Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

KONKURS - zjawiska "niewyjaśnione" w elektronice

And! 29 Nov 2008 21:54 50087 218
Optex
  • KONKURS - zjawiska "niewyjaśnione" w elektronice

01.02.2009 11:15 głosowanie zakończone.

KONKURS - zjawiska "niewyjaśnione" w elektronice

Temat został odwiedzony 20723 razy.
    281 osób oceniając prace konkursowe zadecydowało o wynikach głosowania. Dziękuję głosującym. Zapraszam autorów filmów do wyjaśnienia sposobu uzyskania efektów (jeżeli znają wyjaśnienie ), oraz do wskazania ników osób które,
    jako pierwsze poprawnie wyjaśniły sposób powstania efektu (jeżeli takie istnieją).
    Zgodnie z zapowiedzią pięć pierwszych wskazanych różnych osób otrzyma
    symboliczną nagrodę 100pkt.

Wyniki głosowania

I miejsce - nelik1987
    II miejsce - Frog_Qmak
    III miejsce - Feuer

Gratuluję wygranych oraz udziału w konkursie !

Nagrodę za zajęcie miejsca trzeciego dla Feuer w postaci 1000pkt przyznaję już teraz.
    Z osobami które zajęły miejsca I i II zapewne niebawem skontaktuje się gulson.

Filmy zostały posortowane w kolejności zgodnej z zajętymi miejscami.

-----------------------------

---- Archiwalne ogłoszenie rozpoczęcia głosowania ----

Rozpoczynamy głosowanie na najlepszą prezentację przedstawioną
    w ramach konkursu zjawiska "niewyjaśnione" w elektronice.

W konkursie zostało zgłoszonych 10 prac,
    temat konkursowy został wyświetlony 16720 razy.
    Niektóre z prac jeszcze przed rozpoczęciem głosowania trafiły,
    na popularne strony z najciekawszymi materiałami w internecie.

Jest 17.01.2008 godzina 10:30 głosowanie będzie trwało 15 dni.

Osoby które zajmą trzy pierwsze miejsca w głosowaniu
    zostaną nagrodzone, zgodnie z wcześniejszymi
    zapowiedziami atrakcyjnymi nagrodami.

Po zakończeniu głosowania wszyscy autorzy prezentacji
    biorących udział w konkursie proszeni są o:
    - wyjaśnienie w tym temacie sposobu uzyskania prezentowanego efektu (jeżeli znają wytłumaczenie),
    - wskazanie nicku jednej osoby, która jako pierwsza prawidłowo wyjaśniła
    zasadę powstawania efektu.

Zgodnie z zapowiedzią pięć pierwszych wskazanych różnych osób otrzyma
    symboliczną nagrodę 100pkt.

Filmy biorące udział w głosowaniu:

Filmy przedstawione w kolejności zgłoszeń.

Filmy w kolejności miejsc zajętych w głosowaniu.

10 - nelik1987

3 - Frog_Qmak

6 - Feuer

2 - stołek_-92

7 - anonymousexd

9 - bestler

1 - Veehraz
    [GVideo]http://video.google.pl/videoplay?docid=4201876743279632336[/GVideo]

4 - kulpina

8 - steelq

5 - OldSkull

Zapraszam do oceny filmów i głosowania !

-- Tak wyglądało ogłoszenie o konkursie --

Jeżeli chodzi o niewytłumaczalne zjawiska w elektronice zwykle dotyczą one w.cz,
    jednak w tym konkursie możecie zaprezentować w postaci filmu
    dowolny niewytłumaczalny efekt elektroniczny zaskakujący widza.
    Oczywiście sposób uzyskania efektu może być jak najbardziej
    wytłumaczalny, jednak sposób zaprezentowania ma powodować zaciekawienie widza.

Uzyskany efekt należy zaprezentować jako nagranie wideo.

Zaprezentuj układ elektroniczny, lub efekt z wykorzystaniem elektroniki,
    działający w sposób trudny do wytłumaczenia,
    wydający się łamać prawa fizyki.
    Uwaga, nie umieszczamy jedynie fotomontaży.
    Nie naśladujemy pomysłów zaprezentowanych (nie dotyczy przykładów prezentowanych w tym poście otwierającym konkurs).

Filmik prezentujący ciekawy efekt należy umieścić na YouTube lub GVideo a następnie umieścić w poście w tym temacie.

Posty z filmikami można umieszczać do 16.01.2009.

Po zakończeniu umieszczania filmików, rozpocznie się głosowanie na najciekawszy film, trwające od 17.01.2009 do 31.01.2009 ogłoszenie wyników luty 2009.

Osoby które w głosowaniu zajmą miejsca 1 , 2 , 3 otrzymają:
    I miejsce: niespodzianka
    II miejsce: niespodzianka
    III miejsce: 1000pkt

Co do miejsc I i II administracja forum zdradzi niebawem w tym temacie, co będzie nagrodą za zajęcie tych miejsc.

Autorzy efektów podczas głosowania proszeni są o nie zdradzanie w jaki sposób uzyskali efekt.

Do momentu zakończenia głosowania można umieszczać w tym temacie, przypuszczalne wyjaśnienia uzyskania efektu na filmie.

Po zakończeniu głosowania autorzy proszeni są o ujawnienie sposobu uzyskania efektu.

Pięć pierwszych osób które jako pierwsze odkryły sekret uzyskania efektu w dowolnym filmie otrzymują:
    100pkt

Myślę, że w ruch pójdą maszyny do lewitacji magnetycznej, bariery optoelektroniczne, transformatory z rdzeniem powietrznym i inne metody mogące wytwarzać ciekawe efekty.

Na początek prosty przykład wyjaśniający jakiego typu filmiki należy zgłaszać w konkursie,
    czyli dioda bioluminescencyjna ;)

Oraz silnik bezprzewodowy:

Zapraszam do zabawy,
    dziękuję ~kinga~ za wytworzenie oprawy graficznej dla konkursu,
    oraz gulson za aprobatę konkursu i ufundowanie nagród dla Was.
    About Author
    And!
    Admin of Design group
    Has specialization in: elektronika cyfrowa, mikrokontrolery, transmisja i przetwarzanie danych
    And! wrote 8988 posts with rating 762, helped 175 times. Been with us since 2002 year.
  • Optex
    gulson
    System Administrator
    Nagrody

I miejsce: prenumerata roczna EP lub EDW
    II miejsce: prenumerata półroczna EP lub EDW
    III miejsce: 1000pkt

Zapraszamy do zabawy! :D
    matheus1990
    Level 16  
    ten silniczek to chba wiem. pod stołem jest elektromagnes mocy 2kw;]
  • Optex
    electro
    Level 18  
    Pytanie tylko czy z tego nie zrobi sie konkurs zręczności przed kamera, a nie pokazanie ciekawych zjawisk, wygladajacych z pozór u na niewytlumaczalne. Bo jak dla mnie to dwa pozyższe przykłady nie są przekonujące, poprostu są bardzo przewidywalne, a więc zupełnie nie pasujące do hasła: "zjawiska "niewyjaśnione" w elektronice" chyba że własnie o to chodzi
    And!
    Admin of Design group
    Cóż przedstawiłem przykładowe nagrania,
    oba dotyczą elektroniki i przy pomocy elektroniki są zrealizowane,
    mam nadzieję, że wasze pomysły i ich prezentacje będą znacznie lepsze.

Każdy może przedstawić swój filmik,
    niech wygra najlepszy.

Jeżeli macie jakieś uwagi lub pytania proszę pisać.

electro w moich przykładach "nie wyjaśniony" jest jedynie sposób transportu energii do elementów wykonawczych,
    przykłady zostały zrealizowane na potrzeby konkursu w ciągu bardzo krótkiego czasu,
    Wy macie na realizację swoich pomysłów półtorej miesiąca,
    dlatego liczę na efekty znacznie przewyższające swym poziomem filmy przykładowe,
    powodzenia.
    Anonymous
    Anonymous  
    And!
    Admin of Design group
    Hmm, muszę przyznać że ciekawe,
    ta końcówka zakreślacza zmienia też barwę światła lasera czerwonego ?

Cóż przyrządy biurowe kryją w sobie ukrytą moc,
    np. taśma klejąca może być źródłem promieniowania roentgenowskiego.
    Anonymous
    Anonymous  
    marasneo
    Level 15  
    Veehraz - gdyby nie byłoby to światło monochromatyczne - na pewno nie byłoby światłem laserowym. Zreszta na laser przestrajalny aktywnie na pewno nie było by ciebie stać:) - podobnie jak i zresztą mnie.

Wzbudzasz fluorescencje barwnika zawartego w końcówce podkreślacza.
    Wzbudzenie fotoluminescencyjne objawia się emisją fotonu o długości fali większej niż długość fali światła wzbudzającego - mamy tu do czynienia z tzw. przesunięciem Stokesa.
    A więc efekt wyjaśniony.
    Ciekaw tylko jestem jaki jest wsp. transmisji promieniowania.

Można by zbadać charakterystyki spektralne przy użyciu spektrofotometru dwuwiązkowego oraz fluorymetru.

Pozdrawiam fizyków na forum;) (o ile takich tu mamy więcej)..;) No i naturalnie elektroników.

ps. poczekajcie na moj film (lub filmy) ;)
    OldSkull
    Level 28  
    Nie powiem, ciekawy efekt kolegi Veehraz (fluorescencja barwników w zakreślaczach). Tylko co to ma wspólnego z elektroniką? To jest raczej fizyka.

Co do silnika bezprzewodowego: albo poza kadrem stoi wielka cewka przez ktorą płynie prąd (indukcja), albo pod silniczkiem są zamontowane 2 baterie-pastylki, a podłączenie indukcyjności włącza zasilanie do silniczka ;) (przy okazji pytanie: tego typu "zjawiska" też można robić?).
    And!
    Admin of Design group
    Jeżeli chodzi o rozpracowywanie filmików przykładowych,
    padła już jedna dobra odpowiedź.
    Jak widać dioda pozostaje enigmą ;)

marasneo -> czekam na filmiki

OldSkull -> owszem fizyka, ale do wytworzenia używamy laser półprzewodnikowy, mamy dział Optoelektronika więc naciągamy do elektroniki ;)
    Czy można robić takie zjawiska (dot bateryjki pastylkowe) cóż na takie rozwiązanie bym nie wpadł :) ale jeżeli takim drobnym zabiegiem wywołasz ciekawy efekt, natomiast obserwacja efektu będzie sugerować wykorzystanie zupełnie innych zjawisk, cóż - wszystkie chwyty dozwolone,
    jednak mała prośba:
    nie róbcie filmików na siłę,
    czasu jest sporo,
    zastanówcie się nad jakimś ciekawym efektem,
    przygotujcie go, następnie profesjonalnie zaprezentujcie.
    Nagrody są atrakcyjne i na równie atrakcyjne prezentacje liczę.

O zjawiskach dziwnych w elektronice widzę że każdy będzie miał co najmniej,
    kilka ciekawych opowieści jednak proszę ograniczać się w miarę możliwości,
    aby prezentowane filmiki nie przypominały rodzynków w cieście :)
    Anonymous
    Anonymous  
    And!
    Admin of Design group
    Można dać więcej filmów,
    jednak w takim przypadku proszę o informację na PW,
    z linkiem do filmu który ma brać udział w konkursie.

Jeden użytkownik, jeden film biorący udział w głosowaniu.

Co do pomysłu Veehraz proszę zachować szczególną ostrożność podczas eksperymentów elektronicznych,
    przykład z dioda, gniazdko roztwór przewodzący,
    dobrze aby miał kto odebrać nagrodę,
    pamiętajcie że prąd 30mA wydaje się być śmieszny,
    300mA również wydaje się być niewielki,
    jednak przepływając przez ciało człowieka,
    może spowodować śmierć !

No dobra trochę postraszyłem,
    i zapraszam do bezpiecznych eksperymentów.
    Anonymous
    Anonymous  
    marasneo
    Level 15  
    Quote:
    a laser to urządzenie elektroniczne
    - hehe;)
    Ale co do faktu, że elektronika jest częścią fizyki - zgodzę się z tobą Veehraz. Dlatego każdy fizyk doświadczalny powinien znać się na elektronice. Do tego dojdą jeszcze inne dziedziny, aż w końcu okaże się, że fizyk musi potrafić wszystko...

Elektrit - wydaje mi się, że bezpośrednią przyczyną niedziałania takiej diody pod wpływem opisanego zabiegu jej niszczenia jest niedostateczna rekombinacja promienista.
    Jednym z warunków zajścia akcji laserowej na złączu czynnym PN jest inwersja obsadzeń. Jeśli mówimy o diodzie półprzewodnikowej LED - emisja spontaniczna jest większa od emisji wymuszonej. W diodzie laserowej Jest odwrotnie. Ale skoro dioda uszkodzona nie świeci wcale, oznaczałoby to, że nośników ładunku jest w danym obszarze czynnym zbyt mało.
    Ma to chyba związek ze zmianą wielkości barier Schottky'ego - ale tutaj mogę się mylić (muszę sobie odświeżyć pamięć). Kiedy to ustalę, będę wiedział dlaczego udaje się diody naprawiać.
    Kusi mnie o zaryzykowanie stwierdzenia, że półprzewodnik po zabiegu niszczącym staje się izolatorem w obrębie objętości czynnej (przerwa wzbroniona większa od średnio 3 eV). To teoretycznie miałoby sens.
    bolek
    Level 35  
    Apropo diod led, kiedyś miałem taką serie zielonych diod... które raz "uszkodzone" większym prądem zaczynału świecić kolorem niebieskim. Swieciły wsytarczajaco dobrze, aby je wsadzić jako kontrolka np świateł długich w motorze :)

Kto to wytłumaczy

Światło lasera, tak jak marasneo napisał. Akurat popularne lasery 532nm swięcą także w 808nm,
    Proponuje takim laserem poświecić np na jaskrawą cenówke jakiegoś produktu. Zioelone cenówki intensywnie świecą na pomarańczowo.
    Można też poświecić w podstawe szklanki (tam gdzie gubo szkła). Tam krzem reaguje na 808nm i świeci na pomarańczowo...
    Nie wspominam już o diodach 405nm, które wzbudzają do świecenia praktycznie każdy przedmiot
    And!
    Admin of Design group
    Umieszczenie filmu na YT lub GV a następnie osadzenie w poście jest warunkiem dopuszczenia filmiku do głosowania.
    O ile mi wiadomo konta na YT nadal są darmowe, proszę założyć konto i udostępnić filmik.

Co do filmiku, to bardzo pozytywny, trzyma w napięciu, i nieźle podgrzana atmosfera :D
    warto umieścić go na YT lub GV aby mógł spróbować swoich szans w głosowaniu.
    Futrzaczek
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dobra, coś skleciłem Smile Mam nadzieję, że jest chociaż na pozór ciekawe. Filmik waży przeszło 8,5MB, nie umieszczę na YT, gdyż nie mam konta.
    www.elpow.technopasje.ugu.pl/film.mov

Quote:
    Umieszczenie filmu na YT lub GV a następnie osadzenie w poście jest warunkiem dopuszczenia filmiku do głosowania.

Wedle życzenia:

Quote:
    Co do filmiku, to bardzo pozytywny, trzyma w napięciu, i nieźle podgrzana atmosfera

Podziękowano :)
    skynet_2
    Level 26  
    wydaje mi się że kolega wykorzystuje zjawisko Seebecka czyli prościej kolega zbudował termoparę. Tyle że jeden drut jest miedziany a drugi np. aluminiowy.

Pozdrawiam
    Futrzaczek
    Z tekstu zamieszczonego przez autora wynika, że odpowiedzi podać nie mogę. Odpowiedzią byłoby także powiedzenie tak/nie. Toteż się wstrzymuję od udzielenia jednoznacznej wskazówki. Każdy ciut obeznany w temacie doskonale wie o co chodzi ;)
    brynix
    Level 11  
    Chociaż jak tak myślę, to może to być też spowodowane zmianą (zwiększeniem się) rezystancji, zależy co tam mierzysz.
    PS Filmik rzeczywiście "trzyma w napięciu".
    marasneo
    Level 15  
    Faktycznie, jest to zjawisko Seebecka. Druty przede wszystkim powinny mieć niewielką rezystywność. W grę wchodzi tu opis fizyczny oparty o statystykę Fermiego Diraca.
    marbal89
    Level 13  
    dioda bioluminescencyjna

Wg mnie przed tą diodą znajduje się jakieś mocne źródło światłą lub inna żółta dioda. Świecąc jakimś źródłem światłą w diodę i patrząc się idealnie na wprost w nią wydaje nam się że świeci.
    slu_1982
    Level 26  
    tymi drutami łączysz druty? :D A dla metali współczynnik rezystancji od temp. jest dodatni dla półprzewodników ujemny :P
    Futrzaczek
    slu_1982 wrote:
    tymi drutami łączysz druty? :D A dla metali współczynnik rezystancji od temp. jest dodatni dla półprzewodników ujemny :P

Tak. Nie było innej opcji, która byłaby równie opprawna politycznie. Miałem to nieco "ubarwić", ale biorąc pod uwagę długość mojego filmu w porównaniu do klipów And!'a odpuściłem sobie.
    michal.bedzin
    Level 15  
    Tak jak było wspomniane efekt z tymi drutami to efekt Seebeck'a. Najprostsze termoelementy. Zwykle wykorzystuje się metal (np. Cu) i stop tego metalu. Dwa te kawałki połączone są spoiną roboczą, gdzie podczas ogrzewania powstaje potencjał. (Te elementy wykorzystywano kiedyś w układach pomiarowych U/I dla w.cz. W układzie w którym było mierzone U lub I był drut który się nagrzewał i jego temp. zmieniana była na potencjał w termoelemencie)
    arkady25
    Level 16  
    Według mnie sztuczka ze świecącą diodą wykorzystuje źródło pola EM pod blatem, albo cienkie druciki przytrzymywane sprawnymi palcami do doprowadzeń diody.
    Z uwagi na niewyraźny, skaczący obraz (być może chęć ukrycia jakiejś czynności) skłaniałbym się bardziej ku drugiemu pomysłowi
    skynet_2
    Level 26  
    Z tą Bioluminescencyjną diodą [po obejrzeniu filmiku poklatkowo ;) ]wydaje mi się a raczej jestem pewien że kolega and miał pod kciukiem[od strony opuszka] 1 przewód a nad palcem wskazującym[od strony paznokcia] 2 przewód. Dodatkowym dowodem jest to że chowasz kciuk jak pokazujesz że niby nic tam nie masz[6 sek] i dziwnie wygięte nóżki diody.

Dodatkowo obstawiam że na kciuku miałeś masę :D

Pozdrawiam
    memphis_2007
    Level 12  
    To jest konkurs na czarodzieja ? Czy przedstawione zjawiska są na pewnym poziomie wiedzy "tajemnicze" ? Jeżeli chodzi o film z diodą to jeżeli są jakieś kabelki podklejane pod palce i inne kuglarskie sztuczki to dajmy spokój temu konkursowi :-).