Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
flexghzflexghz
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Spawarka inwerter 140A z anti stick

w_mirek 28 Mar 2017 08:39 559269 1125
  • #1081
    wmichale
    Poziom 2  
    Czy powodem nasycania się rdzenia transformatora może być zbyt mała indukcyjność uzwojenia pierwotnego?

    Mój transformator miał 3,2 mH, na elektrodach 2.5 spawało się całkiem dobrze, jednak 3,2 to było już za dużo i spawarka odmówiła współpracy.
    Producentem rdzenia E71/33/32 (z Allegro) była chińska firma Yageo, więc postanowiłem kupić oryginalny Ferroxcube o lepszym współczynniku AL. Poprawa jest, ale mizerna - 3,4mH.
    Przełykam gorycz porażki, po naprawie obejrzę jeszcze raz przebiegi i ewentualnie powtórnie nawinę transformator.
  • flexghzflexghz
  • #1082
    atom1477
    Poziom 43  
    nowakus napisał:
    To może jednak ten przekładnik toroidalny jest lipny?? Mam nawinięty drugi na EF20 z 3F3, ale jak robiłem testy na Uzas=50V, bez R36, to ich działanie było identyczne, przebiegi, osiągane prądy więc stwierdziłem że zostanę przy TN19. Warto przekładać przekładniki i spróbować jeszcze raz??

    To w końcu używasz tego toroidalnego czy EF20? Bo z poprzedniego opisu wynikało że takiego na EF20.

    wmichale napisał:
    Czy powodem nasycania się rdzenia transformatora może być zbyt mała indukcyjność uzwojenia pierwotnego?

    Mój transformator miał 3,2 mH, na elektrodach 2.5 spawało się całkiem dobrze, jednak 3,2 to było już za dużo i spawarka odmówiła współpracy.
    Producentem rdzenia E71/33/32 (z Allegro) była chińska firma Yageo, więc postanowiłem kupić oryginalny Ferroxcube o lepszym współczynniku AL. Poprawa jest, ale mizerna - 3,4mH.
    Przełykam gorycz porażki, po naprawie obejrzę jeszcze raz przebiegi i ewentualnie powtórnie nawinę transformator.

    A jaka jest ilość zwojów i AL rdzenia?
    I napisz ile powinna mieć obie wartości zgodnie z projektem, bo nie mogę znaleźć oryginalnego projektu.
  • flexghzflexghz
  • #1083
    wmichale
    Poziom 2  
    Ostatnio odkurzyłem projekt i postanowiłem go uruchomić.
    Ilość zwojów = 21
    AL = 10800
    Przy takich danych indukcyjność powinna wynosić ok. 4,7mH. Mój ma 3,4mH.
    Transformator nawijałem rok temu, więc nie pamiętam na 100%, co tam namotałem. Głupia sprawa, gdyby po rozpruciu zalanych żywicą uzwojeń okazało się, że ilość zwojów jest poprawna, lecz AL rdzenia wynosi jedynie 7000-8000.
  • #1084
    atom1477
    Poziom 43  
    Nawiń cienkim drutem dodatkowe uzwojenie i zmierz indukcyjność (bez rozbierania transformatora, czyli bez rozłączania połówek rdzenia).
    Proporcje indukcyjności 3.4mH do 4.7mH sugerują że nawinąłeś 18 zamiast 21 zwojów. Mogłeś tyle nawinąć bo w tym wątku pojawiały się propozycje nawijania 6/18 zamiast 7/21 zwojów.
    Tylko czy mówimy tutaj o uzwojeniu pierwotnym czy wtórnym?
  • #1086
    kulondek
    Poziom 10  
    Witam.Zmontowałem spawarkę z tego tematu.Z rozruchem nie było problemu,obyło się be palenia tranzystorów.Próba spawania elektrodą 2.5 -spawa ładnie ale za mały prąd.Problem polega na tym,że zakres regulacji potencjometrem tylko w 1/3 obrotu (nie pomaga korekcja R-2) i wypełnienie maksymalne 25% czyli połowa mocy.Jest tak samo przy zasilaniu 50V i 230V. Czytając wielokrotnie ten wątek wiem,że taki problem już ktoś miał (nie uzyskał żadnej sugestii) Obniżając opornik R-36 wypełnienie wzrasta,ale żeby uzyskać 50% opornik musi być ok 20 om.Niestety zakres regulacji się nie zmienia.Napięcie z potencjometra ok,wyjście LM358 (7)~2do7V.I tu właśnie nie rozumiem.W którymś poście napisano,że takie napięcia mają być na nóżce 1 UC 3845,ale jak tam się przedostaną przez dwie diody w kierunku zaporowym?Sprawdzałem wielokrotnie połączenia na płytce,podmieniałem elementy,przekładnik też-bez skutku.Jestem przekonany ,że projekt jest OK i tym bardziej mnie to dziwi.Nie chcę nic zmieniać,choć wygląda na to,że gdybym zmienił potencjometr z 10K na 4,7 i R36 na ok 20om to by działało-tylko jak długo? Dodam,że wszystko zostało wykonane zgodnie z projektem.Jestem słaby z elektroniki i nie wiem jakie są relacje i wielkości (ew. przebiegi)napięć na LM358 (nóżki 5,6,7) względem UC3845 i przekładnikiem.Regulacja działa kiedy napięcie na "1"uc3845 jest poniżej 2,5V a pomiędzy diodami D1-D2 układu lm358 jest ujemne względem masy-dochodzi do zera i kończy się regulacja.LM358 też wymieniłem na nowy.Nie wymieniałem UC 3845 bo na razie nie posiadam.
    Proszę o jakieś sugestie.Wszystkie inne funkcje działają bez zastrzeżeń.

    Rozwiązałem problem.
    Po długiej męce ze sprawdzaniem płytki i przestudiowaniu zasady działania UC3845 znalazłem
    błąd,którym okazał się tranzystor uruchamiający UC3845 (pin 1)w wersji z TIG.Tranzystor pomimo tego,że był nowy był uszkodzony.Pomiędzy kolektor-emiter miał oporność 2Kom w obu kierunkach,co powodowało ściąganie napięcia UC do 2,5V.Może komuś coś podobnego się przytrafi.Teraz wiem na 100%-Napięcie na pin 3 od 0-1V(podaje przekładnik i rezystory), na pin 1 od 2-6V(6V daje Uc,które obniża wyjście LM358 (pin 7) Teraz już wiem,że wynika to ze schematu ale w taki sposób nikt w tym temacie tego nie napisał.
  • #1087
    nowakus
    Poziom 19  
    Witam,
    Atom1477 miałeś rację, lipny przekładnik. Nie dawało mi spokoju, spróbowałem na przekładniku EF20 z materiału 3F3, łuk pali się praktycznie bezgłośnie oprócz normalnego syczenia.

    Drugą sprawą jest prąd maksymalny który wynosi trochę powyżej 100A, ale to pewnie standardowy problem z R36, jeszcze do tego tematu nie podchodziłem. Koledzy do ilu omów zmniejszaliście w/w rezystor i jaki prąd miał Wasz egzemplarz przed zmianą, po przeczytaniu tematu wartości były różne w granicy 56-39Ω.

    https://youtu.be/7R3FlzX484A
    Przepraszam, że na YT, ale elektroda przyjmuje filmy do 100MB. Zachowanie spawarki pokazane na filmie, przepraszam za niską jakość - zrobiony na szybko. W tle słychać chodzący wertykulator sąsiadki :( Na filmie jest błąd w 1:01 powinno być amplituda jest 100A zamiast woltów :) Moim zdaniem teraz dźwięk spawarki jest poprawny. Proszę zweryfikujcie to.

    Pozdrawiam, Nowakus
  • #1088
    weing
    Poziom 11  
    Panie Mirek_W, jak idzie zbieranie materiałów do MIG-MAG ze strony samopal.su.
  • #1089
    w_mirek
    Poziom 17  
    Niestety nie zajmuję się tym. Mam wykonany model w zasadzie nie odbiegający schematowo od mojej konstrukcji ale na jednej płytce i większym prądzie. Niestety nie mam czasu by przygotować dokumentację.
    Pozdrawiam
    (na imię ma mam Mirek)
  • #1091
    AdamG123
    Poziom 15  
    Panie Mirku duża szkoda, że nie ma pan czasu.
  • #1093
    pio_kan
    Poziom 11  
    Panie Mirku, a czy mógłby Pan pokrótce opisać co zostało zmienione nie tyle prądowo co w samej konstrukcji trafa, ile zwojów na pierwotnym ile na wtórnym, jak nawijane, czy utrzymana została przekładnia 1:3, jaki dał Pan dławik, czy rdzeń ze stali czy proszkowy ile zwojów, jak uzyskał Pan tzw. sztywne trafo czyli stałe napięcie na wyjściu rzędu 24-30V. Myślę że wśród nas jest wielu zapaleńców, którzy czekają na te odpowiedzi.

    Pozdrawiam
  • #1094
    w_mirek
    Poziom 17  
    Nic nie zmieniałem w samej konstrukcji, wykonano wiele spawarek które doskonale działają w warunkach warsztatowych. Konstrukcja dławika nie ma znaczenia.
    W przypadku MMA napięcie na wyjściu nie może być "sztywne".
    Pozdrawiam
    Mirek
  • #1095
    pio_kan
    Poziom 11  
    Trochę się nie zrozumieliśmy, z postu powyżej wywnioskowałem że zrobił pan miga na bazie swojej konstrukcji, mig a nie mma, no ale cóż ja w każdym bądź razie nie poddaję się i będę walczył dalej z mig-iem. Pozdrawiam
  • #1096
    atom1477
    Poziom 43  
    W końcu po wielu latach postanowiłem doprowadzić moją spawarkę do ładu.
    Jak ona przez te lat wyglądała nawet nie będę specjalnie opowiadał. Była zrobiona prowizorycznie na maxa, żeby ułatwić sobie wstępne uruchomienie.
    Nie chciałem robić od razu finalnie bo zawsze mi się coś nie podoba i bym zmieniał. A więc plan był żeby to zrobić prowizorycznie a potem mając już jakieś doświadczenia z użytkowania zrobić wersję finalną.
    No i chyba nadszedł ten moment.
    I mnie naszło kilka pytań.
    1. W sklepach spawalniczych mają różne gotowe uchwyty TIG i nigdzie nie piszą że one są dostosowane do jonizatora (ewentualnie czasami pisze że nie są dostosowane, więc jak rozumiem wszystkie pozostałe są dostosowane).
    W przypadku tej spawarki tak samo.
    Po prostu jest zwykły uchwyt, rękojeść, przewody sterujące i to wszystko dostaje po kilka kV gdy łuk się akurat nie pali.
    No i w moim przypadku czasami czuć po ręku że kopie.
    Moje pytanie więc jest takie: czy tak po prostu ma być? Zawsze się tak buduje uchwyty, że wszelkie elementy są na napięcie max kilkaset V?
    Bo kupuję sobie rękojeść (dość trudny do kupienia element, w przeciwieństwie do palników, dysz, soczewek, itp.) i nie wiem czy nie wpakować do środka jakiegoś uziemienia po wewnętrznej stornie obudowy żeby tak po łapach nie kopało.

    2. Czy ktoś myślał o dobudowaniu modułu AC do tej spawarki?
    Planowałem od dawna ale to dość dużo zabawy ze względu na koszt modułów IGBT i straty mocy na nich.
    Jednak ostatnio pojawiły się bardzo mocne tranzystory MOSFET. Np. takie:
    https://www.tme.eu/pl/details/ipt059n15n3atma...ystory-z-kanalem-n-smd/infineon-technologies/
    One by pozwoliły zbudować przełącznik DC/AC o małych stratach i do tego w miarę niskim kosztem (za 100...150zł).
    Spadek napięcia na 1 takim tranzystorze przy prądzie 100A to tylko z 0.5V. Nie do osiągnięcia na IGBT. Oczywiście zostaje aż 50W do rozproszenia ale dało by się to ogarnąć.
    Są tranzystory jeszcze mocniejsze prądowo:
    https://pl.mouser.com/ProductDetail/Infineon-...Wiwkux6%252b2oWnV3x9klwgQgZiPbpm7JQ6yMw%3d%3d
    Tylko że mają napięcie VDS tylko ze 100V.
    No ale przy RDSon 2mΩ to i 150A by dały radę uciągnąć (spadek napięcia tylko 0.3V i moc strat 45W).
  • #1097
    LDAWID
    Poziom 11  
    Witam,
    i ja przy wybitnej pomocy kol. @VoltAmper w zdobyciu zwłaszcza płytki głównej - rozpocząłem budowę wymienionej spawarki. Napotkałem jednak nie braną przeze mnie pod uwagę przeciwność materii :lol: . Mianowicie - po obsadzeniu płytki wszystkimi podzespołami, sprawdzeniu 12V bez zamontowanych US, przystąpiłem do uruchomienia przetwornicy. I tu zonk :| T7 grzeje się "fest", TL1 grzeje się. Napięcia na kondensatorach C17, C18, C20, C19 rzędu +/- 0,2V oraz ~ 6V(przy zwarciu pkt.8 i 5 US 5i6 opornikami 1K). Podejrzewając przypadkową zmianę kierunku uzwojenia dla "rozmagnesowującego" - zamieniłem końce tego uzwojenia - bez pożądanego efektu. Co mnie jeszcze zastanawia to to, że zastosowałem dla TL - 1.5KE18CA zamiast P6KE18CA ale ... tu chyba nie powinno być skuchy :P Dioda D14 "posadzona" prawidłowo. Trafko przetwornicy nawijałem samodzielnie zgodnie, z "książką" :D Macie Panowie jakieś sugestie?
  • #1098
    atom1477
    Poziom 43  
    Wygląda na to że pomylone są końcówki uzwojeń wtórnych (co jest równoznaczne z pomyleniem końcówek obu uzwojeń pierwotnych).
    Ewentualnie uszkodzona jest dioda TL1. Wlutuj ją i sprawdź dla jakiego napięcia zaczyna przewodzić (np. podłącz ją szeregowo z rezystorem 1k do napięcia 24V i sprawdź jaki na niej będzie spadek napięcia).
  • #1099
    VoltAmper
    Tłumacz Redaktor
    atom1477 napisał:
    Wygląda na to że pomylone są końcówki uzwojeń wtórnych (co jest równoznaczne z pomyleniem końcówek obu uzwojeń pierwotnych).
    Ewentualnie uszkodzona jest dioda TL1. Wlutuj ją i sprawdź dla jakiego napięcia zaczyna przewodzić (np. podłącz ją szeregowo z rezystorem 1k do napięcia 24V i sprawdź jaki na niej będzie spadek napięcia).

    Nie jest łatwo nawinąć dobrze ten transformator pomimo że autor dość dobrze opisał samą procedurę nawijania. Uważam, że najlepszym rozwiązaniem jest tu użycie rdzenia toroidalnego (robiłem próby chyba na jakimś T23). Wiem, że pięknie to wszystko po nawinięciu (na toroidzie) nie wyglądało ale działało :D przy niemalże idealnej symetrii napięć.
    Poza uwagami kolegi atom1477 sprawdziłbym jeszcze złożenie kształtek samego transformatora
  • #1101
    komatssu
    Poziom 28  
    W sumie to ten transil TL1 jest zbędny, bo jest tam dodatkowe uzwojenie rozmagnesowujące rdzeń i ograniczające przepięcia po stronie pierwotnej tej przetworniczki pomocniczej.
  • #1102
    LDAWID
    Poziom 11  
    No tak, przetwornica była źle nawinięta. Transila "wypiąłem" - przetwornica nawinięta i wpięta w układ, zgodnie z poniższym obrazkiem
    Spawarka inwerter 140A z anti stick
    Napięcia na kondensatorach:
    C20=(-5V)
    C19=(+15V)
    C18=(+15V)
    C17=(-5V)
    Dodatkowa atrakcja ... "parzący" po chwilce T7(IRFD 120).
    Na próbę przepiąłem początki i końce dla uzwojeń pierwotnego i rozmagnesowującego, otrzymując na wyjściu przetwornicy napięcia odpowiednio:
    1 ~ (-5V)
    2 (+20V)
    3 (+20V)
    4 ~ (-5V)
  • #1103
    atom1477
    Poziom 43  
    Przede wszystkim autor spawarki powinien wyjaśnić jakiego typu ma to być przetwornica.
    Flyback czy Forward. Bo obecność jednocześnie diody transil oraz diody do rozmagnesowywana trochę zaciemnia analizę. Można to wywnioskować z kierunków nawinięcia ale prościej jak autor sam wyjaśni jaki typ to ma być.
  • #1104
    LDAWID
    Poziom 11  
    Nie mniej - wielu, bardzo wielu się udało a u mnie ... jak zgodnie z pewnym prawem - jak może się coś nie udać, to na pewno się nie uda ... :P :lol: :ok:
  • #1105
    LDAWID
    Poziom 11  
    Przyczyną moich kłopotów z przetwornicą, było złe nawinięcie transformatorka oraz (jak się okazało przy dalszej diagnozie) uszkodzony fabrycznie nowy NE555. Po jego wymianie - T7 przestał się "gotować" i przetwornica ruszyła z kopyta. Działam dalej. :D
  • #1107
    atom1477
    Poziom 43  
    Czy ja gdziekolwiek pisałem o JKM?
    Pytam o typ przetwornicy. Forward czy Flyback. Gdzie tu widzisz politykę?
  • #1109
    atom1477
    Poziom 43  
    Ta wizytówka nikomu normalnemu nie przeszkadza. Ludzie mają przecież tam powstawiane różne rzeczy. Logo BMW. Logo ATMELa, itp. Taka reklama jest dozwolona a inna już nie? I czy to w ogóle jest reklama, czy tylko wskazanie własnych upodobań?

    Pytanie o przetwornicę ciągle aktualne.
  • #1110
    w_mirek
    Poziom 17  
    De gustibus non est disputandum. Przeszkadza mi polityka na tym forum a poza tym uważam się za normalnego!
    Jak spojrzysz na układ uzwojeń to od razu widać jaki to typ przetwornicy. Transil był dodany bo pojawiały się ostre szpilki.

    Mirosław Wróblewski