Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
HelukabelHelukabel
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Carpower Power 1/1000D Rozłącza się przy głębszym basie

05 Gru 2008 15:35 2306 24
  • Poziom 9  
    Witam,pierwszy raz piszę na forum więc proszę o wyrozumiałość.Ogólnie jestem w temacie elekroniki zielony.Mam problem ze wzmacniaczem monoblokiem.Producent deklaruje że przy 1Ω wzmacniacz ma 1200wat RMS.Podpięłem pod niego dwa głośniki dwucewkowe CLARION xw 1500 (każdy z nich ma 2*4Ω\2*300RMS).Cewki głośników spięte równolegle,glosniki również więc razem mają 1200RMS\1Ω.Kondensatora nie mam,kable 16mm².Co jest przyczyną rozłączenia,kable,brak kondensatora??? Z góry dzięki za pomoc!!! POZDRAWIAM
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 17  
    raczej kondzior potrzebny.. ale sprawdz dobrze styki zasilania czy wszystko gra.. kable tez by sie przydaly grubsze.
  • Poziom 24  
    kabel ma zdecydowanie za mały przekrój......... Polecam zastosować 35mm2 i znaleść dobrą masę (polecam z uchwytu pasa bezpieczeństwa) Kondensator nie jest tutaj aż tak bardzo potrzebny. 1200W RMS generuje około 100 A pobór prądu z akumulatora wiec jeśli masz pieniądze to możesz zastosować kondensator jako dodatek ale wina leży po stronie kabla. 35mm2 i problem z głowy. Na 16mm2 max optymalny przepływ to około 40-45 A
  • Poziom 9  
    wczesniej miałem cruncha px4800 1400wat max(700RMS) i nie rozłączał się. nie był stabilny przy 2Ω , podpiełem te dwa głośniki i ani razu sie nie rozłączył.Dawał sobie z nimi rade (może nie tak jak powinien). Sprawdzałem jeszcze tego monobloka pod kablem 25mm² ale efekt był ten sam. A moze stabilnosc tego carpowera przy 1Ω jest troszkę przesadzona???


    "podpiełem" ? [powalla]
  • Moderator CarAudio
    Każdy > kup 35mm2 ,kup 35 mm2 , a nawet nie wiecie jaki długi jest ten kabelek. Może to BMW i ma kable metrowej długości , bo aku ma w bagażniku .
  • Poziom 9  
    to akurat nie bmw ale trafne spostrzezenie,byc moze jest to wina kabla, nie dowiem sie jesli nie sprawdze tego!? padla propozycja podłączenia masy najlepiej pod uchwyt pasa bezpieczenstwa, ale jezeli masa akumulatora jest połączona z budą cieńszym kablem, to to raczej nie zda to egzaminu. czy w tym wypadku musze zmienic również to połączenie na grubsze???
  • Poziom 17  
    dobrze by bylo gdyby byly takiej samej grubości. Miejsce gdzie podpinasz mase dobrze wyczysc, zadnej farby ani nic, czysta gola blacha ma byc. Napisz jeszcze jaka dlugosc jest jednego i drugiego przewodu i jakie masz kable.
  • HelukabelHelukabel
  • Poziom 9  
    plusowy w granicach 4,5m a minus ok metr, na ten moment mam 16mm2

    Dodano po 8 [minuty]:

    podjadę za chwile do znajomego po miernik i zobacze jak sie zachowuje napięcie na zaciskach wzmazniacza w momencie kiedy ma się rozłączyc i odezwe się

    Dodano po 2 [godziny] 39 [minuty]:

    zmierzyłem napięcie na zaciskach wzmacniacza i przy takim poziomie glosnosci kiedy wyłącza sie wzmacniacz napięcie nie spadło poniżej 13,5 volt i oczywiście wyłączył sie.
  • Poziom 29  
    bojan692 napisał:
    plusowy w granicach 4,5m a minus ok metr, na ten moment mam 16mm2

    Dodano po 8 [minuty]:

    podjadę za chwile do znajomego po miernik i zobacze jak sie zachowuje napięcie na zaciskach wzmazniacza w momencie kiedy ma się rozłączyc i odezwe się

    Dodano po 2 [godziny] 39 [minuty]:

    zmierzyłem napięcie na zaciskach wzmacniacza i przy takim poziomie glosnosci kiedy wyłącza sie wzmacniacz napięcie nie spadło poniżej 13,5 volt i oczywiście wyłączył sie.




    Jaki dałeś bezpiecznik na kablu, może za mały i sa problemy, choc pewnie jakby byl za mały to by go przepaliło.

    kable 16mm2 to daje się do carpowera ale 1502 a nie do 1kw rms
  • Poziom 9  
    narazie nie mam zamontowanego, ale mam i ma 150A, te kable zostały mi po starym wzmacniaczu, nie pomyslałem nawet o tym ze z tego powodu moze rozłączać wzmacniacz
  • Poziom 31  
    Cytat:

    zmierzyłem napięcie na zaciskach wzmacniacza i przy takim poziomie glosnosci kiedy wyłącza sie wzmacniacz napięcie nie spadło poniżej 13,5 volt i oczywiście wyłączył sie.


    Przy kablach 10mm2 i wzmacniaczu 500w rms napięcie przysiadało u znajomego do ok 11V więc zmierz jeszcze raz najlepiej na utworze w którym jest bardzo dużo basu (ilościowo) np. Bass i love you. Może wzmacniacz się przegrzewa?
  • Poziom 9  
    wzmacniacz nawet sie nie rozgrzewa,przy takim poziomie jak sie rozłącza jest juz naprawde głosno, ale wystarczy ze dodam troche basu i się rozłącza, wczoraj przez jakąs godzine tak grałem, i nawet nie zrobił się ciepły,glosniki napewno sie tez nie konczą,

    Dodano po 5 [minuty]:

    mam utwory na których jest dużo basu, ale nie moge go wyciągnąc bo wzmacniacz nie pozwala,do konca nie jestem przekonany ze to wina kabla to rozlaczanie, nawet po swiatłach nie widac zeby przygasaly,moze minimalnie jak się dobrze przyjrzec. w innych wzmacniaczach miałem opcje ze przygasaly swiatla, ale wzmacniacz sie nie rozłączał,
  • Poziom 29  
    bojan692 napisał:
    wzmacniacz nawet sie nie rozgrzewa,przy takim poziomie jak sie rozłącza jest juz naprawde głosno, ale wystarczy ze dodam troche basu i się rozłącza, wczoraj przez jakąs godzine tak grałem, i nawet nie zrobił się ciepły,glosniki napewno sie tez nie konczą,

    Dodano po 5 [minuty]:

    mam utwory na których jest dużo basu, ale nie moge go wyciągnąc bo wzmacniacz nie pozwala,do konca nie jestem przekonany ze to wina kabla to rozlaczanie, nawet po swiatłach nie widac zeby przygasaly,moze minimalnie jak się dobrze przyjrzec. w innych wzmacniaczach miałem opcje ze przygasaly swiatla, ale wzmacniacz sie nie rozłączał,



    coś nie tak, ten wzmacniacz przy 1 ohm pobiera koło 100A, a ty masz spadki do 13,5v to dziwne ja przy troszke mocniejszym wzmaku psx-d2 miałem przy altku 90A do 12v przy zapalonym silniku, spadki do 13v to miałem na carpower 1502 ( chyba że chodzo oto że nawet nie możesz dac wiekrzego volume w radiu bo ci sie wzmak wyłancza a przy małym volume do wzmak pobiera mniej prądu i dlatego tylko do 13,5v - takie spadki napiecia przy 1kw mocy to marzenie
  • Poziom 9  
    wolume podkręcam do 50 w pionku,jest naprawde juz glosno,niejedna osoba chciałaby juz tak miec w aucie,ale te głosniki mogą naprawde duzo więcej,wzmacniacze klasy D ponoc pobierają mniej prądu, może dlatego sa takie małe spadki przy tej glosnosci,wzmacniacz jest nowy, moze ma jakąs wade,jak podłączyłem jeden głosnik to wszysko było ok
  • Poziom 17  
    odwroc w jednym kanale + z -
  • Poziom 9  
    a w czym to ma pomóc?
  • Poziom 29  
    te głosniki napewno nie były przewijane ? 100% ori ??

    kabel od plusa sie nie grzeje ?

    ja w sla 3000 mialem 25mm2 sie grzał

    sprawdz dobrze spadki napięcia może na walnieciu basem przysiada i wzmak sie wyłacza
  • Poziom 20  
    1.odlacz jeden glsnik i sprawdz na jednym
    2.sprawdz zaciski pradowe przy wzmacniaczu,niewiem jak w 1/1000 ale w 4/400 byly one bardzo male i na "sile" wsadzone wieksze srednice kabla byly slabo trzymane przez te srubki imbusowe
    3.Sprawdz mase,w miejscu gdzie laczysz mase wzmacniacza do karoseri oczysc z ewentualnego lakieru itp


    Jesli napiecie na zaciskach wzmcniacza tuz przed wylaczeniem wynosi 13-13,5V to problem braku pradu mozna z gory wykluczyc bo z doswiadczenia wiem ze typowo wzmcniacze wylaczaja sie przy spadku do 9-10V.

    Jesli mase masz ok,jesli kable prawidlowo trzymaja sie zaciskow to opcje pozostaja jeszcze dwie.

    1.Twoje glosniki miewaja spadek impendancji ponizej nominalnej np do 1,5ohm co powoduje uaktywnienie zabezpieczenia.Z tym ze ta opcja mi osobiscie wydaje sie byc troche nierealna poniewaz napiecie zasilania z tego co podajesz wynosi 13,5V co sugeruje niezbyt duze obciazenie(chodz zalezy jaka masz instalacje wiec moge sie mylic) a z doswiadczenia wiem ze szczegolnie w carpowerach zabezpieczenia uaktywniaja sie przy bardzo duzym obciazeniu.Byc moze jeden z glosnikow/jedno z 4 uzwojeni jest nie sprawne(zwarcie miedzyuzwojeniami) i powoduje to wszystko ale to mozna zmierzyc miernikiem mierzac kazda z cewek z osobna.

    2.Wzmacniacz moze byc uszkodzony,wada fabryczna,tu niema sie co rozpisywac to sie zdarza jak masz gware to niebedzie problemow z wymiana.
  • Poziom 9  
    glosniki 100% originał,nic sie nie grzeje,tak to wygląda ze przy walnięciu basem wzmacniacz rozłącza sie z powodu spadku napięcia, ale napięcie nie spada ponizej 13,5v.kupię jeszcze kable 35mm2 i zobaczę co się bedzie dzialo.napięcie robocze wzmaka to 10-16volt, a on się wyłącza przy 13,5. cos jest chyba nie tak z nim.

    Dodano po 14 [minuty]:

    jutro zmierze te cewki, podłączalem kazdy glosnik osobno i wszystko jest ok. w opisie parametrów tych glosników jest tak: Nominal Impedance 1.9 Ohm (paralleled)\ Re DC Imp (± 10%) 3.7 Ohm i ogólnie Dual 4 Ohm Heat Resistant Voice Coil.Jezeli cewki nie mają dokładnie po 4 ohm,to przy podłączeniu dwóch takich głosników impedancja końcowa to nie dokładnie 1ohm,czy to moze miec az taki wpływ na wzmacniacz. chyba zaden głosnik nie ma idealnie 4 czy 2 ohm

    Dodano po 15 [minuty]:

    mysle ze problem bedzie dotyczył "spadku impendancji ponizej nominalnej np do 1,5ohm co powoduje uaktywnienie zabezpieczenia".czyli po podłączeniu dwóch głosników impedancja spada poniżej 1 ohm. Zgadza się???

    Dodano po 2 [minuty]:

    tutaj sa dane tech. tych clarion'ów
    http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/CLARION/XW1500-_E
  • Poziom 31  
    A skąd wiesz że napięcie nie przysiada na ułamek sekundy do 9V? Zwykłe mierniki nie wychwycą tak krótkiego spadku napięcia bo mają za długi czas odświeżania.
    Poza tym też nie chce mi się wierzyć żeby napięcie nie spadało poniżej 13V.
    Sprawdź jeszcze raz
  • Poziom 9  
    sprawdzalem jeszcze raz kazdy glosnik osobno i jednak tez sie wyłącza. podłączyłem tez erthquake db-12 600\200 i pod tym glosnikiem sie nie rozłączył.

    Dodano po 2 [godziny] 39 [minuty]:

    zmierzyłem opór każdej cewki,na kazdej jest 4ohm, przy spięciu dwóch cewek równolegle opór = 2,2ohm w każdym z głosników,dwa głosniki spięte równolegle 1,3 ohma, kable zasilające oczywiscie przydały by się grubsze(niebawem kupie), ale na ten moment problem spadku napięcia odpada,włączałem utwory z naprawde długim basem (bass i love you również) i napięcie nie spadło poniżej 13,5v, regulowałem też subsonic'em zeby tak nisko nie schodził, też nic nie daje. a jest taka mozliwosc ze rozłącza sie z powodu slabego amperazu bo kabel jest za cienki,mimo ze napięcie nie spada poniżej 13,5, poprostu napięcie jest dobre ale za slaby amper (nie wiem czy dobrze myslę), we wzmacniaczu są dwa duze bezpieczniki, kazdy po 70A,
  • Poziom 31  
    Nie, ponieważ jeśli wzrasta pobór prądu to automatycznie spada napięcie.
    Sprawdź najpierw jaką oporność mają kable miernika stykając je ze sobą, i odejmij to od oporności zmierzonej na głośnikach. Kiepskie mierniki mają oporność kabli ok 1 Ohm
  • Poziom 9  
    kable miernika mają 0,5 ohma,czyli 2 glosniki podłączone rownolegle dają 0,8 ohm, czy to moze byc powodem rozłączania wzmacniacza (o ile dobrze pokazuje miernik)
  • Poziom 15  
    miałem taki sam problem z tymi wzmacniaczami
    odesłałem na gwarancji poczekałem 2 tygodnie przyszły i jest ok.
    podłanczałem pod sonic 15 kable 35mm
    należy tylko dokładnie opisać problem przy wysyłce do serwisu
  • Poziom 9  
    interesuje mnie jeszcze jedna sprawa: jezeli w opisie wzmaka jest "nie mniej jak 1 ohm" a moje głosniki w konfiguracji 1ohm'owej mają 0,8-0,9ohm, to czy może to mieć wpływ na to rozłączanie i zapalanie się protect (zakładając, że wzmacniacz jest w 100% sprawny).prosze o wypowiedź