Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

viesamanna VITOPEND 100 WH1B

serwer2 04 Dec 2008 22:55 5828 10
    serwer2
    Level 10  
    witam co sądzicie na temat viesamanna VITOPEND 100 WH1B czy zda egzamin na 30m takie małe mieszkanko prosze o opinie
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Poradzi sobie,i jeszcze sporo zapasu będzie.A dlaczego nie coś tańszego np.de Ditridh?
    slimak82
    Level 10  
    Poradzić sobie na pewno poradzi, ale czy będzie działał w pełni ekonomicznie? Jaki dokładnie to jest model, o jakiej mocy, zamknięta czy otwarta komora, jaki system kominowy, jedno czy dwufunkcyjny?
    Jestem zwolennikiem kotłów Viessmann ale niekoniecznie w twoim przypadku będziesz z niego zadowolony. Szukałbym raczej kotła o mniejszej mocy.

Re. "serwisant73 - A dlaczego nie coś tańszego np.de Ditridh?"

Tańsze nie znaczy lepsze...
    serwisant73
    Sama nazwa viessman też nie oznacza ,że lepszy.A na pewno w przypadku vitopenda.A de Dietrich to pewna marka a cena niższa,bo kotły składane z własnych części i odlewów.Może nie wiesz,kolego slimak82,ale polniki i korpusy do viessmana produkuje de Dietrich(konkretnie Remecha)która jest częścią de Dietrich.W zasadzie większośc producentów europejskich kotłów tam właśnie się zaopatruje w te podzespoły.
    slimak82
    Level 10  
    Re. serwisant73
    Przede wszystkim chodziło mi o to, że nie można kierować się przy wyborze kotła tylko niższą ceną - liczą się też inne aspekty, jak rozwinięta dystrybucja i przedstawiciele, jakość i dostępność serwisu, dojście do części zamiennych, niezawodność - a to wszystko często i gęsto kosztuje - i za to płacimy przy kupnie kotła.
    Znam masę ludzi którzy często przy kupnie kotła kierowali się ceną i słono w niedługim czasie za to zapłacili.
    Nie mówię, że Viessmann, De Ditrich, Buderu, Vaillant czy inny producent jest najlepszy ale cena zawsze z czegoś wynika - jednego stać na fiata, innego na mercedesa, ale przemieszczać się możemy i syrenką ...:).
    Co do podzespołów, głowy dziś nie dam, ale w poniedziałek mogę to sprawdzić na 100%. Z mojej najlepszej wiedzy, jeżeli chodzi ci o wewnętrzną obudowę, to jest to kawałek blachy nie pełniącej ważniejszej roli przy kotle Vitopend, jest to tylko wytłaczana zwykła blacha. Jeżeli ci chodzi o wymiennik - to jest on wykonywany tylko przez Viessmanna. Pewne podzespoły są brane od innych dostawców - pompy, silniki krokowe, elektrozawory gazowe. Ale patrząc na politykę firmy Viessmann od jakiegoś czasu, jeśli nie są w stanie jakiegoś produktu dostać w dobrej jakości lub sami wytworzyć, często kupują jego producenta - huta szkła, huta stali. Jeżeli będziesz chciał na ten temat pogadać jestem do dyspozycji, ale trochę zeszliśmy z tematu.

W tym wątku chodzi mi bardziej o to że kocioł o niższym zakresie dolnej mocy i górnej mocy będzie lepiej pracował. Nawet przy dobrze ograniczonej mocy Vitopenda na 30 m2 kocioł będzie taktował, ograniczy się znacznie moc na cwu.
    serwisant73
    I tu się z kolegą zgodzę.A poza tym maksymalne ograniczanie mocy kotła też nie wychodzi im na dobre.
    slimak82
    Level 10  
    Re: serwisant73

Obiecałem, że zaciągnę informacji na temat dostarczanych podzespołów przez firmę De Ditrich (REMECHA) do kotłów firmy Viessmann.
    Po konsultacjach u źródeł informuję, że Viessmann nie współpracował i nie współpracuje z w/w firmami. W/w firmy nie dostarczają żadnych podzespołów/części do kotłów firmy Viessmann.

W razie wątpliwości pozostaję do dyspozycji:)
    davvid80
    Level 17  
    Witam,
    w przypadku małych powierzchni ogrzewalnych proponuję podejść grubymi rurami co najmniej do pierwszego grzejnika - najlepiej łazienkowego bez głowicy termostatycznej i żadnych termostatów elektronicznych w pomieszczeniu! Zapewni to długie czasy pracy palnika i w miarę długie czasy pomiędzy kolejnymi uruchomieniami.
    Pozdrawiam
    serwisant73
    I wysokie rachunki za gaz...
    davvid80
    Level 17  
    Witam...
    serwisant73... - czy masz jakąś inną ciekawą odpowiedź?
    Pozdrawiam