Witam autko jak w temacie nie odpala po podłączeniu komputera nie widzi sterownika silnika brak zasilania na sterowniku gdzie szukać przyczyny może ktoś ma schemat zasilań sterownika z trzema wtykami co załancza zasilanie sterownika czy może być przyczyną immo ???
Czytam odpowiedzi i mnie rozwalają jestem na forum czystej polszczyzny czy potrzebuję pomocy jest sobota 18 a ja do 22 mam roboty do kompa siadam z doskoku forda ciągał klient . Scenic diagnozowany KTS-em oraz koleś swoim laptopem nie łączą się ze sterownikem silnika ani KTS ani laptop nie świecą kontrolki świecy żarowej oraz silnika inne ok . POtrzebuję pomocy a nie kazań liczę na odpowiedzi fachowców za pomoc dzięki mz góry.
Masz rację DominikD , cały ten topic-bez znaków przestankowych- to tak jakby CKM strzelał-tatatatatatatatatatata.
Wpierw się sprawdza bezpieczniki na module UCH, później w dodatkowej skrzynce pod maską.
Są sprawne?
witam, kolego mógłbyś powiedzieć coś dokładniej które, przewody miałeś przerwane mam ten sam problem, brak kontrolki świec, rozrusznik nie kręci, z ecu niema podłączenia, pomóż proszę
u mnie mechanik zaizolował przewody te przy akumulatorze poruszył nimi i zatrybił. Czasami jak wyciągałem akumulator to sytuacja się powtórzyła, ale teraz mam już spokój proponuje poszukać właśnie w tym miejscu skrzynka bezpieczników koło akumulatora. Powodzenia
Renault Scenic II Grand 2006r
silnik 1.9Dci 131KM 96kw
nr sterownika silnika ECU: Bosch (120) 0281012589 inny 8200827725
moduł zabezpieczeń i połączeń (1337) 8200481866-f bezpieczniki i kable w dół
Scenic nie odpala (nie kręci) brak komunikacji ze sterownikiem / wspomaganie działa wyświetlają się komunikaty : kontrolka imo zmienia stan z migania na stałe światło
1- brak ciśnienia oleju
2- problem z lądowaniem
3- hamulec ręczny
Auto po mękach około 1 godz zaskoczy ( kata + sprzęgło+ start) i brak błędów
Diagnoza Delphi :
hamulce Abs: DF066 - Brak sygnału wtrysku w sieci multiplekserowej , ( co ciekawe w inf. dodatkowych wskazuje na pracę silnika obroty max)
hamulec ręczny elektroniczny: 516D - problem z komp. ham. post. z przyjętych ramek multiplex
PAS kierownica ze wspomaganiem: df033 - sieć mult. sygnał zanikł lub jest nieprawidłowy
moduł UPC : df012 alternator - usterka elektryczna lub mechaniczna
diagnoza CLIP v160
widok połączenia sieci
DF012 Moduł UPC Alternator 1.DEV mimo skasowania komunikat się pojawia / procedura sprawdzenia czujnika klimy i temp
silnika oraz egr i potencjometr gazu zostały wykonane odpięcie nic nie dało instalacja ok (zwarć masa + brak)
DF052 - sieć multi. hamulec postojowy występuję czaly czas z czerwona kropką
DF002 poduszki pow dał się skasować choć dane są nieco dziwne .
Nie bardzo jestem biegły z clipie , możne ktoś z was coś widzi konkretnego . Blokada kierownicy została zmieniona na wyczyszczoną ale stanu to nie zmieniło.
Światło ciągłe na immo oznacza brak informacji ze sterownika wtrysku , stąd też nie widzi go na magistrali oraz numery same 000000 ...
Po kiego grzyba czepiasz się poduszek i alternatora jak nie masz komunikacji z silnikiem ?
Pierwsza sprawa , zasilania główne sterownika oraz magistrala danych do sprawdzenia .
Światło ciągłe na immo oznacza brak informacji ze sterownika wtrysku , stąd też nie widzi go na magistrali oraz numery same 000000 ...
Po kiego grzyba czepiasz się poduszek i alternatora jak nie masz komunikacji z silnikiem ?
Pierwsza sprawa , zasilania główne sterownika oraz magistrala danych do sprawdzenia .
dokładnie tak jak piszesz jest wsio ok chyba ze masz info jakie na pewno powinny być zasilania na początku wątku wymieniłem jak jest inaczej śmiało każda rada na cenna