Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ford 6000CD zakłócenia na AUX przy pracującym silniku

probak 28 Lis 2008 19:44 5451 1
  • #1 28 Lis 2008 19:44
    probak
    Poziom 1  

    Na wstępie zaznaczę, że mocno przewertowałem google.pl & elektroda.pl ale rozwiązania swojego problemu nie znalazłem.

    Samochód to Ford Mondeo, 2003 rok, radio firmowe - 6000CD (wersja AUX). Instalacja w pełni fabryczna, żadnych problemów z tunerem, CD, głośnikami. Radio posiada jednak wejście AUX (mini jack) ukryte w schowku.

    Sprzęt jaki chcę podłączyć to iPhone. Zakupiłem specjalny kabel łączący w sobie wyjście audio na mini-jack, ładowarkę oraz pilota zdalnego sterowania na kierownicę. ...

    W sytuacji gdy podłączę kabel do gniazda zapalniczki oraz do złącza AUX w schowku a silnik samochodu jest ZGASZONY wszystko jest tak jak być powinno - żadnych zakłóceń. Gdy silnik ZAPALĘ pojawia się charakterystyczny świst zależny od obrotów silnika.

    Rozwiązania które sprawdzałem, wg rozmaitych porad odnalezionych na forach:
    1. Pociągnąłem niezależny kabel + oraz - bezpośrednio od akumulatora do dodatkowego gniazda zapalniczki. Użyłem tego gniazda do podłączenia kabla. Efekt - szumy dalej występują.
    2. Podłączyłem ten sam dodatkowy kabel zaraz za kostką ISO radia - pod +12V ACC. Efekt - szumy dalej występują.
    3. Podłączyłem kabel do oryginalnie zamontowanego gniazda zapalniczki, natomiast przed gniazdem AUX na przewodzie zamontowałem filtr przeciwzakłóceniowy ... Efekt - szumy nie występują!
    4. Sprawdziłem jeszcze jeden filtr przeciwzakłóceniowy, tym razem podłączony na niezależnym kablu od akumulatora. Efekt - szumy dalej występują.

    Podsumowując:
    Filtr na przewodzie AUDIO spełnia swoją funkcję, czy jednak nie wycina niektórych częstotliwości, czy nie pogarsza jakości dźwięku ? Czy jest inna rada niż stosowanie wspomnianego filtra ?

    Zmieniłem tytuł z: "Swist w głośnikach, ale tylko dla sygnału z AUX" Reg. p. 11. Na forum nie załączamy linków do aukcji. Wystarczy sam opis. [TW]

    0 1
  • #2 13 Cze 2009 15:34
    krzysiek___k
    Poziom 9  

    Mam podobny problem. Iphone podłączony do zestawu głośnomówiącego i do wejścia AUX daje opisane przez Ciebie efekty. Bardzo pomogło zainstalowanie filtra na zasilaniu zestawu, ale objaw nie ustąpił całkowicie.
    Myślę, że przydźwięk wchodzi z instalacji samochodu poprzez zasilanie (odłączenie samego kabla zasilającego pomaga).
    Jeśli ktoś mam dobry sposób na wytłumienie - proszę o poradę.

    0
  Szukaj w 5mln produktów