Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Transmiter FM czyli Si4711 + Atmega8 + BASCOM

medicb 01 Dec 2008 23:33 2711 1
    medicb
    Level 28  
    Witam! Posiadam układ Si4711 (3x3mm) który jest na raz generatorem RF, syntezerem, cyfrowym koderem stereo, koderem RDS, przetwornikiem A/C, cyfrowym limiterem audio, posiada wejścia audio analogowe i cyfrowe. Możliwa jest komunikacja za pomocą SPI, 2wire i 3wire. Do tej pory w mojej praktyce korzystałem tylko z 1wire bawiąc się zazwyczaj DSem do pomiaru temperatury a o pozostałych powiem szczerze nie mam pojecia. Z tego co pamiętam 2wire to chyba to samo co I2C? Chciałbym wykorzystać do uruchomienia tego scalaczka atmegę8/48 + mały LCD do wyświetlania częstotliwości pracy i do tego programik w BASCOM-ie. Widziałem jak pracuje si4711 w praktyce, zdecydowanie kładzie na łopatki wszystkie podróby transmiterów z "alle dro go". Śmiało można by go wykorzystać do budowy serca nadajnika FM z RDS! Może macie jakieś pomysły na wykonanie, jeżeli będziecie zainteresowani to jutro wkleję kilka linków, dziś idę spać! Pozrawiam :D
    mawalach
    Level 11  
    Witam, też jestem zainteresowany tym układem, może ktoś już robił coś na tym znalazłem coś takiego może będzie ktoś zainteresowany. Pozdrawiam :)
    Attachments: