logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI K9N4 Ultra-F - karty PCI nie działają poprawnie, restart systemu

corporation 04 Gru 2008 22:24 2504 6
REKLAMA
  • #1 5818866
    corporation
    Poziom 14  
    Ocena: 19
    MSI K9N4 Ultra-F załadowany najnowszy bios (2006), płyta na chipsecie nForce 500.
    Problem z nią polega na tym że karty PCI nie działają poprawnie,

Karta TV Medion 5044 została wykryta instaluje ręcznie sterowniki, uruchamiając program do obsługi karty windows się restartuje wyskakuje przez sekundę informacja że YUY2 not supported by WDM driver lub niebieski ekran.
    Zmieniając ręcznie kolory np na RGB program się uruchamia ale nie ma obrazu i jakakolwiek zmiana w ustawieniach Video kończy się restartem.
    Dodam jeszcze że karta dostaje IRQ 18, razem z kartą graficzną.

Karta dźwiękowa SB Audigy zostaje wykrywa ale program instalacyjny podaje komunikat że nie znaleziono kompatybilnego sprzętu.

Dodam że obie karty sprawdzałem na innym komputerze razem ze sterownikami działają bez zarzutu, instalowałem też inną wersje windowsa XP bez skutecznie.
  • REKLAMA
  • #2 5819519
    dejfit
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    corporation napisał:

Dodam jeszcze że karta dostaje IRQ 18, razem z kartą graficzną.

No to masz konflikt sprzętowy.. coś jeszcze się gryzie ? Posprawdzaj dobrze przerwania. Ustaw ręcznie IRQ a potem instaluj sterowniki.Których sterowników używasz do płyty ?
  • REKLAMA
  • #3 5819665
    corporation
    Poziom 14  
    Niby IRQ18 jest dzielone, a karta muzyczna ma osobne IRQ i też nie da się zainstalować, ale to może dlatego że jak sprzęt nie jest zainstalowany to ma inne IRQ a po instalacji jest przydzielone inne.

Co do tej 18 to jak ustawić ręcznie IRQ, w biosie mam możliwość rezerwacji od 1 do 15

W windzie dokładnie wygląda to tak
    MSI K9N4 Ultra-F - karty PCI nie działają poprawnie, restart systemu
  • REKLAMA
  • #4 5820564
    dejfit
    Poziom 22  
    Spojrzałem u siebie na przerwania co prawda inna płyta i chipset ale też mam współdzielone IRQ dla urządzenia na PCI i AGP.
    Zapomniałem że w win xp w przeciwieństwie do win98/me urządzenia mogą dzielić IRQ. Raczej nie chodzi o konflikt :/
    Ostatecznie możesz próbować wymusić przerwania w biosie, niestety nie napisze Ci jak dokładnie bo płyty różnią się pod tym względem, no i czeka Cię reinstalacja systemu. Kiedyś było tak, że w razie problemów przypisywało się:
    kartom graficznym IRQ11
    kartom dźwiękowym IRQ9(w win xp zarezerwowanie do sterowania przerwaniami) i IRQ10
    porty szeregowe IRQ3 i IRQ4
    IRQ14 i IRQ15 dla kontrolerów dysków
    oraz:
    modem IRQ5
    drukarka IRQ7
    mysz PS/2 IRQ12.

Ta płyta to konstrukcja raczej budżetowa, jak zmiany biosu i sterowników nie pomogą to zmień płytę :/ Poszukaj na forum MSI też !
  • #5 5820587
    corporation
    Poziom 14  
    Windows nie pokazuje konfliktu,
    W biosie przypisałem na stałe IRQ do slotów PCI i zainstalowałem system i znów ustawił sobie jak chciał
  • REKLAMA
  • #6 5820609
    dejfit
    Poziom 22  
    poszukaj w biosie PNP OS Installed i ustaw na No
    Force Update ESCD/Reset Configuration Data na enabled
  • #7 5822870
    corporation
    Poziom 14  
    to chyba nie kwestia przerwań na innym komputerze na jednym IRQ działa Grafika i muzyka i jest git, chyba z tą płytą jest nie tak

Podsumowanie tematu

✨ Na płycie MSI K9N4 Ultra-F z chipsetem nForce 500 i najnowszym BIOS-em (2006) występują problemy z działaniem kart PCI. Karta TV Medion 5044 jest wykrywana, lecz instalacja sterowników powoduje restart systemu lub niebieski ekran z komunikatem o braku wsparcia YUY2 przez sterownik WDM. Zmiana ustawień kolorów na RGB umożliwia uruchomienie programu, ale bez obrazu, a każda zmiana ustawień video kończy się restartem. Karta dźwiękowa SB Audigy jest wykrywana, lecz instalator sterowników zgłasza brak kompatybilnego sprzętu. Obie karty działają poprawnie na innym komputerze z tymi samymi sterownikami, a zmiana wersji Windows XP nie rozwiązała problemu. Podejrzewa się konflikt przerwań IRQ, gdyż karta TV i karta graficzna dzielą IRQ 18, a karta dźwiękowa ma inne IRQ, które jednak może się zmieniać po instalacji. Próby ręcznego przypisania IRQ w BIOS-ie (zakres 1-15) nie przynoszą efektu, gdyż system Windows sam zmienia ustawienia IRQ po instalacji. Zalecane jest wyłączenie opcji PNP OS Installed w BIOS-ie oraz wymuszenie resetu konfiguracji ESCD. W systemie Windows XP współdzielenie IRQ jest możliwe i niekoniecznie powoduje konflikt. W przypadku braku poprawy po zmianach BIOS-u i sterowników sugerowana jest wymiana płyty głównej, gdyż problem może leżeć w konstrukcji płyty MSI K9N4 Ultra-F.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA