Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Panasonic Plazma TH-42PA50E kwadraty na obrazie

Darek0106 03 Gru 2008 21:06 5409 9
  • #1 03 Gru 2008 21:06
    Darek0106
    Poziom 14  

    Witam!
    Mam problem w telewizorze Panasonic TH42PA50E. Na ekranie widoczne są czarno-białe, czasem kolorowe sekwencje o kształcie kwadratów, które powtarzają się pionowo z prawie identycznym wzorem co ok. 12 cm. Kiedy włączam menu to tło od menu jest czyste, napisy są czytelne. Tak samo jest z teletekstem- tło ma czyste. Plamy są widoczne tylko jakby w tle przy trybie AV i przy szumach z anteny. Są wtedy widoczne pionowe pasy gdzie szum miesza się co 12 cm z czymśtam i co 12 cm pasy są zabarwione na zielono. Grzałem i chłodziłem już kondensatory, poruszałem wtyczkami i nic nie pomaga. Telewizor jest już po gwarancji więc jestem zdany tylko na własne siły.
    W telewizorze są płyty cyfrowe o oznaczeniach:
    TNPA 3519
    TNPA 3540
    Z góry dziękuję za pomoc.

    1 9
  • #2 24 Mar 2009 12:59
    avs1
    Poziom 15  

    Witam.Jakie są losy tego telewizora.Szukam ekranu do tego Tv (posiadam taki z zbitym ekranem) Proszę o informacje.

    0
  • #3 26 Mar 2009 07:06
    Darek0106
    Poziom 14  

    Telewizor nadal posiadam. Jestem obecnie podczas przeprowadzki i narazie sprawa stoi w miejscu. Potem albo spróbuje go naprawić albo go sprzedam. To ładna, duża maszyna. Trochę żal się go pozbywać ale jeżeli będą problemy z elektroniką to sprzedam tak jak stoi. Matryca jest 100% OK. Proszę zostawić "namiary" przez maila.

    0
  • #4 26 Mar 2009 09:39
    avs1
    Poziom 15  

    Ok czekam na wiadomość avs(malpa)fest.pl

    0
  • #5 10 Lis 2010 12:41
    Darek0106
    Poziom 14  

    Witam. Odświerzam temat ponieważ opisany telewizor sprzedałem za dobrą kasę w stanie opisanym bez naprawy ale trafił do mnie drugi z identycznym objawem.
    Teraz zastanawiam się, czy nie jest to coś innego niż BGA na module DG. Takie były podejżenia ale...moduł DG i układ GC4Pro obsługują całą powierzchnię ekranu. Ja mam natomiast kwadraty tylko w dolnej części. Ci koledzy, którzy znają ten TV będą wiedzieć, że chodzi mi o sekcję obsługiwaną przez moduł SD-Board. Część obsługiwana przez SC-Board (czyli góra obrazu) jest OK. Teraz pocę się bo nie wiem, czy rwać kości? W zwątpienie wprowadza mnie fakt, że przy menu albo teletekście jest cały obraz OK. Gdyby uszkodzenie nastąpiło w SD-Board to chyba byłoby widoczne zawsze... Jest to końcowe sterowanie matrycy. Co koledzy na moją analizę? Ten TV chętnie bym zrobił do końca.

    0
  • #6 11 Lis 2010 10:57
    unimar
    Poziom 20  

    Możesz zrobić zdjęcie jak to dokładnie wygląda? Ja obstawiam D-board, zrób selfcheck, może pokaże jakieś błędy.

    0
  • #7 12 Lis 2010 09:06
    lisek
    Spec od monitorów

    Zrób Self-check.

    Poza tym o ile pamiętam i mam zapisane to
    PANASONIC TH-42PA50E, chassis GP8DE.

    P-Board-TNPA3570
    SC-TNPA3543
    SS-TNPA3544
    DG-TNPA3519

    Czy w menu txt masz to samo?
    Czy jeśli nacisniesz "Hold" zamraza się z obrazem?
    Jesli tak to nie panel ani sterowanie z nią związane,

    Sprawdz czy nie masz "przygrzane"/ zbrązowienie IC4055 ( K4D263238G-VC36T) 128M DDR SDRAM na DG !?

    1
  • #8 12 Lis 2010 09:26
    Darek0106
    Poziom 14  

    Bardzo dziękuję za szybkie odpowiedzi. Z tego, co pamiętam self-check nie pokazuje błędów ale dzisiaj postawię go na stole i postąpię jak radzą koledzy. Zrobię fotkę.

    Muszę przeprosić bo zasugerowałem się za bardzo poprzednim egzemplarzem.
    W tym błąd jest na całej powierzchi z powtarzającymi się sekwencjami (SD-Board odpada).
    Self-check nie pokazuje żadnego błędu. Hold zamraża tylko częściowo tj. część białych pixeli nadal "chodzi". Opcje zgadzają się z Service Manual. Pamięć (IC 4055) nie wydaje się przegrzana. W teletekście ani przy dowolnym menu nie ma tych objawów- tło tekstu jest czyste. W testach wewnętrznych w Service-mode wszystko jest perfekcyjne. Tylko kiedy pokazuje się dowolna treść obrazowa (obojętnie czy AV czy TV) wtedy pojawiają się te pasy. Powtarzające się sekwencje sugeruję, że jest to błąd jakby jakiejś pamięci. Chciałbym zdążyć zrobić go dla siebie przed świętami- pomocy! Mam duże doświadczenie ale nie na temat plazm.
    Zamieszczam parę fotek. Gdyby coś było z nimi nie tak proszę o info.

    Panasonic Plazma TH-42PA50E kwadraty na obrazie Panasonic Plazma TH-42PA50E kwadraty na obrazie Panasonic Plazma TH-42PA50E kwadraty na obrazie Panasonic Plazma TH-42PA50E kwadraty na obrazie Panasonic Plazma TH-42PA50E kwadraty na obrazie

    Wyniki pomiarów:
    Dokonałem właśnie pomiarów napięć. Wszystkie zgadzają się oprócz Vad i Vscn. Z SM wynika, że powinny wynosić Vad= -105V a Vscn= Vad+130V. W układzie mam Vad (max regulacji)= -100V a Vscn (!)= 18V.
    Udało mi się doprowadzić U-SCN do poziomu 25-30V ale po zejściu U-AD do 90V (!). Nie uważam tego za normalne ale chyba mam inną wersję Service Manual chociaż oznaczenia się zgadzają.
    Odłączałem H-board od DG-board i mam te same sekwencje pixeli. Menu chyba powstaje w D-board więc chyba jednak GC4Pro siedzi. Co koledzy na to?

    0
  • #9 15 Lis 2010 11:13
    Darek0106
    Poziom 14  

    Przepraszam, że się "pieklę" ale ten telewizor zajmuje mi pół warsztatu. Ma ktoś z kolegów jakieś uwagi zanim wyrzucę DG-Board?

    0
  • #10 29 Gru 2010 21:29
    Darek0106
    Poziom 14  

    Npięcia zgodne z instrukcją. Kwadraty były widoczne w tle teletekstu (w treści wizyjnej). Poszedłem na logikę jak często trzeba w tym fachu. Włączałem TV z wyciąganymi po kolei wtyczkami od poszczególnych modułów. Ostatni w kierunku panela jest D-board, który tworzy menu i teletekst. dopiero kiedy odłączyłem DG-board kwadraty zniknęły więc...kupiłem go. Winny był GC4Pro. Po wymianie telewizor chodzi jak nowy a ja zamykam temat dziękując wszystkim kolegom.

    0