Mam problem z zaprogramowaniem ATmega8535.
Używam programatora na kabelku z LPT zbudowanego w oparciu o schemat z HELPa, czyli:
DB25 pin -> ATmega8535
2 przez R=330om -> MOSI, pin 6
4 przez R=330om -> RESET, pin 9
5 przez R=330om -> SCK, pin 8
11 -> MISO, pin 7
18-25,GND -> GROUND, pin 11
Do uC miałem podłączony jedynie DS1820 w konfiguracji z „osobnym zasilaniem”, czyli:
DS1820 -> ATmega8535
GND -> GND
DQ -> PortD.7 z podciąganiem przez rezystor 4.7k do +5V
VDD -> +5V (zasilany z tego samego zasilacza co uC – zasilacz 2Amperowy)
Używam BASCOM-AVR 1.11.7.4 DEMO, system WinXP, procek Celeron 566MHz.
Po kilkunastokrotnym zapisaniu programu do uC uzyskuję komunikat o niezgodności weryfikacji programu, jaki został zapisany do uC i od tej chwili wszystko zaczyna się sypać. Z czasem pojawiają się problemy z identyfikacją uC aż w końcu numer ID = FFFFFF i już nic nie da się zrobić.
Skopałem już w ten sposób 2 mikrokontrolery i nie wiem, co mam robić. Kupiłem już trzeci, ale boję się, że sytuacja się powtórzy i szlag go trafi. Te popsute sprawdziłem u kumpla, na jego programatorze, i nie gadają nic a nic. Gdzie jest błąd???
Płytka programatora i kabelki sprawdzone po 100 razy przez kilka osób, więc są raczej ok.
Nie mam zbyt dużego doświadczenia, więc BARDZO proszę o pomoc.
( dziwne jest też to, że „WAIT 1” nie odpowiada 1 sekundzie a raczej jest równy 3s)
Używam programatora na kabelku z LPT zbudowanego w oparciu o schemat z HELPa, czyli:
DB25 pin -> ATmega8535
2 przez R=330om -> MOSI, pin 6
4 przez R=330om -> RESET, pin 9
5 przez R=330om -> SCK, pin 8
11 -> MISO, pin 7
18-25,GND -> GROUND, pin 11
Do uC miałem podłączony jedynie DS1820 w konfiguracji z „osobnym zasilaniem”, czyli:
DS1820 -> ATmega8535
GND -> GND
DQ -> PortD.7 z podciąganiem przez rezystor 4.7k do +5V
VDD -> +5V (zasilany z tego samego zasilacza co uC – zasilacz 2Amperowy)
Używam BASCOM-AVR 1.11.7.4 DEMO, system WinXP, procek Celeron 566MHz.
Po kilkunastokrotnym zapisaniu programu do uC uzyskuję komunikat o niezgodności weryfikacji programu, jaki został zapisany do uC i od tej chwili wszystko zaczyna się sypać. Z czasem pojawiają się problemy z identyfikacją uC aż w końcu numer ID = FFFFFF i już nic nie da się zrobić.
Skopałem już w ten sposób 2 mikrokontrolery i nie wiem, co mam robić. Kupiłem już trzeci, ale boję się, że sytuacja się powtórzy i szlag go trafi. Te popsute sprawdziłem u kumpla, na jego programatorze, i nie gadają nic a nic. Gdzie jest błąd???
Płytka programatora i kabelki sprawdzone po 100 razy przez kilka osób, więc są raczej ok.
Nie mam zbyt dużego doświadczenia, więc BARDZO proszę o pomoc.
( dziwne jest też to, że „WAIT 1” nie odpowiada 1 sekundzie a raczej jest równy 3s)