Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova

DIGIPROCOMP 01 Dec 2008 14:10 15039 35
  • Witam, chcę wam przedstawić efekt ponad miesięcznej pracy nad skromnym zestawem 2+1.

Założenia
    Zbudować zestaw, który spełni swoją rolę w Stereo i będzie równie dobry do oglądanie filmów (proporcje 70:30). Ostatnio słucham różnych gatunków muzyki co stanowiło problem w doborze głośników, konstrukcji oraz konfiguracji. Zależało mi, aby fronty oddały pełną scenę i wyraźne wokale. Cały zestaw miał być w miarę kompaktowych rozmiarów.

Zastosowane przetworniki
    W monitorkach osadziłem znany i dość często polecany duet Peerless HDS 180Exc i Vifę XT25TG-30-04. W subwooferze siedzi również znany z CA Intertechnik Nova MDS08.

Obudowy
    Zastosowałem się do zaleceń "Akustyka" i potwierdziły to obliczenia w WinIsd czyli 15L strojenie 50Hz, bassreflexem BR-60TR fi 5,4x14cm.
    Do MDSa większość polecało 20L. Na stronie IT pisali, że od 20L. Na jakimś niemieckim forum opisali owy głośnik "od a do z" skąd wynikło do niskiego zejścia bez wydłużania impulsu 24-25L. Stroiłem dwoma BR-70-116-HP fi6,3x23,4cm do 36Hz. Na tylnej ściance subwoofera solidne wytłumienie wełną owczą co zlikwidowało nieprzyjemne świsty.
    Obudowy wykonane są z płyt wiórowych 18mm, a wszystkie fronty mają grubość 22mm. Na monitorkach jest sześć warstw szpachli, gdyż w Casto... tną z tolerancją do 3mm. Pan tłumaczył się dużym ruchem itd. było minęło.

Wykończenie
    Początkowo była okleina i cały zestaw był prawie gotowy dwa tygodnie temu, gdy na finiszu opary butaprenu pofałdowały okleinę. Ze łzami w oczach kolejne 130zł poszło na fornir (topola), kleje(pattex) i lakier(V33).
    Fornir położyłem metodą "na sucho" czyli odczekać 10-15min aż klej przyschnie i wałkiem do ciasta rozprowadzić wszystkie pofałdowania forniru. Następnie wyszlifowałem całą obudowę "150" pod kątem 45° wzdłuż słoi. Mokrą szmatką usunąłem wszystkie pyłki i jeszcze raz powtórzyłem czynność - efekt ->blacha. Pozostało tylko polakierować - kolor machoń z połyskiem, trzy warstwy. Pierwsza warstwa wpija od razu i nie daje od razu połysku, wręcz idealny mat. Według zaleceń zeszlifowałem 50% warstwy. Druga dała już ciekawe efekty a trzecia -> lustro (trudno ustawić ostrość aparatem).

Koszta :cry:
    Większość zakupiłem na www.loudspeakershop.eu głośniki, części do zwrotnic, BR, tłumienie, śrubki wyszło 972zł. Dwa dni później HDSy zdrożały o 55zł Vify 25zł powód - kurs nieszczęsnego dolara. MDS na Allegro 230zł + wysyłka. Łączny koszt przekroczył założony budżet 1200zł (za tyle sprzedałem JBLe E80) i całość skalkulowała się ~1500zł. A w planach jeszcze standy.

Pierwszy odsłuch i obalenie mitów nt HDSa
    Pięknie!!! Monitorki grają żywo z wyraźnym wokalem i lekko konturową górą, gdyż zwrotnica jest mojego projektu. Nie przeszkadza mi to w żadnym stopniu, ponieważ wysokie tony wprowadzają jeszcze większą przestrzeń w scenę. Najpierw posłuchałem tylko na frontach i muszę powiedzieć, że mają solidną dawkę niskich. Brzmią całkowicie inaczej niż JBLe, które troszkę się dusiły i huczały średnim basem. Peerlessy mają przyjemny oddech (tak to mogę określić) i czuć kopa w rocku. Utwór "What I've Done" LP obalił mit, że ten głośnik ma mało basu. Chyba, że ktoś porównywał z subwooferem.

Galeria
    Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova
    wieczorem dam sensowniejsze fotki, redaguję z pracy ;)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    DIGIPROCOMP wrote 363 posts with rating 11, helped 8 times. Live in city KCE. Been with us since 2008 year.
    igla
    Level 17  
    Witam.Jak dla mnie to wykończenie na wysokim poziomie,są po prostu piękne.Ciekaw jestem jak brzmią,ale to musiałbym usłyszeć.Napisz czym to napędzasz.Pozdrawiam
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    KrzysiekA: po ostatnich przeżyciach z okleiną mam jej serdecznie dosyć. Fornir kładłem pierwszy raz i jeśli w przyszłości zrobię kolejne kolumny, też będzie na nich fornir.
    Igla: monitorki Denonem PMA-700AE (kolejny mit obalony, że HDS potrzebuje mocnego wzmaka), a subwoofer aktywnym modułem Mivoc AM120 (~100W/4).

------

Pierwotnie wyglądało tak https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1140656.html
    Zdjęcia robiłem na szybko z auto lampą i dlatego tak to wygląda. Wieczorem zrobię z mniejszym iso. Ostatnie zdjęcie kolumn w 90% odwzorowuje realny kolor (bez lampy).
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Dobre przetworniki. Ładnie wykonana konstrukcja. Kolor mi nie odpowiada. Coś mocno kombinowałeś z b-r. Łączyłeś go kartonem? :D
    Monitory "bomba". Sub i mds mi nie odpowiada, ale to tylko moje "zboczenie" (sama idea 2.1 mi nie pasuje więc się nie zrażaj tą opinią :D ).

DIGIPROCOMP
    Próbowałeś podłączyć "większe" wzmacniacze? Może usłyszysz "poprawę". :D
    KrzysiekA
    Level 16  
    Okleinowanie fornirem to dobra decyzja. Widać że zdjęcia nie oddają właściwie koloru bo kosz w HDS jest bardziej szary a tu wyszedł prawie biały. Ja osobiście nie lubię mahoniu ale to rzecz gustu. Poza tym podobają mi się proporcje monitorków. Ładny zestaw. Jak nisko odcinasz subwoofer i czy ograniczasz pasmo satelitów od dołu?
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    Najlepiej wyglądały niepomalowane, ale już kupiłem dwie puszki lakieru i meble mam mahoniowe, więc troszkę by się gryzły.
    Nigdzie nie znalazłem BR o takich proporcjach, zaokrąglonego z dwóch stron, więc połączyłem dwa fornirem, a nie kartonem :!:
    W planach był SLS-8 Peerleesa, ale ma 8oHm i wymagał większej obudowy, a w założeniach było kompaktowo.
    Odcięcie subwoofera na 60Hz. Monitory lecą pełnym pasmem na tyle ile mogą ;)
    ---------------------------------------------------------------------------------
    Obiecane zdjęcia. Kolumienki stoją na razie na krzesełkach z Tesco za 14,90 ;) a nie na standach o których wspominałem (żeby nie było)

Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova

Stara obudowa subwoofera posłużyła jako stół roboczy i domek dla Kicii.
    Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova
    Nie, to nie DIY kotki tylko mój ;)
    KrzysiekA
    Level 16  
    To przydał by się do tego jakiś centralny i tył. Masz już jakieś plany?
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    KrzysiekA wrote:
    To przydał by się do tego jakiś centralny i tył. Masz już jakieś plany?

Przecież mam wzmacniacz stereo, a nie 5.1. Nie mów, że słuchasz muzyki w tej konfiguracji. Subwoofera mało kiedy używam w muzyce (zależy od gatunku), częściej w filmach.
    KrzysiekA
    Level 16  
    Nie ale na tle tego monitora to była pierwsza myśl jaka mi przyszła do głowy. Ostatnio kupiłem na Ebay'u Wzmacniacz Harman Kardon avr45 do kina domowego. Skończyło się to tym że słucham na nim stereo i wszystkie inne poszły w odstawkę. Dlatego nie widzę problemu żeby do filmów korzystać z 5.1 a do muzyki używać tylko 2 kanałów.
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    Trochę teorii:
    Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova Monitorki Peerless + Vifa oraz subwoofer IT Nova
    Anonymous
    Anonymous  
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    pawel83ck wrote:
    Z tego co wiem mds08 najlepiej sprawuje się w obudowie closed dlatego tym większa moja ciekawość.

Z ciekawości zatkałem BR i tak: wykop pozostał, ale znacznie stracił na zejściu. Jego qts pozwala na stosowanie obydwu konstrukcji, więc możesz potestować.
    izbic
    Level 28  
    Swietny zestawik, zazdroszczę :) Świetne przetworniki ładne wykonanie, razi tylko brak frezów. Moim zdaniem troszkę zbyt czerwony ten kolor, ale o gustach sie nie dyskutuje:P Za 1500zł w sklepie nie dostanie się sprzętu nawet w połowie tak dobrze brzmiącego. Pozdrawiam.
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    Oj Izbic wykonanie twoich kolumn spędziło mi sen z powiek ;) długo nosiłem się z zapytaniem na co przeznaczyć te 1200zł? (jak się okazało 1500zł). I tak błądziłem STX 14-100, 18-130, Tonsil 17-100, Usher 8935/45, Vifa w samych Peerlessach też długo "grzebałem" ;)
    izbic
    Level 28  
    Tak patrze na te zestawienia, które wymieniłeś i chyba wybrałeś najlepsze rozwiązanie, a moje kolumny...wielkim plusem jest to, że o dziwo ich wygląd mi sie wcale nie znudził nawet po roku...(kurcze to już rok!).
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    izbic wrote:
    Tak patrze na te zestawienia, które wymieniłeś i chyba wybrałeś najlepsze rozwiązanie...

USHER 8945A też wart jest uwagi. Naprawdę świetny głośnik. :wink:
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    Na diyaudio pojechali po zwrotnicy, że źle dobrana bez pomiarów itd. Nie zdawałem sobie sprawy, że "dzisiaj" tak ciężko dostać np. cewki na rdzeniu, parę lat temu niemal w każdym sklepie.

ps. widzę, że powiększyłeś rodzinkę - gratuluję
    KrzysiekA
    Level 16  
    A pisałem żebyś wykonał pomiary. Wiem z doświadczenia że symulacja i pomiary bardzo rzadko mają ze sobą coś wspólnego. Powinieneś był wykonać pomiar chociażby mikrofonem nieskalibrowanym. Tak wygląda to na zwrotnicy z Akustyka i twoich głośnikach przy pomiarze mikrofonem nieskalibrowanym z odległości 1m mikrofon skierowany pomiędzy głośniki.

Przynajmniej widać czy zgadza się faza (podstawowe kryterium oceny zwrotnicy) i czy zwrotnica się sprawdza. Zresztą
    widać z pomiaru że przy 4kHz jest na tyle odwrócona faza że charakterystyka
    spada w tym miejscu prawie o 1dB. Dokładnie tak samo wychodzi przy pomiarach z Akustyka. Mimo to w paśmie podziału charakterystyka mieści się w przedziale +/- 1dB. Częstotliwość podziału to 2.5kHz. Można by jeszcze popracować nad zgodnością fazy przy 4kHz ale i tak jest już dobrze.
    Widać z tego przykładu że warto mierzyć nawet byle jakim mikrofonem.
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    Krzyśku jak masz taką aparaturę i trochę części, mógłbyś przedstawić jak wyjdzie:
    -HDS 1,5mH z C10uF (jak w Akustyku)
    -Vifa tłumik 2,2oHm, C4,7uF i cewka 0,3mH - na podstawie tej zwrotnicy http://img168.imageshack.us/img168/3199/gdn15405xt25bl6.gif . Porównałem wykres tej charakterystyki z wykresem z Akustyka. Vifa zachowuje się identycznie. Mógłbyś potwierdzić to wizualnie.

Dodano po 1 [minuty]:

Ps. o wersję bez tłumika też bym poprosił ;)
    KrzysiekA
    Level 16  
    Nie wiem czy mam cewkę 0.3 mH. Jutro poszukam i sprawdzę. Na pewno mam 0.33 mH.
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    Dzięki, będę bardzo wdzięczny. To nawet lepiej bo w tej zwrotnicy mam 0,33mH (różnica niewielka) i 4,7uF też mam.
    KrzysiekA
    Level 16  
    Wedle życzenia
    Z rezystorem i bez:
    Z rezystorem:
    Bez rezystora:
    Kondensator miał naprawdę 5.2 uF. Bipolarny dlatego na wszelki wypadek zmierzyłem.
    Weź poprawkę na to że mikrofon jest niekalibrowany i tak naprawdę nie wiadomo co się dzieje powyżej 5kHz.
    Z ciekawości posłuchałem jak to brzmi. Moim zdaniem zwrotnica z Akustyka jest najlepsza, potem z rezystorem to co miałem zmierzyć. Bez rezystora to już nie do słuchania. Na mój gust za dużo wysokich.
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    Hmm i teraz pytanie czy to wina nieskalibrowanego mikrofonu, czy wykres charakterystyki zwrotnicy GDN+Vifa można między bajki wsadzić. Na twoich wykresach ewidentnie widać różnicę stromości zbocza. A na tym wykresie http://img168.imageshack.us/img168/3199/gdn15405xt25bl6.gif wygląda identycznie jak charka z akustyka. W weekend sprawdzę na 4,7uf z tłumikiem.
    Jeszcze raz dziękuję za poświęcony czas :D
    KrzysiekA
    Level 16  
    Nie może być tak samo jak z Akustyka bo zwrotnica z akustyka jest 18dB na oktawę a to co miałem sprawdzić to 12 dB na oktawę. Może podobnie wyglądać bo jest inaczej rozciągnięte w osi Y.
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    Wiem, że jedna jest 18dB a druga 12dB. Chodziło mi o to, że wykres identycznie wyszedł (ten z akustyka i z GDNen).
    KrzysiekA
    Level 16  
    No niezupełnie. Właśnie sprawdziłem na wykresie z Akustyka miedzy 1kH i 2kH jest prawie 20dB różnicy a na tym co ty podałeś dokładnie 12dB. Mówię oczywiście o charakterystyce którą można znaleźć na stronie Akustyka.

Dodano po 2 [minuty]:

Mówimy oczywiście o tej charakterystyce.
    http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX18_lab.html
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    Coś mi się krateczki pochrzaniły :Fade-color ale od 2kHz jest w miarę podobnie. Czekam na części, to pokombinuję "na słuch" mając jako punkt odniesienia twoje i akustyka pomiary.
    KrzysiekA
    Level 16  
    Jeżeli miał bym ci radzić to na twoim miejscu złożył bym te zwrotnice z Akustyka. Rzadko kiedy udaje się zmieścić charakterystykę w widełkach +/- 1dB. Może fazowo nie jest idealna ale brzmi dobrze. Nie wierzę że bez pomiarów uda ci się złożyć coś lepszego. Być może kiedyś zabiorę się za nią i zlikwiduję tę rozjechanie fazy przy 4kHz(parę pomysłów już mam) ale będzie to w nieokreślonej przyszłości. Najpierw muszę wykończyć obudowy a i na to jakoś czasu nie mogę znaleźć. Wtedy na pewno umieszczę schemat na elektrodzie.
    DIGIPROCOMP
    Level 18  
    Podeślij schematy zwrotnic, potestuję - przynajmniej na słuch, która brzmi lepiej.
    KrzysiekA
    Level 16  
    Zwrotnica z Akustyka:

Ale cię zjechali na diyaudio. Muszę jednak powiedzieć że chłopaki mają w dużym stopniu rację. Ściągnij sobie ten program:
    http://www.fesb.hr/~mateljan/arta/download.htm KONIECZNIE!!!!.
    Jest darmowy i do tego prosty w obsłudze.
    Do pomiaru potrzebujesz jeszcze mikrofon. Jeżeli masz do komputera to możesz na nim potrenować. A leżeli go skalibrujesz według Vify to uzyskasz nawet całkiem poprawne wyniki.
    A najlepiej zrób sobie własny.
    Tu instrukcja:
    http://radioamator.elektroda.eu/mikrofon.html
    (lepiej zastosować mini jack stereofoniczny)
    I najlepiej na tej wkładce:
    http://www.loudspeakershop.eu/wkladka-mikrofonowa-panasonic-wm61a-p-491.html
    Jest to wkładka z której robione są mikrofony pomiarowe. (tylko jej nie przegrzej przy lutowaniu)
    Można do niej ściągnąć pliki kalibracyjne z internetu.
    Jeżeli masz dobrą kartę dźwiękową to w zasadzie wszystko co potrzebujesz. Musisz po prostu sprawdzić jaką charakterystykę ma wejście mikrofonowe w twojej karcie co robisz również przy pomocy programu.
    Wierz mi pomiaru nie unikniesz a nie jest to takie trudne jak się na pierwszy rzut oka zdaje.