Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Öko Lavamat 84720 bledy E9 C2

O'DoG 03 Gru 2008 17:01 3692 3
  • #1 03 Gru 2008 17:01
    O'DoG
    Poziom 9  

    Witam wszystkich forumowiczow.
    Mam pralke Öko Lavamat 84720 Update, nie jest juz najmlodsza,ale na wymiane nie moge sobie pozwolic.
    Najpierw wyskoczyl mi blad E9 gdzies w necei wyszukalem jak go skasowac i ze jest to wina szczotek.
    Skasowalem blad,uruchomilem ponownie i to samo, wymienilem szczotki,skasowalem blad , uruchomilem ponownie i kolejny blad,tym razem C2
    Wylanczam i wlanczam ponownie i bledu juz nie ma,ale wody nie pobiera
    Znalazlem tu na forum ze cos nie tak z woda.
    Nie wiem co robic,co wymienic,bo nie wiem co zepsute.
    Pompa chodzi,wiec raczej nie jest to pompa.
    Objawy sa mniejwiecej takie.
    Wlanczam pralke,wlancza sie odrazu pompa i przepompowywuje wode do zbiorniczka na proszek bardzo powoli,ale wody nie pobiera.
    Rozebralem caly zbiornik na proszek ten co na zdieciu ponizej.
    Öko Lavamat 84720 bledy E9 C2
    wyglada wszystko dobrze,mechanicznych uszkodzen nie ma ale po uruchomieni cos w nim slychac jakby przeskakiwalo i wlasnie nie wiem czy to ten zbiornik czy to elektromagnes ktory otwiera doplyw wody.
    Na niemieckim eBay jest dosyc duzo tych zbiornikow a np elektromagnesow nie ma,wiec tak mysle ze to moze cos nie tak w tym zbiorniku,nie ustawia doplywu wody na odpowiednia komore i zawor nie otwiera wody,ale to tylko takie moje domysly.
    Teraz to juz nawet drzwiczek nie chce otwierac :/
    Prosze o pomoc.

    Pozdrawiam O'DoG

    0 3
  • #2 03 Gru 2008 17:51
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    C2 to błąd związany z wylewaniem wody, woda nie jest wylewana do końca, sprawdź silnik pompy jej turbinkę i wyczyść cały układ wylewania wody.

    0
  • #3 04 Gru 2008 11:07
    O'DoG
    Poziom 9  

    Witam.
    Czwarty dzien walcze z pralka i bez rezultatow.
    Po usunieciu C2 wlaczyla sie normalnie i po paru minutach wyskakuje blad CE
    Wylaczylem wlaczylem i nic , nie pobiera wody w zbiorniku slychac jak chodzi zegar i taki dziwny dzwiek jakby takie bardzo ciche spawanie jakby sie cos tam palilo,ale raczej nic nie smierdzi spalenizna. I slychac co chwile jakby przeskakiwanie,jakby cos przelanczalo.
    Blad E9 - wymiana szczotek , blad usuniety
    C2 - wymiana weza spustowego , blad usuniety
    Teraz CE - ??? co jest jeszcze nie tak ???
    nie moglo sie wszystko na raz zepsuc :(

    0
  • #4 04 Gru 2008 13:00
    schnauzerman
    Specjalista AGD

    O'DoG napisał:

    Rozebralem caly zbiornik na proszek ten co na zdieciu ponizej.
    Öko Lavamat 84720 bledy E9 C2
    wyglada wszystko dobrze,mechanicznych uszkodzen nie ma ale po uruchomieni cos w nim slychac jakby przeskakiwalo... mysle ze to moze cos nie tak w tym zbiorniku,nie ustawia doplywu wody na odpowiednia komore...

    CE to błąd związany właśnie z tym urządzeniem a konkretnie z rozdzielaczem wody, najczęściej uszkadzają się tryby tej zwrotnicy.

    1