Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z zabezpieczeniem ! TL-WR340G !

Pawcio261 30 Lis 2008 22:39 6783 7
  • #1 30 Lis 2008 22:39
    Pawcio261
    Poziom 10  

    Witam !

    Mam router TP-LINK WR340G i jest problem bo chyba go nie zabezpieczyłem bo za bardzo nie wiem jak :| . Ostatnio weszlem na router i wlaczylem DHCP Clients List i wyswietlil sie komputer w drugim pokoju i jeszcze jakis inny z nieznajomym mi IP. Ostatnio gdy wylaczylem obydwa komputery lampeczka w modemie tak mrugała jak by sie cos sciagalo. Gdy wlaczylem gre i postawiłem serwer pogralem jakis czas i odlaczyl mi sie internet , a na modemie swiecila sie jedna lampka ta od zasilania tak jak by sie modem od poczatku wlaczal i tak kilka razy. Od jakiegos czasu jest tak caly czas, nie wiem czy moze ktos mi rozlaczac internetu.

    Licze na waszą POMOC !? :D

    0 7
  • #2 30 Lis 2008 23:01
    FlyBoy
    Poziom 28  

    1.Oba Twoje komputery łączą się przez WiFi?
    2.Zmieniłeś fabryczne hasło dostępu do routera?
    3.Jeżeli masz włączone WiFi, to czy włączyłeś filtrację po adresach MAC i szyfrowanie WPA-PSK TKIP?

    0
  • #3 01 Gru 2008 14:27
    Pawcio261
    Poziom 10  

    Za bardzo nie wiem o co chodzi bo się na tym nie znam :/
    Ale hasło do routera zmieniłem od razu.
    A komputery łączę przez router tylko te 2 kompy nic więcej.
    Prosił bym bardziej zrozumiale jak można :)

    0
  • #4 01 Gru 2008 19:13
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Napisz jakie masz systemy operacyjne na tych komputerach, postaram się napisać krok po kroku jak ustawić zabezpieczenia.

    0
  • #5 01 Gru 2008 20:33
    Pawcio261
    Poziom 10  

    Na obu komputerach mam Windows XP Professional 2002 z service pack 2 ;]

    0
  • #6 01 Gru 2008 22:32
    FlyBoy
    Poziom 28  

    Zaloguj się do strony konfiguracyjnej routera, najlepiej podłączając się kablem skrętką do routera.
    Przejdź do "Wireless" > "Wireless Settings"
    Zaznacz opcję "Enable Wireless Security"
    Z listy "Security Type" wybierz: "WPA-PSK/WPA2-PSK"
    Z listy "Security Options" wybierz: "WPA –PSK"
    Z listy "Encryption" wybierz: "TKIP"
    W okienku "PSK Passphrase" wpisz klucz, najlepiej kombinację liter i cyfr np. e23w4532gtp310 ilość znaków musi być w przedziale 8 - 63 znaków(15 znaków w zupełności wystarczy)
    W okienku "Group Key Update Period" wpisz 0 (zero)
    Teraz kliknij na "Save"
    Kiedy router zapisze zmiany, na komputerach klienckich odśwież listę sieci bezprzewodowych, następnie spróbuj połączyć się z siecią, powinno pojawić się okienko do wpisania klucza sieciowego, wpisz ten sam ciąg znaków którego użyłeś w konfiguracji routera i kliknij na "połącz".

    0
  • #7 01 Gru 2008 22:43
    Pawcio261
    Poziom 10  

    Bo internet rozlacza mi sie tylko wtedy jak postawie serwer w grze , koles mowil ze mial tak i zaktualizowal sterowniki od karty graficznej i mu dziala moze ty byc prawda. Ale zrobie to co mi napisales...

    Dodano po 57 [sekundy]:

    o i pytanko a co to da jak zrobie wszystko ?? tak z ciekawosci ;p

    Dodano po 5 [minuty]:

    No zrobilem to co mi kazales i jak wziolem DHCP clients list to mam ten drugi komputer. Ico teraz juz sie nie bedzie rozlaczalo ??

    0
  • #8 03 Gru 2008 13:43
    Pawcio261
    Poziom 10  

    Dzieki juz router jest zabezpieczony ale jeszcze zobacze czy mi internet rozlacza ;] Jak sprawdzę to napisze x)

    0