Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung Plazma PS-42E7S Miga dioda na czerwono

kraszgoo 04 Gru 2008 13:47 5412 10
  • #1 04 Gru 2008 13:47
    kraszgoo
    Poziom 17  

    Witam. Plazma ta zachowuje się następująco po włączeniu do sieci zaczyna migać dioda na czerwono. Po oględzinach bloku zasilającego i podstawowych pomiarach nie stwierdzono uszkodzeń jednak bez schematu nie bardzo można coś wywnioskować wygląda na to że urządzenie jest w stanie Protect. Czy ktoś z Państwa miał taki model na warsztacie i może mi pomóc? Dioda miga ze stałą częstotliwością wiec nie wygląda mi to na swego rodzaju kod uszkodzenia. Dziękuję.

    0 10
  • #2 04 Gru 2008 14:48
    Jj1961
    Poziom 21  

    Sprawa podstawowa to musisz wiedziec jakie zasilacz daje napięcia? To jakie mają być masz na naklejce na panelu.Podejrzewam logike lub maina ale bez wartosci napięć to są tylko przypuszczenia,

    0
  • #3 17 Lut 2010 10:40
    kraszgoo
    Poziom 17  

    Witam. Z zasilacza na main board wychodzi +5V standby.

    0
  • #4 19 Lut 2010 20:10
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 19 Lut 2010 20:19
    lisek
    Spec od monitorów

    Jest na panelu samsung ( S42SD-YB06)
    *podobny SAMSUNG PS-42E71SR/PS-42C7SR
    Zazwyczaj był problem z Y-main to jakby "drugi zasilacz" dla panelu

    Ale zacznij od zasilacza gł. dane nap. masz na stickerze panelu
    chodzi o nap. na blok Z i Y

    p.s
    w biuletynie napisano

    Cytat:
    on Y-SYS Check up R5099 and D5028. If dead, you can order at once P-Y Main SCAN (BN96-03352A)...

    0
  • #6 30 Cze 2010 18:35
    kraszgoo
    Poziom 17  

    Witam. Choć temat dawno założony to dalej aktualny bo właściciel raczył się odezwać po półroczu. Napięć wychodzących ze złącza CN809 na blok BN-01856A brak. Napięcie 5V stand-by na złączu CN804-1 pin 3. jest wychodzi ono na logic BN41-00745A. Dioda nadal mruga na czerwono o stałej częstotliwości dodatkowo został sprawdzony zasilacz pod kontem zimnych lutowań i przerw. Wymienione uprzednio były kondensatory w gałęzi 5V.

    0
  • #7 01 Lip 2010 10:42
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 01 Lip 2010 12:40
    kraszgoo
    Poziom 17  

    Witam y-sus i z-sus już odłączałem ale dalej nie wstaje brak jest napięć na te płyty. Wygląda to na brak startu ze stand-by czyli problem z płytą BN41-00745A.

    0
  • #10 02 Lip 2010 10:34
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #11 02 Lip 2010 17:10
    kraszgoo
    Poziom 17  

    Witam. Przepraszam czytaj wyżej płyty Y-SUS- Z-SUS odłączone i wykonane pomiary kolego. Problem w tym, że podane płyty ne obciążają zasilacza więc ? Znak zapytania. Problem może tkwić w zasilaczu zgadzam się tylko post nic nie wnosi. Po oględzinach płyty logic i naprawie gwarancyjnej (uprzednio) widzę, że potraktowano ją gorącym powietrzem.

    0