Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

philips GR1224/58R

WojtasJD 27 Oct 2002 02:03 3053 16
  • #1
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    to juz starawa 14-stka

    dostalem to po jakims dupku-kombinatorze
    ktory cos probowal zrobic po kolei wsadzajac mocniejsze bezpieczniki
    a na koncu przepalony bezpiecznik owiniety drutem :evil:



    Efekt taki ze na dodatkowej plytce (jest to dla mnie nowoscia ze
    czesc elektroniki "goracej" jest na drugiej malej plytce)
    jak dotad znalazlem:
    rozwalony rezystor drutowy 4.7ohm/7W (zastapiony byl wiekszym
    4.7ohm ktory takze jest rozwalony)
    spalony tyrystor BT151-650R (obud TO220) - wsadzilem CR122A
    spalony tyrystor sterujacy tamten FOR5J (obud TO92) - wsadzilem MCR100-6 - akurat pod reka
    spalona zenerka 4V7
    spalona (zwarta) zenerka 6V8
    rozwarty rezystor 33ohm w poblizu tyrystorow

    Plytka ma trzy zlacza : jedno do 220V po filtrach i wylaczniku sieciowym;
    drugie idzie do kondensatora przed przetwornica i trzecie do petli
    rozmagnesowujacej.
    To mniej wiecej tyle co metoda organoleptyczna ustalilem
    Zanim to podlacze moze ktos podratuje schematem
    bo bardzo mozliwe ze cos jeszcze jest popalone

    Moze jakies sugestie co do zamiennikow (tyrystory) czy dobrze zrobilem?
    Jak to podlaczac do sieci - nieciekawie by bylo gdyby znowu polecialy
    wszystkie wymienione elementy.
  • #2
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Dodatkowa płytka to podwajacz napięcia, który można odłączyć na czas naprawy przetwornicy. Wystarczy odłączyć anody tyrystorów 6305 i 6306. W załączniku jest schemat zasilacza bez tej płytki, ale poszukaj w dziale SZUKAM SCHEMATY, wydaje mi się,że był w całości.
    załącznik skasowano schematu szukaj w bazie GR1AX <zdzich42>
  • #3
    odek
    Level 14  
    Witam

    ten powinien pasować
    schematu szukaj w bazie <zdzich42>
  • #4
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    dzieki za odpowiedzi !

    przegladalem te schematy i cos co znalazlem na szukam schematu
    i nigdzie nie ma tej dodatkowej plytki (zwa to chyba
    Auto Multi Voltage - bo TV ma szeroki zakres zasilania
    160 - 276V)
    odlaczylem jak Oldboy poradzil anody tyrystorow
    no i przetwornica pracuje OK (na razie pomierzylem napiecie
    B+ = 98V czyli jest w porzadku)
    TV zalacza sie i wylacza z pilota (gasnie i zapala sie dioda; w czasie
    wysylania rozkazow - mryga)
    Jednak nie ma wysokiego napiecia; w czasie wlaczenia slychac tylko
    "pierdniecie" z glosnika i dalej cisza.

    W miedzyczasie polecial niezly dym 8)
    (chyba z mojej winy bo odlutowalem tylko koncowki tych tyrystorow nie
    izolujac ich)
    Rozwalilo elke z dodatkowej plytki - kond. 2301
    Jakby ktos mogl powiedziec jaka powinna byc pojemnosc a glownie
    napiecie tego kondensatora bo jak dostalem ten TV to ten kondziol
    byl wylutowywany i nie mam pewnosci czy taki powinien byc
    - 22uF/160V
    Przydalby sie tez kond. 2302 (wsadzony 330uF/10V ale chyba taki
    byl oryginalnie)
  • #5
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    2301 - 4,7u/350V
    2302 - 470u/10V
  • #6
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    hehe - to niedziwne ze ten moj na 160V polecial z dymem

    jak na razie jeszcze sprawdzilem napiecie +5V z przetwornicy i jest OK
    oraz +95V (98V)
    TV nie chce sie odpalic, na baze tranzystora odchylania dochodzi
    pare impulsow i znowu cisza
    Jak wylacze pilotem i wlacze znowu to samo
    Kilka napiec jest wytwarzanych za trafopowielaczem i w momencie wlaczania osiagaja na chwile wartosci nominalne
  • #7
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Ważne jest napięcie +10V na 2636(1000u). Zobacz co jest na dławiku 5524(zasilanie driver`a H OUT). Za brak startu linii może odpowiadać 2058(22u/160V).
  • #8
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    na 2636 (1000u) ni jak nie chce byc 10V
    po wlaczeniu jest ok 6.5 - 7V po krotkim czasie 7.5V
    dolaczylem rownolegle drugi kondensator do niego i w czasie
    wlacznia "pierdniecie" :wink: jest troche wytlumione
    a napiecie niewiele podskoczylo i jest 8V a i tak TV nie startuje.
    Przed i za dlawikiem 5524 napiecie jest prawie takie same.
    Z generatora odchyl TDA8305 nozka 26 w czasie wlaczania wychodzi
    pare impulsow (analogicznie na bazie tranzystora odchyl.)
    Kondensator 2058 u mnie jest 33u/100V i sprawdzalem i ma 33uF.
    Bede grzebal dalej.
  • #9
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Sprawdź układ startowy linii na p.11 TDA8305. W momencie załączania odbiornika powinien wystąpić skok napięcia ok.10V ale nie więcej niż 12V. Jeżeli jest OK to mam taką wskazówkę z ostatniego numeru SE. Autor twierdzi,że w takim przypadku można podać z zewnętrznego zasilacza +12V na p.26 TDA 8305 co pozwoli uruchomić w sztuczny sposób generator linii o ile jest sprawny. W normalnych warunkach generator nie wystartuje jeżeli nie zostanie podane +12V z pracującego stopnia linii.
  • #10
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Quote:
    Autor twierdzi,że w takim przypadku można podać z zewnętrznego zasilacza +12V na p.26 TDA 8305 co pozwoli uruchomić w sztuczny sposób generator linii o ile jest sprawny.


    a nie na p.7 ?
    p.26 to wyjscie 'Horizontal drive'
  • #11
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    w kazdym razie podpielem 12v przez 2ohm do p.7 i na p.26
    (wyjscie horizontal) jest w miare ladny przebieg cos ponizej 15kHz
    nawet jak TV jest wyl.
    Po wlaczeniu slychac chyba z trafa pisk; napiecia siadaja - nawet
    +B 95V spada do jakis 3 - 4V
  • #12
    oldboy
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Też miałem wątpliwości do p.26 ale ponieważ jest to wyjście typu "otwarty kolektor" więc uznałem, że nie ma pomyłki. Twoja próba z wymuszeniem sterowania wskazuje na uszkodzenie trafopowielacza lub któregoś z elementów po jego wtórnej stronie albo samego stopnia końcowego H OUT.
  • #13
    Telo
    Service technician RTV
    We wszystkich obecnie naprawianych GR1AX był uszkodzony trafopowielacz, albo TV nie startuje zapali się na chwilę dioda i gaśnie albo obciąża przetwornice, robiłem przy naprawach ten manewr z zasilaczem tak jak pisze kol.oldboy, i gen. startował, należy podłączyć +12V do zasilania TDA 8305.
  • #14
    Michał99
    Level 32  
    Zamiast +95V podłącz +12 przez diodę w szereg amperomierz jeżeli prąd bedzie większy jak 50mA masz uszkodzony trafopowielacz.
  • #15
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    cholera, pewnie macie racje
    tyle uwalonych elementow no i jeszcze trafo dobija sprawe :cry:

    wiec zrobilem tak:
    zewnetrzny zasilacz 12V (TV nie podlaczam do gniazdka)
    do nogi p.7 TDA 8305 doprowadzilem 12V a do miejsca na plycie
    glownej gdzie jest normalnie 95V (konkretnie srodkowy pin gniazda
    na wtyczke od cewek H mostkujacy obwod 95V) przez diode i
    miliamperomierz.
    Jesli na p.7 TDA 8305 nie ma 12V i gen nie pracuje to wskazanie mA
    jest 0. Jesli dolaczys sie zasilanie na TDA8305 to wysterowany jest
    tranzystor H (tranzystor jest OK bo sprawdzalem) i pobor pradu
    jest niezly: 280-300mA.

    Jak kolega Oldboy zauwazyl moze byc tez wina obwodow wtornych na trafie wiec wylutowalem trafo i podlaczylem przewodami tylko
    cewke pierwotna (jeden koniec do zasilania a drugi do kolektora tranz.
    odchyl. H) oraz koncowke masy, kapturek WN oraz napiecia ogniskujacego zostaly - no i pobor pradu niestety tez taki duzy.

    Mozna przyjac ze elementy po pierwotnej sa sprawne bo
    gdy do bazy tranzyst. H nie dochadza imulsy to pobor pradu jest
    znikomy (w normalnym podlaczeniu panuje na B+ ok 98V)
    Dopiero po wysterowaniu sa problemy.
    Wczesniej zdejmowalem tez przewod WN i TV tez nie chcial sie odpalic.

    po ile takie trafa i jakie ?
    (tu mam philipsa z naklejka TY, jakis numerek 3051 lub 9051 ?)
  • #16
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    nie jestem do konca pewny jak to z tym pradem czy te 0.3A
    jest dobra wartoscia

    czy rezystancja uzwojenia pierwotnego (koncowki 10 i 6 na trafie)
    ok 1 ohm to nie za malo (trafko oczywiscie wyjete) ??
  • #17
    WojtasJD
    VIP Meritorious for electroda.pl
    zgadza sie -uwalony byl trafopowielacz !

    wsadzilem odpowiednik HR7527 Diemena no i ruszylo z kopyta

    dolaczylem tez plytke z tymi tyrystorami i tez dziala.

    Jak by ktos mial schemat tej dodatkowej plytki to by bylo milo
    bo 100% pewnosci co do niej to nie mam (bylo tam sporo
    uwalonych elementow tak jak wczesniej napisalem)