Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samsung LE40M71B - brak wysokiego na podświetlenie

DJ_Opornik 04 Gru 2008 16:56 2194 2
  • #1 04 Gru 2008 16:56
    DJ_Opornik
    Poziom 20  

    Witam.
    Mam problem z telewizorem LCD jak w temacie. Nie startuje zasilacz generujący 2100V~ na podświetlenie. Zasilacz jest w układzie półmostka z kondensatorem na "zimnym" końcu uzwojenia pierwotnego. Obydwa mosfety są sterowane przez układ o nazwie FAN7382. Mosfety zdrowe, układ też sie wydaje być sprawny. Całość nie startuje, gdyż brakuje pobudzenia na wejściu (nóżki 2 i 3). Nóżki te łączą się z dwoma transoptorami, które też na wejściu nie dostają wysterowania. Źródłem dla transoptorów jest jakiś 16-nóżkowy układ SMD, którego za chiny nie moge rozszyfrować bo jest tak małym maczkiem podpisany ze nic nie widać. Jest to jakiś podwójny wzmacniacz operacyjny lub komparator, bo dostaje na 4-tą nóżkę sygnał prostokątny ze zwykłego 555 (1-wsza na masie, 16-ta na +5V). Dochodzi do niego również przetworzony sygnał zwrotny z podświetlenia (5-polowe złącze), a na 10-tej nóżce ma przez dzielnik oporowy potencjometr z opisem "bright" - czyli jakby regulacja jasności.

    Czego sie czepić? Nie wiem za bardzo gdzie szukać usterki bo nawet nie wiem co to za ustrojstwo to w/w SMD. Do tego FAN-a znalazłem se note i stąd wiem cirka co ma na nim być. Co do reszty to nie wiem co robić, bo schematu ni mam a to mój pierwszy w życiu LCD. Kiedyś robiłem dziesiątki CRT (zwłaszcza Grundig), ale potem rzuciłem temat. Ten LCD mam jako rozrywke, jak nie zrobie to moge za okno wy...ać, ale wolałbym zrobić.

    Edit:
    Znalazłem już o co kaman. Ten scalak SMD16 to LX1691AI "CCFL Controller", ale nie istnieje do niego katalog. Jedyna nota katalogowa to informacja od producenta (z przebiegami) jakie to on ma zalety nad innymi, żadnego schematu.

    Proszę nie używać wyrażeń slangowych - p.10.9 regulaminu. [Mirek Z.]

  • #2 05 Gru 2008 06:58
    satgal
    Poziom 40  

    Czytaj posty na temat inwerterów. Napisz czy czasem po włączeniu TV wtedy gdy testuje swoje bloki w tym inwerter nie załączy go na 1 sec.

  • #3 10 Gru 2008 18:16
    DJ_Opornik
    Poziom 20  

    Nie wstaje nawet na chwile. Brak jakiejkolwiek aktywnosći. Na wyjściu półmostka utrzymuje sie tylko jakieś 12V stałego.
    Stwierdzenie "poczytaj na temat inwerterów " jest bardzo ogólne, na samej elektrodzie jest postów na temat inwerterów na pół roku czytania. Myślałem że ktoś coś więcej wie na ten temat. Pewnie chętnych za wiele nie ma.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME