Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wartości czujnika zasysanego powietrza laguna V6 24V 99 rok

30 Lis 2008 13:53 3115 7
  • Poziom 14  
    czesc

    mam dylemat , silnik chodzi super ale zaraz po odpaleniu gubi zaplony gdy jest zimny, nie rzuca nim jakos strasznie mocno, sa to leciusienkie wibracje jak jakby gubil zaplony.

    kompresja ok, świece , nakladki, kable, czujnik polozenia walu i nowe!
    czujnik temperatury wody ten zielony nowy http://sklep.intercars.com.pl/9935325643578/3...show_pic.php?towkod=303131151822&pic=0&moto=0.

    i taraz zostaly mi dwa czujniki do obczajenia:

    1. czujnik wody niebieski; http://sklep.intercars.com.pl/9935325643578/3...show_pic.php?towkod=303131161434&pic=0&moto=0

    2. czujnik powietrza zasysanego;
    i tu jest problem bo nieznam wartosci tego czujnika , tzn. przy jakich temperaturach ma miec jaki opór???
    mój silnik to L7X 701.

    oto moje wartosci ktore zanotowałem: 0 C - 5140 Ohm
    9 C - 4250 Ohm

    a to sa wartosci moich kolegow z forum , ktorzy mają identyczny silnik jak ja: Pierwszy ma: przy +5 C - 1427 Ohm
    Drugi ma: przy 0 C - 6080 Ohm


    O ile moje odczyty mozna mniej wiecej przyrownac do odczytu drugiego goscia to do pierwszego ma sie to nijak bo gdy temperatura rosnie to opor maleje i odwrotnie wiec wynik 1427 Ohmy jest podejrzanie niski!

    Czy znacie Panowie granice tolerancji tegoz czujnika??
    Za wszelkie dane i sugestie bede bardzo wdzieczny.



    pozdrawiam
    szosiu
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    dzieki serdeczne :-)

    no to skoro ja mam przy 0C - 5140 Ohm to znaczy ze czujnik (zasysanego powietrza) jest do wymiany ?

    Dodano po 24 [minuty]:

    acha czy to moze miec wplyw na to ze silnik zaraz po odpaleniu puki nie zlapie temperaturki chdzi troszke nierowbo (jakby gubil zaplony) ???

    Dodano po 10 [minuty]:

    kolego a mozesz mi sprawdzic jeszcze wartości czujnika wody ten niebieski, fotka w poscie wyzej. bardzo Cie prosze :-)
  • Poziom 17  
    i do tego przydaje się tester i symulator czujników wtedy mógłbyś go wyeliminować bądź nie
  • Poziom 14  
    wystarczze bede mial wiarygodne wartosci , a pomiar zrobie omomierzem. A gdzie moge dostac taki tester ??

    Dodano po 3 [minuty]:

    kto ma autodate i mi to jeszcze raz sprawdzi??
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 14  
    georgesgr napisał:
    Witam,
    Dane, ktore podalem wyzej, dotycza wtrysku Fenix. U Ciebie, wg typu silnika, jest prawdopodobnie Bosch MP7.0. Nie mam danych do niego.
    Na Twoim obrazku:
    1 - czujnik temp. powietrza
    2 - czujnik temp. wody do wtrysku (zielony).
    Pozdrawiam, Georges



    Dokladnie, mam wtrysk MP 7.0 Boscha, czyli pod pozycją nr. 1 mam czujnik temperatury powietrza dolotu , a wiec tabelka , którą wyzej przedstawilem w linku przedstawia wlaściwe wartości dla czujnika temp. powietrza
    tak wiec przy 0C ma miec 5000 do 7000, a ja mam 5140 czyli sie mieszcze w zakresie :-)
    , przy 20C - 2000 do 3000 a ja mam 2650 czyli tez sie mieszcze w zakresie,

    czyli czujnik mam ok :-)
    dzieki za rady :-)