Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wartości czujnika zasysanego powietrza laguna V6 24V 99 rok

szosiu 30 Nov 2008 13:53 3613 7
    szosiu
    Level 14  
    czesc

mam dylemat , silnik chodzi super ale zaraz po odpaleniu gubi zaplony gdy jest zimny, nie rzuca nim jakos strasznie mocno, sa to leciusienkie wibracje jak jakby gubil zaplony.

kompresja ok, świece , nakladki, kable, czujnik polozenia walu i nowe!
    czujnik temperatury wody ten zielony nowy http://sklep.intercars.com.pl/9935325643578/3...show_pic.php?towkod=303131151822&pic=0&moto=0.

i taraz zostaly mi dwa czujniki do obczajenia:

1. czujnik wody niebieski; http://sklep.intercars.com.pl/9935325643578/3...show_pic.php?towkod=303131161434&pic=0&moto=0

2. czujnik powietrza zasysanego;
    i tu jest problem bo nieznam wartosci tego czujnika , tzn. przy jakich temperaturach ma miec jaki opór???
    mój silnik to L7X 701.

oto moje wartosci ktore zanotowałem: 0 C - 5140 Ohm
    9 C - 4250 Ohm

a to sa wartosci moich kolegow z forum , ktorzy mają identyczny silnik jak ja: Pierwszy ma: przy +5 C - 1427 Ohm
    Drugi ma: przy 0 C - 6080 Ohm

O ile moje odczyty mozna mniej wiecej przyrownac do odczytu drugiego goscia to do pierwszego ma sie to nijak bo gdy temperatura rosnie to opor maleje i odwrotnie wiec wynik 1427 Ohmy jest podejrzanie niski!

Czy znacie Panowie granice tolerancji tegoz czujnika??
    Za wszelkie dane i sugestie bede bardzo wdzieczny.

pozdrawiam
    szosiu
    User removed account
    User removed account  
    szosiu
    Level 14  
    dzieki serdeczne :-)

no to skoro ja mam przy 0C - 5140 Ohm to znaczy ze czujnik (zasysanego powietrza) jest do wymiany ?

Dodano po 24 [minuty]:

acha czy to moze miec wplyw na to ze silnik zaraz po odpaleniu puki nie zlapie temperaturki chdzi troszke nierowbo (jakby gubil zaplony) ???

Dodano po 10 [minuty]:

kolego a mozesz mi sprawdzic jeszcze wartości czujnika wody ten niebieski, fotka w poscie wyzej. bardzo Cie prosze :-)
    szarak
    Level 17  
    i do tego przydaje się tester i symulator czujników wtedy mógłbyś go wyeliminować bądź nie
    szosiu
    Level 14  
    wystarczze bede mial wiarygodne wartosci , a pomiar zrobie omomierzem. A gdzie moge dostac taki tester ??

Dodano po 3 [minuty]:

kto ma autodate i mi to jeszcze raz sprawdzi??
    User removed account
    User removed account  
    szosiu
    Level 14  
    georgesgr wrote:
    Witam,
    Dane, ktore podalem wyzej, dotycza wtrysku Fenix. U Ciebie, wg typu silnika, jest prawdopodobnie Bosch MP7.0. Nie mam danych do niego.
    Na Twoim obrazku:
    1 - czujnik temp. powietrza
    2 - czujnik temp. wody do wtrysku (zielony).
    Pozdrawiam, Georges

Dokladnie, mam wtrysk MP 7.0 Boscha, czyli pod pozycją nr. 1 mam czujnik temperatury powietrza dolotu , a wiec tabelka , którą wyzej przedstawilem w linku przedstawia wlaściwe wartości dla czujnika temp. powietrza
    tak wiec przy 0C ma miec 5000 do 7000, a ja mam 5140 czyli sie mieszcze w zakresie :-)
    , przy 20C - 2000 do 3000 a ja mam 2650 czyli tez sie mieszcze w zakresie,

czyli czujnik mam ok :-)
    dzieki za rady :-)