Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

ATmega8535 - Pomocy!!!

marro_mch 21 Mar 2004 00:34 1045 3
    marro_mch
    Level 11  
    Mam problem z zaprogramowaniem ATmega8535.
    Używam programatora na kabelku z LPT zbudowanego w oparciu o schemat z HELPa, czyli:

DB25 pin -> ATmega8535
    2 przez R=330om -> MOSI, pin 6
    4 przez R=330om -> RESET, pin 9
    5 przez R=330om -> SCK, pin 8
    11 -> MISO, pin 7
    18-25,GND -> GROUND, pin 11

Do uC miałem podłączony jedynie DS1820 w konfiguracji z „osobnym zasilaniem”, czyli:

DS1820 -> ATmega8535

GND -> GND
    DQ -> PortD.7 z podciąganiem przez rezystor 4.7k do +5V
    VDD -> +5V (zasilany z tego samego zasilacza co uC – zasilacz 2Amperowy)

Używam BASCOM-AVR 1.11.7.4 DEMO, system WinXP, procek Celeron 566MHz.
    Po kilkunastokrotnym zapisaniu programu do uC uzyskuję komunikat o niezgodności weryfikacji programu, jaki został zapisany do uC i od tej chwili wszystko zaczyna się sypać. Z czasem pojawiają się problemy z identyfikacją uC aż w końcu numer ID = FFFFFF i już nic nie da się zrobić.
    Skopałem już w ten sposób 2 mikrokontrolery i nie wiem, co mam robić. Kupiłem już trzeci, ale boję się, że sytuacja się powtórzy i szlag go trafi. Te popsute sprawdziłem u kumpla, na jego programatorze, i nie gadają nic a nic. Gdzie jest błąd???
    Płytka programatora i kabelki sprawdzone po 100 razy przez kilka osób, więc są raczej ok.
    Nie mam zbyt dużego doświadczenia, więc BARDZO proszę o pomoc.
    ( dziwne jest też to, że „WAIT 1” nie odpowiada 1 sekundzie a raczej jest równy 3s)
    Ziele6
    Level 14  
    Ja zrobilem taki programator i działa ok. Pewnie zapomniałes o port delay w zależności od prędkości procesora. Ja ustawiam 15 dla P4 2.4. Albo kabelek masz za długi. W sumie ja tez mam troche za długi i przez to czasem programowanie staje w miejscu. Wtedy daje ponownie i jest juz ok ;)
    W.K
    Level 15  
    Mam komputer z podobnym procesorem(Celeron 500Mhz) i z XP miałem podobne problemy (programator STK200/300).To znaczy zdarzały się błędne programowania.Na W 98SE i W2000 mam na 100 programowań 100 prawidłowych.Obecnie używam W2000 ponieważ w W98SE nie wyświetlało mi strzałki w symulatorze Bascom 8051.
    Co się tyczy Twoich procesorków to podejrzewam , że są sprawne tylko błędne programowania mogły poprzestawiać niektóre istotne dla ISP Fusebity(czytałem gdzieś o tym na forum , sam dopiero zaczynam eksperymentować z Atmegami).Aby je ożywić być może niezbędny będzie programator równoległy.
    Pozdrawiam!
    marro_mch
    Level 11  
    Odzyskałem łączność z uC, zgłasza się jak należy ale weryfikacja zapisu i odczytu programu kończy się niepowodzeniem:(

Ktoś ma jakiś pomysł???