Poradzić sobie na pewno poradzi, ale czy będzie działał w pełni ekonomicznie? Jaki dokładnie to jest model, o jakiej mocy, zamknięta czy otwarta komora, jaki system kominowy, jedno czy dwufunkcyjny?
Jestem zwolennikiem kotłów Viessmann ale niekoniecznie w twoim przypadku będziesz z niego zadowolony. Szukałbym raczej kotła o mniejszej mocy.
Re. "serwisant73 - A dlaczego nie coś tańszego np.de Ditridh?"
Sama nazwa viessman też nie oznacza ,że lepszy.A na pewno w przypadku vitopenda.A de Dietrich to pewna marka a cena niższa,bo kotły składane z własnych części i odlewów.Może nie wiesz,kolego slimak82,ale polniki i korpusy do viessmana produkuje de Dietrich(konkretnie Remecha)która jest częścią de Dietrich.W zasadzie większośc producentów europejskich kotłów tam właśnie się zaopatruje w te podzespoły.
Re. serwisant73
Przede wszystkim chodziło mi o to, że nie można kierować się przy wyborze kotła tylko niższą ceną - liczą się też inne aspekty, jak rozwinięta dystrybucja i przedstawiciele, jakość i dostępność serwisu, dojście do części zamiennych, niezawodność - a to wszystko często i gęsto kosztuje - i za to płacimy przy kupnie kotła.
Znam masę ludzi którzy często przy kupnie kotła kierowali się ceną i słono w niedługim czasie za to zapłacili.
Nie mówię, że Viessmann, De Ditrich, Buderu, Vaillant czy inny producent jest najlepszy ale cena zawsze z czegoś wynika - jednego stać na fiata, innego na mercedesa, ale przemieszczać się możemy i syrenką ....
Co do podzespołów, głowy dziś nie dam, ale w poniedziałek mogę to sprawdzić na 100%. Z mojej najlepszej wiedzy, jeżeli chodzi ci o wewnętrzną obudowę, to jest to kawałek blachy nie pełniącej ważniejszej roli przy kotle Vitopend, jest to tylko wytłaczana zwykła blacha. Jeżeli ci chodzi o wymiennik - to jest on wykonywany tylko przez Viessmanna. Pewne podzespoły są brane od innych dostawców - pompy, silniki krokowe, elektrozawory gazowe. Ale patrząc na politykę firmy Viessmann od jakiegoś czasu, jeśli nie są w stanie jakiegoś produktu dostać w dobrej jakości lub sami wytworzyć, często kupują jego producenta - huta szkła, huta stali. Jeżeli będziesz chciał na ten temat pogadać jestem do dyspozycji, ale trochę zeszliśmy z tematu.
W tym wątku chodzi mi bardziej o to że kocioł o niższym zakresie dolnej mocy i górnej mocy będzie lepiej pracował. Nawet przy dobrze ograniczonej mocy Vitopenda na 30 m2 kocioł będzie taktował, ograniczy się znacznie moc na cwu.
Obiecałem, że zaciągnę informacji na temat dostarczanych podzespołów przez firmę De Ditrich (REMECHA) do kotłów firmy Viessmann.
Po konsultacjach u źródeł informuję, że Viessmann nie współpracował i nie współpracuje z w/w firmami. W/w firmy nie dostarczają żadnych podzespołów/części do kotłów firmy Viessmann.
Witam,
w przypadku małych powierzchni ogrzewalnych proponuję podejść grubymi rurami co najmniej do pierwszego grzejnika - najlepiej łazienkowego bez głowicy termostatycznej i żadnych termostatów elektronicznych w pomieszczeniu! Zapewni to długie czasy pracy palnika i w miarę długie czasy pomiędzy kolejnymi uruchomieniami.
Pozdrawiam