Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mastercook Wrozamet 8703 kuchenka - wywala korki

elizabeth_ak 01 Dec 2008 20:31 8552 8
    elizabeth_ak
    Level 10  
    Witam.
    Proszę o pomoc. Nabyłam mieszkanie wraz ze sprzętem AGD :). Dziś po raz pierwszy włączyłam piekarnik (piekarnik elektryczny, płyta gazowa) i po kilku minutach wszystko zgasło. Wywaliło ten największy bezpiecznik z napisem 25 A, a tego który jest od kuchni z napisem 16 A nie. Próbowałam kilka razy i zawsze po kilku minutach wywalało bezpieczniki. Nie wiem czy na podstawie mojego opisu ktoś jest mi w stanie coś podpowiedzieć. Jeśli nie proszę o namiar na jakiś serwis we Wrocławiu. Z góry dziękuję i przepraszam za niefachowy język.
    karel21
    Level 27  
    Czy ten bezpiecznik 16A przy kuchni nie był czasem watowany?
    Maly
    Level 32  
    Jaka jest moc tej kuchenki? Możesz to odczytać w instrukcji lub na kuchence? Standardowo taka kuchenka miała ok 2 do max 3kW mocy, więc bezpiecznik 16A jest OK.

A może coś jeszcze "chodzi" na innym obwodzie, np czajnik elektryczny, lodówka, ogrzewacz wody, i one razem się sumują na tym 25A i wtedy on ma przeciążenie.
    Ewentualnie jest już wyeksploatowany, i to tego właśnie powinno się wymienić
    elizabeth_ak
    Level 10  
    Witam.
    Max pogór mocy jest przy 2 włączonych grzałkach, czyli 2,3 KW. Czajnika nie mam el. W kuchni podłączona jest też lodówka. Ale bezpiecznik wyrzuca nawet przy 1 grzałce czyli 0,9 KW.
    Maly
    Level 32  
    A jak włączysz coś innego w to gniazdo? Odkurzacz?

Ale raczej jeśli nie ma "obcych" poborów, to obstawiałbym uszkodzony bezpiecznik 25A.
    Przydałaby się wizyta elektryka aby to sprawdził i wymienił.
    elizabeth_ak
    Level 10  
    Podłączałam pod to gniazdko lodówke i toster i nic nie wywalało :(

Dodano po 7 [minuty]:

Ktoś mądry mi powiedział, że ten bezpiecznik z napisem 25 A to "różnicówka"
    Maly
    Level 32  
    Quote:
    Ktoś mądry mi powiedział, że ten bezpiecznik z napisem 25 A to "różnicówka"

:) W takim razie to inna inszość :) Jeśli instalacja jest trójprzewodowa i sprawna, to znaczy, że piekarnik ma przebicie, troszkę popracuje i najprawdopodobniej pod wpływem temperatury gdzieś prąd przebija na obudowę i różnicówka zadziała.

Piekarnik do sprawdzenia
    elizabeth_ak
    Level 10  
    Witam.
    Piekarnik już w serwisie jak zdiagnozują co to za usterka to sie odezwe :)
    Dzięki.
    elizabeth_ak
    Level 10  
    Wiatm.
    Udzielono mi wreszcie informacji, że wszystkie 3 grzałki są zepsute :( muszę je wymienić :(