Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Przebicie na obudowe komputera i wszystkich urządzeń!

zoom1500 28 Lis 2008 19:02 10729 11
  • #1 28 Lis 2008 19:02
    zoom1500
    Poziom 12  

    Witam

    Mam duży problem z instalacją mianowicie tam gdzie są gniazdka z bolcem tego nie ma aczkolwiek przechodząc do rzeczy:

    Gdy włączam byle jakie urządzenie np. lodówkę pralkę czy komputer do gniazdka gdzie nie ma bolca jest na nich obudowie napięcie! tz. jak złapię obudowy np. kompa lub lodówki i jeszcze kaloryfera to czuję charakterystyczne "mrowienie" i to samo na mikrofalówce którą niedawno kupiłem!

    Wzywałem elektryków to powiedzieli że mam zastosować gniazdka z bolcami do tych urządzeń to problem minie. cóż co za spostrzeżenie ale dlaczego na wszystkich urządzeniach jest napięcie na obudowie?!

    Ja nie dałem sobie spokoju i zaprosiłem kolegę elektryka on zaś wziął odłączył cały dom od prądu tz. odepiął zero i fazę od bezpiecznika i podłączył przedłużacz bez bolca pod te kable i było to samo! On mi na to: "Instalację w domu masz ok tylko że coś musi iść z klatki od głównego bzp musi być słabe zero i obwód dobrze ci się nie zamyka i pojawia ci się to na obudowie."

    Po mojej wiedzy aczkolwiek elektrykiem nie jestem myślałem to samo słabe zero i już nie zamyka dobrze obwodu i tak sie dzieje.

    czy ktoś miał podobny problem?

    ________________________________________________________________
    Na elektryków ze spółdzielni to sobie mogę liczyć.... załóż gniazdka z bolcem i cała ich robota tak dobra ok tylko dlaczego jest te napięcie na wszystkim co ma obudowę z metalu do h--a!

    0 11
  • #2 28 Lis 2008 19:15
    zdzislaw111
    Poziom 26  

    Witaj.

    zoom1500 napisał:

    ________________________________________________________________
    Na elektryków ze spółdzielni to sobie mogę liczyć.... załóż gniazdka z bolcem i cała ich robota tak dobra ok tylko dlaczego jest te napięcie na wszystkim co ma obudowę z metalu do h--a!


    Co do podłączania przewodu ochronnego do bolca i stosowania odpowiedniej jakości przewodów i przedłużaczy to koledzy elektrycy mają całkowitą słuszność .

    W końcu są tylko elektrykami i wiedzą tyle ile ich nauczono. Bardzo dobrze że tego się trzymają.

    Teraz obejrzyj fragment schematu zasilacza ATX i znajdziesz odpowiedź skąd bierze się Twoje " przebicie" . kondensatory c3 ic4 mogą mieć różne upływy a to może spowodować pojawianie się dodatkowych prądów i napięć.
    W innych urządzeniach może być podobnie.

    1
  • #3 28 Lis 2008 19:21
    zoom1500
    Poziom 12  

    zdzislaw111 napisał:
    Witaj.
    zoom1500 napisał:

    ________________________________________________________________
    Na elektryków ze spółdzielni to sobie mogę liczyć.... załóż gniazdka z bolcem i cała ich robota tak dobra ok tylko dlaczego jest te napięcie na wszystkim co ma obudowę z metalu do h--a!


    Co do podłączania przewodu ochronnego do bolca i stosowania odpowiedniej jakości przewodów i przedłużaczy to koledzy elektrycy mają całkowitą słuszność .

    W końcu są tylko elektrykami i wiedzą tyle ile ich nauczono. Bardzo dobrze że tego się trzymają.

    Teraz obejrzyj fragment schematu zasilacza ATX i znajdziesz odpowiedź skąd bierze się Twoje " przebicie" .
    W innych urządzeniach może być podobnie.


    No z tym się zgodze od tego są te bolce żeby prąd mnie nie pieścił ale z tym jakich mam elektryków z spółdzielni to płakać się chce kompletnie nic żeby sprawdzić instalacje lub coś!

    Gniazdka z bolcem założyłem kolega elektryk mi pozakładał. Tylko że z tym jak włacze tam gzdie go nie ma to mnię nie pokoi

    Z tym schematem to się zgozdę tylko np. żelażko lub lodówka tego nie ma i dlaczego tam też jest :) ?

    Koledzy nie bierzcie mi chaka że to tylko komp lub coś ;) Elektronik też był brał kompa do siebie do domu i nic nie było!!

    0
  • #4 28 Lis 2008 19:31
    zdzislaw111
    Poziom 26  

    Kolego elektrycy na pewno sprawdzili instalację.

    Wina jest w urządzeniach.

    Sprawdź tak :
    1.podłącz przewód do bolca i dotknij , czy wtedy odczuwasz mrowienie ?
    2. teraz dotknij się do urządzania podłączonego do gniazdka bez bolca .

    Teraz wyciągnij wnioski : czy "kopie" instalacja , czy urządzenie ?

    0
  • #5 28 Lis 2008 20:07
    dzg4
    Poziom 24  

    Witam. Zawołaj elektryka niech założy gniazda z bolcem ochronnym i podłączy bo następnym razem możesz już nie odczuc mrowienia tylko coś znacznie mocniejszego to nie są żarty.

    0
  • #6 28 Lis 2008 20:35
    kortyleski
    Poziom 41  

    Praktycznie każde urządzenie elektryczne domowe zawiera filtr na zasilaniu - konstrukcja tegoż filtra zbliżona jest właśnie do schematu przedstawionego przez kolegę zdzislaw111 .
    te kondensatory (c3 i c4) w normalnych warunkach zwieraja do uziemienia wysokie harmoniczne częstotliwości sieci, w pewien sposób zapobiegaja powstawaniu krótkich impulsów tzw. szpilek napięcia. Normalne warunki to takie gdy ten obwód ma gdzie zwierać wspomniane zakłócenia.... Do uziemienia. W przeciwnym wypadku obwód ten mało że nie spełnia swojej funkcji, to jeszcze do tego tworzy dzielnik napiecia sieci podlaczony do obudowy urządzenia. W takim przypadku na obudowie urzadzenia wystapi połowa napiecia sieci - 115V wobec potencjału faktycznego urządzenia jak grzejnik czy rura wodociągowa - metalowa. Wydajność prądowa takiego dzielnika zależy od pojemności kondensatorów jednak zazwyczaj jest to koło 1 lub kilku mA dlatego mrowi a nie zabija... Ale mokra ręka zmęczenie itp i kłopoty mogą być większe.
    Skąd cały problem? Ano z naszej polskiej mentalności... Jeśli urządzenie przystosowane jest do gniazda z uziemieniem to polaczek zaraz wetknie do takiego bez uziomu i narzeka. Pytanie tylko czy prezerwatywy zakładacie na głowe tylko dlatego ze trzeba gdzie indziej? Oczywiście są to uproszczone rozważania, jednak myślę że na pytanie kolegi odpowiedziałem w calości

    1
  • #7 28 Lis 2008 21:07
    Alana
    Poziom 37  

    To o czym pisze kolega zoom to NORMA, w bardzo wielu urzadzeniach zasilanych z sieci jest umieszczony filtr przeciwzakluceniowy zawierajacy 2 kondensatory polaczone jak c3 i c4 na zalaczonym schemacie. Powoduje to ze na nieuziemionej obudowie pojawia sie napiecie wzgledem ziemi czy czegkokolwiek uziemionego o wartosci okolo 1/2 napiecia sieci. Zabic to nie zabije bo prad jest ograniczany przez impedancie kondensatorow ale zaswiecic neonowke probnika czy nawet kopnac potrafi.

    0
  • #8 29 Lis 2008 09:07
    zoom1500
    Poziom 12  

    hmm to żeście mnie zaskoczyli polak potrafi....

    Tylko dlaczego to samo jest np. na przedłużaczu?? Tz. mam taki przedłużacz z uziemieniem tz. na jego gnieździe jest bolec i ma wtyczkę przystosowaną do uziemienia po rozkręceniu tego wszystkiego idzie tam taki przewód żółto zielony i jest podpięty do tego bolca w gnieżdzie i do takiej dziurki na bolec we wtyce. To dlaczego jak właczę go tam gdzie nie ma bolca w gniazdku to na bolcu mi świeci w tym przedłużaczu??

    Zauważyłem, że jak dotknę kabla tego przedłużacza problem ustaje
    tz. jak dotknę próbnik nie świeci na bolcu a multimetr nie wskazuje nic!

    Coś jest nieźle namieszane w instalacji

    Dodano po 8 [minuty]:

    zdzislaw111 napisał:
    Kolego elektrycy na pewno sprawdzili instalację.

    Wina jest w urządzeniach.

    Sprawdź tak :
    1.podłącz przewód do bolca i dotknij , czy wtedy odczuwasz mrowienie ?
    2. teraz dotknij się do urządzania podłączonego do gniazdka bez bolca .

    Teraz wyciągnij wnioski : czy "kopie" instalacja , czy urządzenie ?


    Przewodu nie podłanczałem lecz złapałem bolca i drugą ręką kaloryfer to czułem mrowienie. Mogę porobić wam zdjecia na przedłużaczu itp z przyłożonym do bolca próbnikiem.

    Po złapaniu bolca od przedłużacza i kaloryfera to samo!

    Tylko dlaczego podłanczając w/w urządzenia u sąsiada nic nie ma?!
    przedłużacz z bolcem u sąsiada na gniazdku bez bolca działa ok tz. na jego bolcu nic nie ma tak samo z innymi urządzeniami!

    0
  • #9 29 Lis 2008 09:30
    grzeko1
    Poziom 21  

    Witam.
    W powyższych postach masz napisane wszystko.
    Jeśli urządzenie ma wtyczkę przystosowaną do gniazda
    z bolcem to ma być pod takie gniazdo podłączone.
    Próbnik neonowy czasem swieci nawet jak nie dotyka do przewodu pod napieciem.

    0
  • #10 29 Lis 2008 11:03
    zoom1500
    Poziom 12  

    Nie jestem specem od elektryki ale zauważyłem że świeci jednak nawet niekiedy na obudowie z wieży po mierzeniu multimetrem nic nie wskazuje na niezłe zamieszanie narobi niekiedy jednak multimetrem najlepiej wszystko posprawdzać :)

    Czyli gniazdka z bolcami pujdą w ruch. Tylko że u mnie w domu jest istalacja 2 żyłowa to muszę mostkować zero ;)

    No nic temat uważam za zamknięty

    dziękuję za pomoc!

    Dodano po 6 [minuty]:

    Acha mam pytanie tak na praktykę w przyszłości :)

    Po czym można poznać lub jak sprawdzić czy zero w instalacji jest sprawne???

    0
  • #11 29 Lis 2008 11:57
    grzeko1
    Poziom 21  

    Witam.
    Najlepiej zrobić pomiar pętli zwarcia.
    Jeśli jest coś nie tak to powinno wyść przy pomiarze.

    Pozdrawiam.

    0
  • #12 29 Lis 2008 16:54
    zoom1500
    Poziom 12  

    Czy jest jeszcze jakiś inny sposób do jego pomiaru?

    Ja posiadam tylko multimetr także jakby chcąc sprawdzić te zero to znów bym musial elektryka zapraszać>>

    0