Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Midland 4001 co o nim sądzicie

husio2 03 Dec 2008 19:41 4855 8
    husio2
    Level 11  
    Witam. Chciałbym kupić radio Midland 4001, ale nie mam rozeznania co do tego modelu. Może ktoś ma lub miał te radio i może coś więcej o nim powiedzieć?

Pozdrawiam

Dodano po 12 [minuty]:

Midland 4001 co o nim sądzicie
    SP5ANJ
    R.I.P. Meritorious for the elektroda.pl
    Witam.

Właśnie dzisiaj dostałem do naprawy ten model radia.

Jak poczekasz do jutra to coś o nim może napisze.

Pozdrawiam.
    PS. Jak będzie co napisać. Bo to sprzęt (niby jako sprawny) po zakupie z allegro . :D
    husio2
    Level 11  
    Ok.
    Dzięki kolego. Czekam z niecierpliwością na jakąs opinię o radyjku.
    Nie ukrywam że wizualnie mi się podoba. Podobne do Alana 48 Clasic :D.
    Ciekawi mnie jak z jego parametrami.

Pozdrawiam.
    husio2
    Level 11  
    Witam. Może coś już wiadomo o tym radyjku???

Pozdrawiam.
    husio2
    Level 11  
    Witam stałem się posiadaczem tego radyjka. Ciekawi mnie jedna rzecz, a mianowicie, przy modulacji AM moc na wskaźniku jest ok 3W, natomiast przy modulacji FM moc jest rzędu 5-6W. Czy to normalne???
    Pobór prądu przy nadawaniu AM jest ok. 0,8A bez mówienia do mikrofonu, jak "dmucham" do mikrofonu to wzrasta do ok. 1.2. Przy nadawaniu w FM pobór prądu jest ok 1,3-1,4A. Czy możliwe jest, że moc została zmniejszona w AM-ie.
  • Helpful post
    SP5ANJ
    Witam.
    Zupełnie zapomniałem o napisaniu coś o tym radyjku.

husio2 wrote:
    ... przy modulacji AM moc na wskaźniku jest ok 3W, natomiast przy modulacji FM moc jest rzędu 5-6W. Czy to normalne???...

Jak najbardziej poprawne. Wskazania samego wskaźnika to tylko takie symboliczne +/_ i nie należy sie tymi wskazaniami przejmować.
    Quote:
    Pobór prądu przy nadawaniu AM jest ok. 0,8A bez mówienia do mikrofonu, jak "dmucham" do mikrofonu to wzrasta do ok. 1.2.

Bardzo prawidłowo.
    Quote:
    Przy nadawaniu w FM pobór prądu jest ok 1,3-1,4A.

Bardzo pięknie tak trzymać.
    Quote:
    Czy możliwe jest, że moc została zmniejszona w AM-ie.

Tak faktycznie jest. To prawidłowe w tym sposobie formowania modulacji AM-u.

Pozdrawiam.
    husio2
    Level 11  
    Ok. Juz myślałem, że w AM-ie jest mniejsza moc ;) Obecnie szukam schematy do tego radyjka, ale niestety nie mogę nigdzie znaleść ;(
    Znalazłem Midlanda 4001 ale to jakaś inna wersja bez FM-u i schemat się różni.
    http://www.cbtricks.com/radios/midland/4001/index.htm

Znalazłem coś takiego, ale to nie te radio, moje posiada AM/FM i szybką 19.

Może ktoś ma gdzieś w swoich zbiorach, poprawiłbym troszeczkę modulację, jest fajna naturalna, ale troszeczkę zbasowana.
  • Helpful post
    SP5ANJ
    Ostatnio miałem w naprawie 5 sztuk radyjek - takich samych jak Midland 4001.
    A płyty elektroniczne były wszystkie inne.
    Wpakowane były tak radia :
    Alan 48
    Midland 1001Z w dwóch wersjach
    Wand 660
    I cos tam jeszcze chyba jakiś Troken (chyba).

Nie dojdziesz kto i gdzie je wyprodukował a właściwie składał.
    Niestety ja musiałem je naprawiać bez schematu aczkolwiek bardzo podobny jest ten w linku z pdf-em.

Pozdrawiam.
    husio2
    Level 11  
    No właśnie pewnie nie znajdę schematu tego radyjka, szkoda.
    Moje jest produkcji "KOREA". Część elementów np. gniazda PA, EXT są przymocowane do obudowy radia, a nie lutowane w płytę główną. Wieczorem zrobię zdjęcie wnętrza radia, może to po prostu inna płyta główna siedzi :D
    Znalazłem podobny schemat, przynajmej blok zasilania jest taki sam jak u mnie :D.
    http://www.cbtricks.com/radios/midland/2001/graphics/midland_2001_fcc_am_version_sch.jpg
    Ale te radyjko nie ma FM, ale blok zasilania jest taki sam.

Ten też podobny do mojego, tylko bez FM :(
    http://www.cbtricks.com/radios/midland/77_002/graphics/midland_77_002_sch.gif