mam kabel USB do połączenia aparatu cyfrowego Samsung Digimax z komputerem (USB), aparat posiada też możliwość komunikacji poprzez to gniazdko z telewizorem - wejście AV.
Jaki to rodzaj końcówki USB oraz jaka jest pinologia (jakie sygnały są prowadzone ja każdym ze styków tej końcówki)?
Raczej będziesz musiał poszukać "service manual" do tego Samsung Digimax , bo sam wtyk jest raczej unikalny dla tego aparatu,
poniżej przyciąłem i rozjaśniłem twoją fotkę wtyku
Co chcesz uzyskać znajdując owy pinout? Podłączyć do TV?
W tym aparacie jest jeszcze tylko wejście na zewnętrzną ładowarkę DC 3,3V do akumulatorków zasilających aparat.
Ten aparat to Samsung Digimax S1065 (nie ma dokumentacji na stronie producenta - samsungcamera.com), ale identycznie w tym zakresie działa Samsung Digimax S630 / S760.
sprawdziłem połączenia pomiędzy dwoma stronami tego kabla AV (Audio - Video) do cyfrowego aparatu firmy Samsung Digimax model S630 / S760 / D60/ S1050/ S1060 /S 1065 i pewnie wiele wiele innych z jednej strony typu wtyk (końcówka, a nie gniazdo) 2 x cinch (biały cinch - linia audio mono, żółty cinch - linia video, masa obydwu cinchy jest wspólna dla obu linii - jest zwarta), a wtykiem mi bliżej nieznanym z drugiej strony.
Okazało się, po sprawdzeniu omomierzem, że pinout (styki) wtyku mi nieznanego wygląda tak jak przedstawia poniższy wykonany przeze mnie rysunek:
Niestety w polskiej wersji Wikipedii (link tu: Link) jest błąd, ponieważ poniższe zdjęcie
nie jest zdjęciem przedstawiającym rzeczywisty wtyk mini-USB (typ Mini-A), ale zupełnie inny wtyk (taki sam jaki ja przedstawiam na swoim rysunku/zdjęciu powyżej).
Rzeczywisty wtyk mini-USB (typ Mini-A) ma 5 pinów. Poniżej schemat ideowy tyku mini-USB (typ Mini-A) z polskiej Wikipedii:
Dodam, że nie jest to też wtyk (wtyk przedstawiony na moim rysunku i na zdjęciu z polskiej Wikipedii) micro-USB (typ Micro-A) - patrz źródło angielska Wikipedia Link, ponieważ wtyk micro-USB (typ Micro-A) również ma 5 pinów, a nie 8 pinów.
Gdzie we wszystkich wtykach interface'u USB pin (źródło: polska Wikipedia)
1 - pin zasilający pod napięciem stałym +5V DC (max. prąd to 500mA),
2 - pin transmisji danych D-,
3 - pin transmisji danych D+,
4 - pin masy (potencjał 0V).
Zatem czy ktoś wie jaki jest to rodzaj wtyku - jaka jest jego nazwa?