Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Funai 2000T MK7 - zwarcie po załączeniu

wyciszkiewicz 04 Dec 2008 15:37 1455 7
    wyciszkiewicz
    Level 15  
    Tv po włączeniu zasilania pali bezpiecznik i uszkadzają się : 2SD1710 i dioda Zenera D510. Wymieniłem uszkodzone elementy + efki na stronie pierwotnej. Pod +B podłączyłem żarówkę i po włączeniu zasilania to samo. Gdzie szukać przyczyn tego stanu ?
    Mirek Z.
    Moderator
    Czy kolega nie zauważył w pierwszym poście nic, co by wymagało poprawienia?

Dlaczego kolega nie odniósł się w żaden sposób do wcześniejszej podpowiedzi?
    Dlaczego kolega nic nie wspomina o braku zwarć na katodach diod na wyjściach napięć zasilających z trafo przetwornicy? Nie było takich pomiarów?
    wyciszkiewicz
    Level 15  
    Przepraszam, że nie napisałem. Q 502, Q504, Q507- sprawdziłem po wylutowaniu - były dobre /sprawdzałem miernikiem sprawdzania do diod/.
    Q505 nie sprawdziłem, bo nie wiem jak. Pojemności nie wykazały zwarć, rezystory trzymają się w tolerancji.
    irek19
    Level 33  
    Witam. Wymień cztery diody w mostku prostowniczym na nowe i zmień elektrolit filtrujący napięcie 230v .
    wyciszkiewicz
    Level 15  
    Wymieniłem wszystkie ważne elementy w zasilaczu po stronie pierwotnej.
    Telewizor odpalił, ale bez stendby i wyłączyć go tylko można wyłącznikiem sieciowym. Po wtórnej stronie zasilacza są wszystkie napięcia, ale obraz ciemny. Gdzie szukać dalej ?
    wyciszkiewicz
    Level 15  
    Telewizor udało się naprawić. wymieniono elementy zasugerowane przez kolegów - dziękuję. Dodatkowo wymieniono R406, bo okazało się, że rezystancja wzrosła z 47kOm do 73kOm. Ekran był ciemny, bo przy manipulacjach z wymianą elementów przełączył się suwak w pozycję "serwis".
    Jeszcze raz dziękuję.