Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spawarka inwerter 140A z anti stick

w_mirek 14 Nov 2015 00:23 588036 1131
IGE-XAO
  • #991
    piotr_65
    Level 13  
    Witam , w tym dziale jestem nowy i może napiszę trochę nie na temat ,choć sprawa dotyczy spawarki inwerterowej . Jeżeli post będzie nie zgodny z tematem proszę usnąć lub przenieść . Budujecie koledzy piękne spawarki . Tu oczywiście przyznaję Wam całkowitą racje , bo satysfakcję jaką daje zbudowane samodzielnie urządzenie zrozumie tylko ten ,który to zbudował i uruchomił.
    Teraz do rzeczy , jestem ślusarzem i trochę interesuję się elektryką . Niedawno dostałem od znajomego uszkodzony inwerter CEMONT Puma S1700 G tak po prostu na rozbiórkę dla syna . Nie wiem czy jest to coś warte urządzenie .
    Postanowiłem jednak spróbować go naprawić o ile mi się uda .
    Ogólnie w środku nie znalazłem niczego popalonego , ścieżek ,kabli ani żadnych popękanych tranzystorów mocy czy innych elementów .
    Widziałem już takie w innych iwerterach .
    Podejrzewałem uszkodzenie końcówki mocy i żeby sprawdzić tranzystory i diody wylutowałem je z płytki żeby nic ich nie bocznikowało . Diody są O.K. oprócz jednej ,która przewodzi we wszystkie strony . Co do tranzystorów to trochę inaczej jak ze zwykłymi i nie do końca wiem jak je sprawdzić . a nie bardzo chciałbym kupować komplet nowych bo nie takie tanie i nie wiem czy warto i czy po wlutowaniu nie spalę ich na nowo. Jest na to jakiś sposób ?
    Na radiatorze jest czujnik temperatury ,jest on zwarty i wygląda dobrze . Z kolei po załączeniu do sieci oprócz szumu wentylatora słychać pojedyncze kliknięcie jakiegoś przekaźnika (chyba na płytce zasilacza ) . Na zasilaczu po mostku prostowniczym a dokładnie na kondensatorach pojawia się napięcie ok. 330V DC ,wydaje się być sprawny .
    Jedyne co jeszcze sprawdzałem to podłączając oscyloskop pod ścieżki gdzie podłączone są bramki (G -gate ) tranzystorów IGBT pojawia się sygnał ,który widoczny jest na załączonych fotkach . Dodam ,że kręcąc potencjometrem regulacji prądu sygnał ten nie ulega żadnym zmianom . Nie jestem specjalistą i może się mylę ale ten sygnał chyba powinien się zmieniać i wyglądać trochę inaczej ...... .
    To chyba wszystko co chciałem powiedzieć , jeżeli któregoś z kolegów zainteresuje ten temat i zechce cokolwiek podpowiedzieć to będę wdzięczny i z góry bardzo dziękuję .
    Jeżeli nie to będzie miał frajdę mój syn ,On bardzo lubi demontować różne urządzenia

    dziękuję , pozdrawiam .
  • IGE-XAO
  • #992
    User removed account
    User removed account  
  • #993
    piotr_65
    Level 13  
    Dziękuję . Kol. @Grzesiek794239 wydawało mi się że powinien on wyglądać podobnie jak w regulatorach PWM jakiś prostokąt o zmiennym wypełnieniu ,choć tam napięcie jest w sumie chyba na takim samym poziomie a zmienia czas łączenia (wypełnienia ).
    Generalnie miałem chwilę czasu i stwierdziłem ,że w mojej spawarce nie pracuje w ogóle przetwornica SG3525N oraz pozostałe układy scalone ponieważ nie są zasilane .
    Po prostu przejrzałem dokumentacje układów scalonych w sieci i pomierzyłem jak wygląda napięcie na ich nóżkach zasilania . Ku mojemu zdziwieniu okazało się ,że na żadnym z nich niema napięcia . Śledząc ścieżki doszedłem do punktu (Z) na załączonych fotkach a jeszcze bardziej się zdziwiłem ,że z oznaczonego przeze mnie punktu (Z) i punktu(V) ktoś wylutował nie wiadomo dlaczego jakiś element . Natomiast w punkcie (V) jest napięcie 330V DC . Nie możliwe jest ,żeby układy scalone zasilane były takim napięciem . i teraz nie wiem co tam ma być za element ,może któryś z kolegów się bardziej orientuje albo ktoś ma taką spawarkę nie marząc już o schemacie i mógłby zajrzeć co za cudo się tam znajduje ,byłbym bardzo wdzięczny . Dodam jeszcze że na fotce zaraz pod czerwonym kablem zasilania (+) jest taki biały kondensator ale istotą jest że ten element zaraz na prawo od tego kondensatora wyglądający z góry jak tranzystor to driver ( VIPer 50A C00Y V3 ) i wokół niego kilka kondensatorów i oporników . Ta część płytki w zasadzie kończy się na punkcie (V) . Czy to możliwe żeby występowało tam napięcie ponad 300V DC ,czy może ten driver też jest "przebity"...? I stąd tak wysokie napięcie w punkcie (V)
    A wracając do opisywanego przeze mnie w poprzednim poście sygnału ....to nie wiem skąd on się wziął skoro nie pracują przetwornica i reszta układów ?
  • IGE-XAO
  • #994
    atom1477
    Level 43  
    VIPer to przetwornica wysokiego napięcia DC na niskie DC.
    Zwykle się ją stosuje do przetwarzania wyprostowanego napięcia sieci (320V) na napięcie zasilania elektroniki (5...24V).
    A więc wysokie napięcie w punkcie V może być prawidłowe.
    Pomiędzy V i Z prawdopodobnie powinna być cewka.
    Ale nie bez powodu ktoś ją wlutował. Możliwe że układ VIPer dostał przebicia i podał 320V na całą resztę elektroniki. Potem ktoś próbował to naprawić i żeby pozbyć się tych 320V wylutował cewkę (a VIPera nie).
    Czyli cała elektronika może być popalona.
    Pasuje sprawdzić jakie napięcie miała dawać ta przetwornica (można to ustalić sprawdzając rezystory w sprzężeniu zwrotnym przetwornicy VIPer).
    A następnie takie napięcie podać z zewnątrz z zasilacza wtyczkowego (ale bez podłączania głównego zasilania spawarki do sieci).
    Najprędzej będzie to około 12V. No ale trzeba sprawdzić.
    Podłączając napięcie z zasilacza wtyczkowego będzie można ocenić czy sterownik SG3525N działa.
    A to co zmierzyłeś oscyloskopem to może być przydźwięk sieci (widzę że masz włączoną podstawę czasu 20ms).
    Sterownik na pewno nie dawał by przebiegu o tak niskiej częstotliwości.
  • #995
    piotr_65
    Level 13  
    Dziękuję kol. @atom1477 za konkretną podpowiedź .Co do tego VIPera to tak myślałem że jest uszkodzony . no bo skąd tak wysokie napięcie w punkcie (V). Co do tego że wysokie napięcie poszło na przetwornicę i resztę układów to bałem się tego ale nie chciałem o tym "głośno o myśleć " :D . To jednak bardzo prawdopodobne , być może dlatego nie jest nic popalone na płytce .Nawet tranzystory mocy nie widać żeby były popękane ,po upalane czy coś w tym rodzaju . Normalne wiem jak a te musiał bym też jakoś sprawdzić a diody mocy sprawdzałem miernikiem i jedna jest uszkodzona ,przewodzi we wszystkie strony .
    Dobra postąpię w/g Twojej rady spróbuję podać napięcie na punkt Z z oddzielnego zasilacza tylko nie wiem jakie podać napięcie . Zamieszczę fotkę tej części płytki może coś z tego wywnioskujesz ,jak nie to pamiętam kiedyś robiłem przetwornicę akumulatorową właśnie na SG3525N i była zasilana .....wiadomo 12VDC więc podam po prostu ok. 12V do punktu Z i zobaczymy . Jeszcze raz dziękuje
  • #996
    atom1477
    Level 43  
    piotr_65 wrote:
    Dziękuję kol. @atom1477 za konkretną podpowiedź .Co do tego VIPera to tak myślałem że jest uszkodzony . no bo skąd tak wysokie napięcie w punkcie (V).

    Wysokie napięcie w punkcie V to nic dziwnego. Nie oznacza ono od razu uszkodzenia VIPera.

    piotr_65 wrote:
    Co do tego że wysokie napięcie poszło na przetwornicę i resztę układów to bałem się tego ale nie chciałem o tym "głośno o myśleć " :D .

    Wysokie napięcie na przetwornicy to nic dziwnego. Ona ma mieć wysokie napięcie.
    Dopiero reszcie układów wysokie napięcie by zaszkodziło.

    piotr_65 wrote:

    Dobra postąpię w/g Twojej rady spróbuję podać napięcie na punkt Z z oddzielnego zasilacza tylko nie wiem jakie podać napięcie . Zamieszczę fotkę tej części płytki może coś z tego wywnioskujesz ,jak nie to pamiętam kiedyś robiłem przetwornicę akumulatorową właśnie na SG3525N i była zasilana .....wiadomo 12VDC więc podam po prostu ok. 12V do punktu Z i zobaczymy . Jeszcze raz dziękuje

    No 12V jest najbardziej prawdopodobne.
  • #997
    piotr_65
    Level 13  
    No.....nie jestem żadnym elektronikiem ,może trochę z zainteresowania bo coś tam kiedyś udało mi się zbudować .A oscyloskop u mnie to z powodu ,że czasami buduję prądnice do elektrowni wiatrowych i tak do końca to się może na nim nie znam a mam go tylko po to żeby sprawdzić jaką sinusoidę dana prądnica generuje . Więc może miałem go nie właściwie nastawiony .
    Wracając do tematu mówiąc przetwornica miałem na myśli SG3525N i jej nóżkę nr. 15 VCC . Mówisz , że ona ma mieć wysokie napięcie ....Może żeśmy się nie zrozumieli bo nie trafnie określiłem . Bo gdyby tam było wysokie napięcie to przecież nóżki zasilania pozostałych układów scalonych połączone są ścieżka z nóżka VCC układu SG3525N i na nich też było by wysokie napięcie
    No dobrze, dziękuje za odpowiedź .
    Dzisiaj już nie zdążę ale może jutro spróbuję zasilić układ zewnętrznym zasilaczem i zobaczymy co się będzie działo .
  • #998
    atom1477
    Level 43  
    piotr_65 wrote:
    Wracając do tematu mówiąc przetwornica miałem na myśli SG3525N i jej nóżkę nr. 15 VCC . Mówisz , że ona ma mieć wysokie napięcie ....Może żeśmy się nie zrozumieli bo nie trafnie określiłem .

    No dokładnie, nie zrozumieliśmy się.
    Bo ja mówiłem o przetwornicy sieciowej. Ona ma mieć wysokie napięcie. Ale nie SG3525N (SG3525N to nie przetwornica a jedynie sterownik przetwornicy).

    piotr_65 wrote:
    Bo gdyby tam było wysokie napięcie to przecież nóżki zasilania pozostałych układów scalonych połączone są ścieżka z nóżka VCC układu SG3525N i na nich też było by wysokie napięcie

    No SG3525N oraz inne układy podłączone do tej samej szyny VCC mają mieć niskie napięcie. Powiedzmy 12V.
    Ja wcześniej pisałem o przetwornicy na VIPerze bo ona może mieć wyższe zasilanie (te 320V).
  • #999
    AdamG123
    Level 16  
    Uruchamiam tę spawarkę i mam takie przebiegi na oscyloskopie. Zasilanie 58V- wykorzystana stara spawarka transformatorowa, Pod obciążenie podpoiłem żarówki 12V o całkowitej mocy200W.Transformator główny z mat.F867 Feryster, o przełożeniu 18/6zw. Częstotliwość przetwornicy około 58kHz. Pomiar w punkcie PP1
    Mam teraz dylemat, przyczyna takich przebiegów to, że transformator wchodzi w nasycenie. Spawarka inwerter 140A z anti stick Spawarka inwerter 140A z anti stick Spawarka inwerter 140A z anti stick

    Dodano po 2 [godziny] 58 [minuty]:

    Pierwsza fot (ta górna) to pomiar w PP1. Prąd ustawiony na min, druga Lewa - prąd max, trzecia bez żadnego obciążenia i brak regulacji prądu.
    Proszę sugestie.
  • #1000
    w_mirek
    Level 17  
    Z przebiegów nie wynika że transformator wchodzi w nasycenie, we wcześniejszych postach pokazywałem przebieg kiedy rdzeń się nasyca. Jak nie masz obciążenia to nie płynie prąd więc jak chcesz oglądać przebieg prądu. Obejrzyj przebiegi w PP2
    pozdrawiam Mirek
  • #1001
    AdamG123
    Level 16  
    Dzięki za odpowiedź.
    Problem miałem taki i spanikowałem, ponieważ po wcześniejszym sprawdzeniu i następnie podłączeniu do sieci 230V poleciały lawinowo tranzystor T8, Dioda D24, transil TL2 w/g schematu. Nie wiedziałam co mogło być przyczyną. Po wymianie na nowe elementy i dokładnym sprawdzeniu jeszcze raz wszystkiego i zgodnie z opisem podpiąłem znowu pod 230V i wszystko było w porządku. Sprawdziłem z obciążeniem 0,2 R też wszystko OK. Próba spawania elektrodą 2,5 i 3 też OK. Te element poleciały prawdopodobnie dla tego, że któryś musiał być wadliwy i miałem pecha. Nie dawał mi spokoju przebieg na oscyloskopie dwa pierwsze zdjęcia, ale po przeczytaniu jeszcze wszystkiego od początku do końca ,a zwłaszcza dużo mnie uspokoiło po przeczytaniu stron 25 - 28. Spawa się jak dla mnie b.dobrze, i jest o niebo lepsza od transformatorowej którą posiadam. Fajna rzecz i cieszy. Fajna konstrukcja.
    Obudowa już na ukończeniu.
  • #1004
    oker128
    Level 10  
    Witam przeglądając temat zauważyłem ciekawy schemat z regulacja napięcia wyjściowego, rozumiem ze wypełnieniem sygnału regulujemy prąd a czym regulujemy napięcie? częstotliwością kluczowania? pytam ponieważ chciałbym zaprojektować przetwornice z możliwością reg. napięcia w układzie pełnego mostka.
  • #1006
    oker128
    Level 10  
    Rozumiem że napięcie jest zależne od obciążenia czy długości łuku lecz jestem pewien ze da rade regulować napięcie, tylko nie wiem jaki parametr za to odpowiada.

    http://danyk.cz/reg60v_en.html
  • #1008
    komatssu
    Level 29  
    robson132 wrote:
    Kolego napięcie reguluje się poprzez PWM. Prąd jest zależny od obciążenia. Napięcie jest czynnikiem który wymusza przepływ prądu przez dane obciążenie.

    Spawarka ta działa na zasadzie źródła prądowego, sterownik tak reguluje wypełnienie PWM aby na wyjściu przetwornicy uzyskać prąd o stałej zadanej wartości. Sprzężenie zwrotne pochodzi z czujnika prądu - przekładnika.
  • #1009
    oker128
    Level 10  
    lechoo wrote:
    Witam, jakiś czas temu szukając informacji nt. inwerterowego źródła do MIG/MAG trafiłem na ten wątek w zagranicznym forum:
    http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?63092
    Co prawda informacje zawarte tam są szczątkowe, ale wystarczające do opracowania własnego podobnego projektu.
    Autor tamtego inwertera użył pełnego mostka H na tranzystorach IRG4PC50UD, sterowanych z SG3525. Regulacja napięcia wyjściowego zrobiona była po prostu poprzez zmianę współczynnika wypełnienia, bez żadnego sprzężenia zwrotnego, co w przypadku SG3525 jest bardzo łatwe do realizacji układowej. Transformator miał przekładnię 18/2+2 - uzwojenie wtórne z odczepem i prostownik 2-diodowy. Brak jest tam informacji o dławiku, ale spokojnie wystarczy kilka uH. Ograniczenie prądu wyjściowego do wartości chwilowej np. 200A, a tym samym zabezpieczenie przed spaleniem kluczy, można łatwo zrobić wykorzystując wejście SHUTDOWN układu SG3525.
    Jak się zmotywuję to być może zmierzę się z tym tematem w długie zimowe wieczory...
    Pozdrawiam, Leszek

    Czyli mam rozumieć że U/I jest stałe i mogę regulować tylko jedno z nich?
  • #1012
    szymek.n
    Level 12  
    Panowie,
    Posiadam urządzenie Tiger tig 150es i chciałbym do niej dorobić HF oraz dodać elektrozawór ze sterowaniem wypływu przed i po spawaniu. Czy te elementy zaprezentowane w temacie nadadzą się? Elektronik ze mnie marny, ale lutować potrafię i zimy bywają długie.
    pozdrawiam
    Szymek
  • #1013
    alireza61sh2000
    Level 2  
    Hi w_mirek
    Zrobiłem urządzenie.
    Ale mam problem, R40 i R41 rezystancja jest zbyt gorąco.
    Twoim zdaniem, co jest problemem.
    Dzięki
  • #1015
    alireza61sh2000
    Level 2  
    Hi atom 1477
    Thank you for the answer you gave.
    Resistance gets too hot and the smoke they create. I think this is not normal.
  • #1016
    atom1477
    Level 43  
    R40 i R41 powinny być rezystorami ceramicznymi. Takie nie dymią nawet w 200°C.
    Może użyłeś innego typu rezystorów i stąd problem.
    Mierzyłeś temperaturę rezystorów? Co to znaczy "za gorące"?

    R40 and R41 resistors should be ceramic resistors. This type does't smoke even in 200°C.
    Maybe you used other type of resistors and hence the problem.
    Do you measure the temperature of the resistors? What does it mean "too hot"?

    Spawarka inwerter 140A z anti stick
  • #1017
    Freddy
    Level 43  
    alireza61sh2000 wrote:
    Resistance gets too hot and the smoke they create. I think this is not normal.
    Probably you have used resistors for low power. You must use minimum 15W ceramic resistor.
  • #1019
    alireza61sh2000
    Level 2  
    Dear friend
    I used the 4 x 220 ohm resistor in parallel. Again heated.
    I've used for trans-tr101 the core etd59.
    Could it be a problem.
  • #1020
    szymek.n
    Level 12  
    Panowie,
    Skoro łuk zapala się poprzez zbliżenie elektroody do materiału to w jaki sposób odbywa się zgaszenie łuku w metodzie TIG??