mauri_b wrote: Bruno, do zwykłego, z otwartą komorą nie ma sensu, bo nie masz żadnego wpływu na wynik analizy, natomiast jeśli chodzi o kotły TURBO to tak jak pisałem - do sprawdzenia zasysanego powietrza - czy przypadkiem nie ma w nim spalin. Za widzimisię klienta w postaci analizy do kotła atmosferycznego 100 zł + vat.
hehe, no to mi sie upieklo. Chociaz teraz mysle czy to aby nie byl tylko pomiar temperatury spalin, ale wydaje mi sie ze jednak analizator.
W kazdym razie jak dla mnie kwestia cen jest klarowna. Cena za przeglad - iles (80-100-...), do tego cena za analize spalin (obowiazkowa w niektorych przypadkach w ramach przegladu), do tego ewentualnie cena na konkretna naprawe/wymiane, jesli zakres wykracza to znacznie poza przeglad (proste naprawy typu czyszczenie, regulacje, dopompowanie naczynia itp to rozumiem wlasnie jako przeglad).
Jakos od razu nasuwa mi sie taki przyklad od mechanika samochodowego - poprosilem zeby sprawdzic swiece i w razie potrzeby wymienic (swiece swoje). No to na fakturze mialem - 20zl za sprawdzenie stanu swiec , i 20zl za wymiane swiec :>
W kazdym razie wychodzi ze jesli mamy jakies poczatkowe objawy usterki a dawno kotla nie serwisowalismy, to lepiej zawolac serwisanta na przeglad i to zazwyczaj wystarczy. Chyba ze cieplo "zgaslo", wtedy juz trzeba na szybko wciskac sie w terminarz...
pozdrawiam
Bruno
Dodano po 2 [minuty]: To jeszcze tak ogolniej w temacie.
Czy mozecie podac stale koszty 'utrzymania' kotla CO w domu? Przeglad kotla (raz w roku?), przeglad kominiarski (raz w roku?), jeszcze cos? Jakies okresowe (co kilka lat? ile?) czyszczenie instalacji CO? Okresowe (co ile) wymiany elektrod, anody w zasobniku, inne?
Pomijam uruchamianie instalacji przed zima (odpowietrzanie, "rozruszanie" termostatow), bo zakladam ze to sobie kazdy sam robi. Jesli nie to pewnie tez jakis koszt jest, ale to raczej hydraulika czysta juz? czy ciagle serwisant CO zrobi?
Dobrze byloby miec takie podsumowanie - zarowno czynnosci jak i statystyczne koszty (usrednione, przykladowe)
pozdrawiam
Bruno