie wyglądająca na solidną, tandeta z Chin, częste poważne usterki i nieopłacalna naprawa po gwarancji.

    Amica trochę lepiej, przynajmniej niższa cena, adekwatna do jakości, która nie jest całkiem zła. Ale elektronika bardzo awaryjna i oczywiście droga naprawa po gwarancji.

    Jak już musisz coś z tych dwóch, to Amica.

    1
  • #3 28 Lis 2008 13:02
    treworperez
    Poziom 9  

    Ja wybrałbym EOB 64100 X.Pozdrawiam.

    0
  • #4 29 Gru 2008 01:08
    Jan_Werbinski
    Poziom 32  

    Na forum jednego z pism budowlanych ktoś przysyłał zdjęcia piekarnika Amica, w którym samoistnie w nocy się rozsypała szyba prawdopodobnie z powodu naprężeń albo złego hartowania. Potem jeszcze inne osoby opisały ten sam przypadek. Gwarancja oczywiście nie przysługuje, bo to uszkodzenie "mechaniczne".

    1
  • #5 09 Sty 2009 14:45
    superKOMO
    Poziom 9  

    Mam akurat akurat ten - eob 64100x
    Po długich namysłach kupiłam.
    Tak na prawdę rzadko piekę. Czasem wrzucę pizzę, przygrzewam coś, piekę mięso. pierniczki, szybkie ciasta, suszenie grzybów.
    Bardzo rzadko piekę ciasto.

    Jak dla mnie super instrukcja obsługi. Co jak suszyć. Jak czyścić. Jak wymienić żarówkę. Jak zainstalować blokadę dla dzieci itp.

    W moim wypadku rewelacją jest potrójna szyba - co szczególnie ważne dla brzdąca.
    Termosondy nie użyłam ani razu.

    Muszę niestety wziąć się za rozbieranie szyby bo wyciekło mi mleko poza płytę i niestety wlało się również do szyby piekarnika (ramka jest jakby otwarta od góry).

    Nie było z nim najmniejszych problemów - serdecznie polecam.
    Ja kupowałam przez net.
    Dla częściej piekących - warto rozważyć zakup teleskopowych prowadnic - jak dla mnie zwykłe drabinkowe są w porządku a ok. 300 zł w kieszeni.

    -1
  • #6 09 Sty 2009 17:06
    michcio
    Specjalista elektryk

    Przestrzegam przed produktami Amici, są bardzo niskiej jakości...
    A z tą szybą to prawda, w niektórych piekarnikach faktycznie sama rozsypywała się na tępe kryształki.

    0
  • #7 09 Sty 2009 18:45
    skryn
    Admin grupy AGD

    A ja odpowiem Koledzy, prześmiewcy sprzętu Amica, wręcz odwrotnie.
    Proszę sobie porównać wskaźnik sprzedaży Amica, ze wskaźnikiem reklamacji.
    I dla porównania, sprzedaż Electrolux.
    Coś w tym jest.
    Koniec tematu. A zwłaszcza kuchenek, gdzie ponad 60 procent rynku stanowi Amica. Wielce wymowne.
    I proszę nie wmawiać, że kuchenki tej firmy, są słabej jakości.

    2
  • #8 09 Sty 2009 21:33
    Jan_Werbinski
    Poziom 32  

    Może podaj wskaźniki reklamacji dla Amica i innych?

    3