Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

STOPER w AVR.... Kto pomoze?

juve112 02 Dec 2008 22:20 1980 5
    juve112
    Level 10  
    Zwracam się do wszystkich o pomoc...

Muszę zaprogramować Stoper...

Mam do dyspozycji 4-cyfrowy wyświetlacz LED i 2 przyciski do jego obsługi...

Za pomocą 1 przycisku mam pauzować działanie stopera (ale czas w pamięci leci sobie dalej)

Za pomocą 2 przycisku mam zatrzymywać stoper (pierwsze naciśnięcie) i go resetować (drugie naciśnięcie)...

Może mi ktoś pomóc w napisaniu właśnie takiego programu w AVR Studio bo ja to jestem powiedzmy sobie troszkę ,,zielony"?

Układ oparty jest na mikrokontrolerze ATtiny2313 firmy Atmel

:cry::cry::cry:
    Proszę poprawić tytuł wiadomości - regulamin p.11.1 oraz zapoznać się z regulaminem, a z p.16 w szczególności
    [zumek]
    dawid512
    Level 32  
    Liczysz na gotowca? Pomyliłeś forum. Mówisz że jesteś zielony a chcesz mieć to w avrstudio czyli język C lub asm. Powodzenia.
    _Robak_
    Level 33  
    Poczytaj o timerach, wyorzystujac licznik 16 bitowy i zakladajac czestotliowsc pracy procka 1mhz bedziesz w stanie bez wiekszych komplikacji doliczyc do 67 sekund. Kwestia wyslania wartosci na wyswietlacz, ale to tez proste po prostu musisz dac odpowiednie piny portu w stan wysoki :)
    KowalD
    Level 17  
    i przed pisaniem programu jakis sprzet zaproponuj (sposob podlaczenia wyswietlaczy, przyciskow itp)...
    juve112
    Level 10  
    To znaczy powiem tak:

Ten projekt potrzebny mi jest do szkoły... Mamy tam podłączone go kompów gotowe płytki z wyświetlaczem i przyciskami...

Mieliśmy 4 zajęcia... Na których wyświetlaliśmy sobie tylko liczby w różnej kolejności na wyświetlaczach no i wszystko było ok i dało się zrozumieć jak co działa i dlaczego...

A teraz mamy zrobić sobie stoper... A ja nie mam pojecia jak sie do tego zabrać...
    dawid512
    Level 32  
    Nota katalogowa danego uc i czytaj o timerach.