Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Panasonic NV-FJ618-nie wyrabia prądowo zasilacz

Indyczes 06 Dec 2008 12:04 2342 8
  • #1
    Indyczes
    Level 33  
    Witam kolegów.
    Magnetowid jak w temacie, pierwotnie uszkodzony był napinacz prawego Holdera-VXL2670. Po wymianie mechanika pracuje poprawnie, ale jest problem z zasilaczem, przy większym obciążeniu capstana jak się przewija taśmę napięcie 5,6V siada do poziomu 4V i zaczynają dziać się cuda, magnetowid nie reguje na przyciski. Wyłączenie ze sieci i ponowne włączenie też nic nie daje, należy ręcznie wycofać taśmę poprzez pokręcenie ośką silnika ładowania i wówczas pracuje normalnie tzn jest prawidłowe odtwarzanie. Zastanawia mnie czy przypadkiem nie jest żle złożony mechanizm z drugiej strony niby wszystkie funkcje wykonuje poprawnie. W zasilaczu wymieniłem hurtowo wszystkie elki i bez efektu.
    Może ktoś mnie naprowadzi na trop usterki?
    Pozdrawiam.
  • #2
    Dorian Olech
    Level 29  
    Doprowadź go do stanu przewijania ( gdy zgłupieje) i ręcznie kręć Capstanem Będziesz wiedział czy masz opór czy jest normalnie. Co się dzieje z innymi napięciami?
  • #3
    Indyczes
    Level 33  
    Opór jest normalny, już w chwili załadunku taśmy przez windę na wyświetlaczu widać jak lekko przygasa, stąd mój wniosek, że nie wyrabia prądowo zasilacz. Jak zaczyna przewijać niby wszystko jest ok, w pewnej chwili lekko przygaśnie wyświetlacz i zaczynają dziać się cuda.
  • #4
    Dorian Olech
    Level 29  
    No cóż nie jesteś amatorem . Ja nie czepiał bym się mechanizmu , a zasilacza. Wymień elko sieciowe to po pierwsze. po drugie jeśli to nie pomoże podłącz w czasie pracy zewnętrzne 5V z zasilacza serwisowego. i zobacz jaki jest pobór prądu i co się dzieje z pozostałymi napięciami.
  • #5
    Indyczes
    Level 33  
    Też mi się wydaje, że z zasilaczem coś nie tak. Tak jak pisałem wcześniej elki wymieniłem na początku, sprawdziłem wszystkie opory i nic. Pozostałe napięcia również siadają, czyli coś nie tak ze stabilizacją lub wydajnością prądową.
  • #6
    Dorian Olech
    Level 29  
    Elko sieciowe też. Ja wymieniam je ostatnie . Jak jest robiony pomiar na transoptorze?
  • #7
    Indyczes
    Level 33  
    Elka sieciowego nie wymieniałem, ale jest na nim 320V więc jest w porządku.
    Anoda diody transoptora PC123 jest zapięta do gałęzi zasilającej +16V, natomiast katoda do układu µPC1093J z kolei z tego układu idzie na gałąź +5,6V. Nie mam tego układziku na podstawienie, elementy w jego aplikacji sprawdzone. Podstawię jeszcze transoptor, ale pewnie nic to nie zmieni.
    Pozdrawiam.
  • #8
    marek 2006
    Level 15  
    Witam!
    Jak się sprawa zakończyła, bo trafił mi się taki sam przypadek.
    Pozdrawiam