Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Opel Astra 1.6 16V ecotec - źle odpala po postoju

DarekB2301 03 Gru 2008 14:49 4709 7
  • #1 03 Gru 2008 14:49
    DarekB2301
    Poziom 2  

    Witam kolegów. Mam problem z moją asterką, mianowicie nie mogę jej odpalić po ok. godzinnym postoju. Rano zimny silnik odpala na dotyk, jak jest ciepły to też odpala na dotyk ale jak postoi ok. godziny to mam problem z odpaleniem. Zapala jakby na dwa tłoki i nie może wejść na obroty.
    Samochód nie posiada instalacji gazowej. Kable i świece wymieniłem, na komputerze też nie pokazuje żadnych błędów. Pewnie padł któryś z czujników, ale który? Macie jakąś propozycję co go boli?

    0 7
  • #2 03 Gru 2008 15:33
    bartek_j
    Poziom 35  

    Może wtryski przepuszczają i się bajorko z benzyny robi w kolektorze ssącym -> zalewa cylinder/cylindry
    A jak już odpali i kiepsko chodzi to długo mu zajmuje dojście do siebie ?

    1
  • #3 03 Gru 2008 15:38
    plakon83
    Poziom 13  

    Gdyby padł któryś z czujników komputer wykazałby błędy, więc to masz, że tak powiem "z bani".
    Musisz skupić się na podzespołach, z których komputer danych nie zczytuje.
    Prawdę mówiąc nie mam pojęcia co to mogłoby być, rozumiem, że po postoju godzinnym jest dość ciepły?

    'Prawdę mówiąc nie mam pojęcia co to mogłoby być" Twoja wypowiedz jest jednoznaczna z tym że nie udziela sie w temacie o którym nie masz pojęcia

    0
  • #4 04 Gru 2008 08:33
    DarekB2301
    Poziom 2  

    Jak sprawdzić czy wtrysk jest uszkodzony?

    0
  • #5 04 Gru 2008 09:54
    bartek_j
    Poziom 35  

    Najlepiej "przyrządem" czy to fabrycznym czy samoróbką. Podaje ciśnienie benzynki te 2.5 bara + możliwość wysterowania cewki. Można sobie zobaczyć jak rozpyla i czy nie cieknie.
    Mozna też próbować wyjąć wtryski ale zostawić je w listwie. Zmostkować zasilanie pompy paliwa i obserwować czy nie przepuszczają.

    0
  • #6 03 Paź 2009 13:08
    karol1988st
    Poziom 16  

    średnio się znam na samochodach ale kolega miał identyczną sprawę w octawi jak jest zimna to paliła ciepła też ale jak się zagrzeje i potem troche postoi to są takie problemy jak u ciebie mechanik mu powiedział że to wina przepustnicy, komputer nie wykrył żadnych błędów ale twierdzi że to przepustnica

    0
  • #7 03 Paź 2009 20:23
    slodky
    Poziom 18  

    karol1988st napisał:
    średnio się znam na samochodach ale kolega miał identyczną sprawę w octawi jak jest zimna to paliła ciepła też ale jak się zagrzeje i potem troche postoi to są takie problemy jak u ciebie mechanik mu powiedział że to wina przepustnicy, komputer nie wykrył żadnych błędów ale twierdzi że to przepustnica


    kolego sprawdź sobie czujnik temperatury płynu chłodzącego gdyż ma on duży wpływ na sterownik benzynowy który steruje czasem wtrysków. Najprościej podpiąć jakiś skanerek do złącza na zimnym silniku i sprawdzić jaką widzi temperaturę. Jezeli będzie ona za wysoka to ECU zuboży Ci mieszankę zimnego silnika a gdy za niska to po prostu zaleje go paliwem

    0
  • #8 03 Paź 2009 23:04
    karol1988st
    Poziom 16  

    wielkie dzięki ja tak miałem właśnie że mi zalewało z powodu tego czujnika bo był zaśniedziały ale to o czym pisałem to u kolegi ale przekaże mu może będzię oki wielkie dzięki jak sprawdzi to dam znać

    0