Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka pralke kupic cena 1000-1500 zl???

michubichu 03 Dec 2008 20:29 32370 39
    michubichu
    Level 2  
    Poszukuje pralki 1000-1500 zl, co polecacie, wsad 6 kg, wymiary standardowe 85X60X60, po lekturze calego forum mam istny mentlik w glowie i z tego co wiem to bosch, elektrolux i gorenje sa ok, tyle ze jakie modele np Bosch WAE 20160PL jest ok czy lepszy jest BOSCH WAE 20460 PL albo Bosch WAE 24360 PL-roznica w cenie ok 250zl, z gory dziekuje za pomoc!
    rafaelo14
    Level 15  
    Electrolux Inspire EWF 10470 W

* pralka wolnostojąca
    * ładowana od frontu
    * pojemność 6 kg
    * wirowanie 1000 obr./min.

dodaj do porównania Dodaj do porównania dodaj do przechowalni Dodaj do przechowalni
    Electrolux Inspire EWF 10470W to pralka wolno stojąca z linii Inspire. Załadunek prania odbywa się od frontu poprzez duży otwór drzwiczek. Załadunek bębna wynosi do 6 kilogramów. Pralka umożliwia regulację wirowania, a maksymalna wartość wynosi 1000 obrotów na minutę. Przy zastosowaniu tej prędkości, pranie po wyjęciu z pralki jest już prawie suche. Cechy charakterystyczne serii INSPIRE to przede wszystkim najwyższej klasy technologia, czytelne wyświetlacze cyfrowe, a także niesamowita wygoda użytkowania.
    Wg. mnie najlepiej kupić elektroluxa jest dużo serwisów, co do Bosha zastanowił bym się mało serwisów i drogie części, Cena tego elektroluxa to ok 1000zł
    michubichu
    Level 2  
    A jaka jest roznica miedzy Bosch WAE 24360 PL a BOSCH WAE 24361 PL? ja szczerze nie widze zadnej. Porownywalem sobie Electrolux Inspire EWF 10470 W z tym BOSCH WAE 24361 PL i wydaje mi sie ze Bosch jest lepszy jakosciowo-plastikii i ogolnie wydaje sie mi lepiej wykonczony, ponadto jest prostszy w obsludze-bardziej intuicyjnie mozna go obslugiwac wg mnie. Kto mi cos jeszcze poleci???
    milanogirl
    Level 13  
    Moim zdaniem Bosh WAE24361PL to dobry wybór. Pralki Bosh są dobre jakościowo i nie zwalają z nóg swoją ceną. Ja mam słabszy model - Bosh WAE 20160PL ale nie narzekam. Myślę, że będziesz zadowolony :)
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Idź na ceneo.pl
    Wejdź w pralki
    Zaznacz firmy: AEG, Bosch, Miele, Siemens
    Zaznacz A i A+
    Ładowanie od przodu czy od góry.
    Wprowadź kryterium cenowe.
    I wybierz coś.
    pelexa
    Level 13  
    dobrej pralki w tej cenie nie kupisz trzeba dorzucic min jeszcze 500zl iszukac Miele pozdrawiam
    zwykły człek
    Level 20  
    Pisałem to już przy jednym poście więc przkopiuję jeszcze tu: wiele jest pralek w klasie A,A czy A+,A i każda marka je ma. Wszystkie są one badane na programie bawełna 60 stopni. Jak chesz rozpoznać dobrą pralkę, zobacz będąc w sklepie do instrukcji obsługi, która pralka pierze ten program w najkrótszym czasie. Powiem Wam tylko, że możecie się poważnie zdziwić jakie są różnice. Ja to sprawdziłem i się zdziwiłem. Sprawdzałem pralki 7 i 8 kg, bo mam rodzinkę 2+2 i wolę nie napychać pralki 5-6 kg na maksa, tym bardziej, że niektóre tkaniny wymagają mniejszego załadunku.
    GrandoMastah
    Level 11  
    pelexa wrote:
    dobrej pralki w tej cenie nie kupisz trzeba dorzucic min jeszcze 500zl iszukac Miele pozdrawiam

Popieram, za pięknie nie wyglądają, ale praktycznie nie do zajechania
    life27
    Level 15  
    podobno w Miele lubią padać pompy, reszta faktycznie nie do zajechania... gadałem z gościem co u mnie na dzielnicy reperuje pralki, z tego zakresu cenowego polecił tylko Elektroluxa serię EW.... albo Boscha z końcówką .... PL.

Tyle zdań ile opinii
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Ten gość się chyba słabo zna, bo końcówka PL oznacza tylko język napisów na pralce. Gdyby się dobrze znał, to wiedziałby, która seria Boscha jest trefna z powodu zintegrowanego ze zbiornikiem bębna.
    agdom3
    Level 15  
    a no właśnie ostanio chciałem wymienic łożyska w 2,5 letnim boschu a okazało się że nie można ( zbiornik z bębnem do wymiany ) także mam swoje zdanie " każda w tej cenie a będzie chodzic ak się trafi "
    ROBSON33
    Admin of household appliances group
    Witam
    W tej cenie ja bym polecił AMICE
    popey111
    Level 21  
    w mm jest promo(w wawie) za wae20361 1000zł:) więc:)

Dodano po 39 [sekundy]:

agdom3 wrote:
    a no właśnie ostanio chciałem wymienic łożyska w 2,5 letnim boschu a okazało się że nie można ( zbiornik z bębnem do wymiany ) także mam swoje zdanie " każda w tej cenie a będzie chodzic ak się trafi "

A jaki model?
    philipoff
    Level 13  
    popey111 wrote:

Dodano po 39 [sekundy]:

agdom3 wrote:

A jaki model?

Totalna bzdura! I dalej..jaki zintegrowany zbiornik z bębnem? Co za idiotyzm? Owszem, zbiornik jest składany z dwóch części..ale rozbieralny! I z możliwością ponownego zmontowania. Jedyna niedogodność, to trzeba wyjąć układ pioroący i wyciąć klipy jednej z połowek zbiornika. Po rozebraniu i np. wymianie łożysk(kurcze, ile prałeś, że 2,5 roku tylko wytrzymały?) składa się ponownie, wkręcając dodatkowe śruby w gotowe miejsca i prala śmiga dalej. Polecam pralki z BSH Łódź. Miele..fajowo, bo co? Lampkami błyska? Wodotryski ma? Tyle, że kosztuje dwa razy więcej..a pierze i tak ..proszek.

Dodano po 5 [minuty]:

Sorki..oczywiście odpowiedź skierowana do wypowiedzi kolegi Werbińskiego, który ma wieści o zintegrowanym bębnie ze zbiornikiem w Boschu.
    novella
    Level 11  
    Polecam peodukty AGD marki LG. Mam na wyposażeniu kilka i jestem naprawde zadowolona. Pralki z serji Direct Drive są bardzo ciche i łatwe w obsłudze - ustawienia automatyczne z możliwością własnej regulacji.
    Ja jestem zadowolona, przynajmniej ta pralka ma zegar mierzący czas do konca prania.
    TomekCarlos
    Level 26  
    philipoff wrote:
    popey111 wrote:

Dodano po 39 [sekundy]:

agdom3 wrote:

A jaki model?

Totalna bzdura! I dalej..jaki zintegrowany zbiornik z bębnem? Co za idiotyzm? Owszem, zbiornik jest składany z dwóch części..ale rozbieralny! I z możliwością ponownego zmontowania. Jedyna niedogodność, to trzeba wyjąć układ pioroący i wyciąć klipy jednej z połowek zbiornika. Po rozebraniu i np. wymianie łożysk(kurcze, ile prałeś, że 2,5 roku tylko wytrzymały?) składa się ponownie, wkręcając dodatkowe śruby w gotowe miejsca i prala śmiga dalej. Polecam pralki z BSH Łódź. Miele..fajowo, bo co? Lampkami błyska? Wodotryski ma? Tyle, że kosztuje dwa razy więcej..a pierze i tak ..proszek.

Dodano po 5 [minuty]:

Sorki..oczywiście odpowiedź skierowana do wypowiedzi kolegi Werbińskiego, który ma wieści o zintegrowanym bębnie ze zbiornikiem w Boschu.

Kolego philipoff widzę że nie miałeś do czynienia z modelami WAA made in Turcja i nie wiesz nawet jak mają składane zbiorniki, przepraszam - zgrzewane/sklejane więc się nie wypowiadaj w tej kwestii i nie podważaj wypowiedzi kolegi Werbińskiego. Klipy które mogłeś wyciąć a pożniej zastąpić śrubami to czasy WFLek a WAA to zupełnie inna jakość.
    Monter Nr3
    Level 14  
    Sklejane zbiorniki mają nowe modele (nie wszystkie): Bosch, Indesit, Ariston i Whirlpool - z tymi się spotkałem. Serwisy proponują komplet (bęben, zbiornik +łożyska) za ok.400-500 zł. Aby łożyska wymienić trzeba niestety rozpiłować zbiornik a po wymianie w dowolny sposób złączyć w całość. Niestety operacja b. pracochłonna, ale do zrobienia (tylko znajomym!).
    TomekCarlos
    Level 26  
    Zgadzam się z Monterem nr3, dodam jeszcze że również i Beko zaczyna wprowadzać takie rozwiązanie
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    Czyli wszystko idzie w kierunku jednorazówek. Aby wymienić łożysko należy wymienić część wartą 70% ceny pralki. To ja już bym wolał kupić nową.
    popey111
    Level 21  
    Jan_Werbinski wrote:
    Czyli wszystko idzie w kierunku jednorazówek. Aby wymienić łożysko należy wymienić część wartą 70% ceny pralki. To ja już bym wolał kupić nową.
    I właśnie o to producentom chodzi:D
    kskrainski
    Level 12  
    pelexa wrote:
    Coś sie pomyliles kolego raczej 5000zl i wtedy mozna szukac Miele Albo tanszą używaną jak ta :)
    Jaka pralke kupic cena 1000-1500 zl???
    KMY
    Level 19  
    TomekCarlos wrote:
    Klipy które mogłeś wyciąć a pożniej zastąpić śrubami to czasy WFLek a WAA to zupełnie inna jakość.

ja wobec powyższego mam pytanie do serwisantów, pralka WLX 20361/19PL (slim, produkcja w Niemczech) jaki ma zbiornik: rozbieralny czy nie tzn. czy wymiana łożysk jest możliwa czy do wymiany cały zbiornik z bębnem?

Co prawda pralka ma 2 tygodnie i liczę na 5 lat gwarancji (wczoraj wysłałem zgłoszenie) ale zawsze warto wiedzieć takie rzeczy przed czasem, żeby wiedzieć co mnie czeka.
    TomekCarlos
    Level 26  
    KMY wrote:
    TomekCarlos wrote:
    Klipy które mogłeś wyciąć a pożniej zastąpić śrubami to czasy WFLek a WAA to zupełnie inna jakość.

ja wobec powyższego mam pytanie do serwisantów, pralka WLX 20361/19PL (slim, produkcja w Niemczech) jaki ma zbiornik: rozbieralny czy nie tzn. czy wymiana łożysk jest możliwa czy do wymiany cały zbiornik z bębnem?

Co prawda pralka ma 2 tygodnie i liczę na 5 lat gwarancji (wczoraj wysłałem zgłoszenie) ale zawsze warto wiedzieć takie rzeczy przed czasem, żeby wiedzieć co mnie czeka.

Zbiornik rozbieralny i do tego skręcony odrazu na śruby
    daszka1111
    Level 2  
    Po mojemu tylko Bosh , pierwsza prała 12 lat bez awarji druga moja pierze już 7 rok i jest ok.
    Romantello
    Level 14  
    Ja też polecam zdecydowanie Boscha.
    Używam drugą pralkę tej firmy już od roku i jestem bardzo zadowolony. Pierwsza przepracowała bezawaryjnie 11 lat (na koniec poszły w niej łożyska a przy okazji uszczelnienia i wytarła się powierzchnia osi bębna - taki już los pralek :)
    popey111
    Level 21  
    Znaczek ładny ale tylko modele made in poland i made in germany. Dodatkowo jak ktoś chce cichą pralkę to z pełno gabarytowych bsh to porażka-głośne strasznie są. Rodzice mają siemensa wm10e460 pl-chodzi nie ciszej od mojej amiki:)
    tom78922
    Level 12  
    Co tu porównywać pralkę z przed 12 lat. Ja mam Polara PDG585 który ma 15 lat i tylko 4 lata temu wymieniony programator ( 80 PLN ) i tak przy okazji fartuch ( 30 PLN ). Dalej wszystko działa w 100% , bez żadnych śladów korozji.
    Chciałbym jednak ją zmienić na coś o głębokości do ok.45cm. Tą pewnie oddam gratis gdzieś ludziom w potrzebie. Napewno będzie jeszcze jakiś czas służyć . Jednak szukam co w zamian kupić. Od znajomych słyszę jak wymieniają pralki co 4-5 lat ( koszty naprawy ).
    Obecnie argument że marka "abc" jest super bo działa 10-12 lat bez problemu jest nie na miejscu. Wg. mnie ważniejsze jest jak jest to wew. zbudowane. Tak aby w przypadku konieczności wymiany łożyska nie trzeba było szukać nowej pralki.
    Co obecnie warto więc kupić ? ( ład. od frontu , głębok. do 45 cm , dzieciak już podrośnięty więc bez koniecznych bajerów "for kids ".) .
    Zastanawiałem się nad Boschem WLX24362PL ( gdzie to jest produkowane?) Druga opcja Elektrolux ponieważ chyba łatwiej będzie o części.