Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z konfiguracją WL-5460AP v2

Shy18 02 Gru 2008 14:00 1234 3
  • #1 02 Gru 2008 14:00
    Shy18
    Poziom 9  

    Kochani moi,

    wiem, że już taki temat przewinął się na tym forum, jednakże jego lektura w niczym mi nie pomogła, niestety.

    Problem polega na połączeniu się ze stroną http://192.168.100.252/
    Kiedy wpisuje ten adres w przeglądarce, strona nie chce mi się wyświetlić, otrzymuję komunikat, że nie można znaleźć serwera. Potrzebuję wejść na tę stronę, aby skonfigurować APeka, ale od dłuższego czasu nie mgę sobie z tym poradzić.

    Ustawienia protokołu TCP/IPv4 mam następujące:

    Adres IP: 192.168.100.11
    Maska podsieci: 255.255.255.0
    Brama domyślna: 192.168.100.252

    Jest to konfiguracja IP alternatywna, jako że zmiana tego podstawowego IP skutkuje brakiem łączności z Internetem. Chcę rozdzielić łącze internetowe tak, abym mogła odbierać Internet na laptopie. Laptop ma takie same ustawienia jak PC, tylko w IP końcówkę zmieniłam na 12. Łączę się co prawda przez laptop z APekiem, ale Internetu nadal nie mam.

    Myślę, że to problem właśnie konfiguracji. Nie jestem w stanie wejść na tę stronę, aby APeka skonfigurować i nie wiem w czym tkwi problem.

    Bardzo proszę o pomoc.

    0 3
  • #2 02 Gru 2008 14:59
    Miły88
    Poziom 13  

    Witam,

    Jeśli ustawiasz IP alternatywne to rozumie, ze jesteś podpięty do jakiegoś LAN-u w którym posiadasz swoje IP.

    Najpewniej połączysz sie gdy podepniesz AP do komputera skrętką bezpośrednio i ustawisz PODSTAWOWE IP 192.168.100.XXX (np: 192.168.100.200). Podłączysz się do AP, skonfigurujesz go i właczysz tam gdzie ma być.

    Jeżeli jesteś pewien, że teraz masz fizycznie połączony AP z twoim komputerem to możesz po prostu zmienic IP i ma chodzic - oczywiście podstawowe, alternatywne nie zadziala, dopóki podstawowe jest aktywne.

    Jakbyś napisał dokladnie co, z czym i jak masz podłączone to mógłbym Ci dokładnie powiedzieć co i jak zrobić - niestety wróżką nie jestem i nie wiem jak masz zbudowaną sieć.

    W każdym razie nie kombinuj z IP alternatywnym, bo jestem przekonany że Ci to nie wyjdzie, a jak stracisz połączenie z Internetem na 10 min (tyle powinno wystarczyć na skonfigurowanie AP) to nic sie nie stanie - no chyba że sie myle i taka przerwa jest niedopuszczalna.

    Maska oczywiscie domyslna (255.255.255.0), a bramy domyslnej tak na dobra sprawe nie musisz ustawiac do konfiguracji.

    Mam nadzieję, że choć trochę Ci pomogłem.

    Pozdrawiam, Miłosz

    0
  • #3 02 Gru 2008 15:41
    Shy18
    Poziom 9  

    Dziękuję Ci za odpowiedź, Miłoszu :)

    Miły88 napisał:

    Jeśli ustawiasz IP alternatywne to rozumie, ze jesteś podpięty do jakiegoś LAN-u w którym posiadasz swoje IP.

    Najpewniej połączysz sie gdy podepniesz AP do komputera skrętką bezpośrednio i ustawisz PODSTAWOWE IP 192.168.100.XXX (np: 192.168.100.200). Podłączysz się do AP, skonfigurujesz go i właczysz tam gdzie ma być.


    Nie wiem co masz na myśli przez podpięcie się do komputera skrętką bezpośrednio, napiszę Ci jak to wygląda u mnie.

    Od PC odłączyłam kabele z Internetem i na jego miejsce wpięłam kapelek APeka, następnie kabelek z Internetem wpiełam do APeka i tak samo zrobiłam z zasilaniem.

    Na początku PC nie łączył się z Internetem. Próbowałam zmieniać podstawowe IP, ale to nie skutkowałó, dlatego skonfigurowałam IP alternatywne w taki sposób w jaki to przedstawiłam w pierwszym poście. Dopiero wtedy PC połczył się z Internetem. To już był pierwszy sukces. Teraz zostało m tylko skonfigurować APeka, i tutaj właśnie napotykam na problem, ponieważ nie mogę połączy się z tą stroną.

    Tak jak napisałeś, zmieniłam podstawowy IP na ten przez Ciebie sugerowany, ale zaraz po tym straciłam łączność z Internetem i strona nadal mi nie wchodziła. Wygląda na to, że tylko to IP, te moje pozwala mi na dostęp do Internetu.

    I tak, jestem podpięta do sieci LAN, media4 jest dostawcą Internetu.

    0
  • #4 02 Gru 2008 21:06
    soltys_w
    Poziom 24  

    Skoro masz 2 komputery, to znacznie ułatwia zadanie.
    Pierwsza rzecz: AP kupiłaś nowy czy używany? Jeśli używany, to zresetuj go w ten sposób, że wciskasz i trzymasz przycisk reset, podłączasz zasilanie i puszczasz reset po ok. 10-15 sek. Wyłączasz zasilanie, włączasz ponownie po 10-20 sek i czekasz dopóki nie zgaśnie w AP dioda Err/Stat. Po tej operacji normalnie zalogujesz się do AP zarówno przez kabel jak i bezprzewodowo. Adresy IP potrafisz ustawić, więc nie będę się nad tym rozwodził. WAŻNE: unikaj połączenia z AP jednocześnie przez kabel i radiowo (laptop) - wtedy może nie chodzić sieć.
    Po udanym zalogowaniu do AP przestaw go w tryb Gateway. Port WAN jest na złączu LAN2.
    Życzę powodzenia!! W razie problemów zapraszam na prv/gg z PC

    P.S. :arrow: Miły88 :arrow: Shy18 is lady ;)

    0