Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z komunikacją przez Rs232 w Delphi7 pod Vistą.

06 Gru 2008 17:44 1613 12
  • Poziom 8  
    Napisałem program w Delphi7 który odbiera dane z procesora At89S52
    i wyświetla je w kilku oknach jako parametry temperatury, ciśnienia itp.
    Kiedy układ jest podłączony przez rs232 do PC z systemem XP wszystko działa super. Lecz po podłączeniu do PC z systemem Vista program się wiesza. Mam przepinkę USB na RS232 Prolific którą podłączyłem pod PC z XP
    i program działa na niej. Lecz to samo robię na PC z Vistą i jest problem.
    Na PC z Vistą przepinka działa ponieważ wpinam w nią myszkę i jest ok,a program w Delphi7 nie działa.
    Co o tym sądzić.
  • Poziom 42  
    A jaki masz numer portu COM? Może jest inny pod Vistą a inny pod XP?
  • Poziom 8  
    Przepinka Prolific zainstalowała się w Viscie pod COM4 i w moim programie zmieniłem na COM4 a program dalej nie działa.
  • Poziom 42  
    A czy hyperterminal albo jakiś inny program działa z nią pod windows viśta?
  • Poziom 8  
    Witam
    Jeżeli chodzi o hyperterminal to także brak komunikacji pod systemem Vista na przepince Prolific (ale myszka działa).
    Na XP, Prolific działa z moim programem.Program ten pisałem opierając się na podręczniku "Od Pascala do C++ RS232",a od tygodnia ćwiczę komponent ComPort i dochodzę do wniosku że jest rewelacyjny ,minimum pisania ale trzeba
    panować nad ustawieniami w Odject Inspector.
    Pozdrawiam
  • Poziom 19  
    Cześć

    ComPort też mnie rozczarował błędnie odczytywał dane nie wiem czemu. Borland powinien sam zrobić taki komponent i dołączyć do pakietu. Przecież to jest porażka, że nie ma tego w standardzie.

    vista i xp to wszystko porażka ! Szkoda, że nie ma porządnych systemów.

    Pozdrawiam
  • Poziom 42  
    jacteo -> tak jak już wspominali koledzy sprawdź czy pod Vistą terminal coś pokazuje gdy podłączysz jakieś urządzenie...... i nadajesz coś

    po drugie - warto zacząć od komponentu do RS232 jak ComPort - ale do bardziej zaawansowanych rzeczy jest on jednak mało przydatny - lepiej napisać swój....

    albo obejrzyj sobie klasy (nie komponenty) Synapse a w nich moduł synaser - do komunikacji RS232. To jest bardzo fajne chociaż sporo trzeba sobie jeszcze samemu oprogramować - za to jest bardzo elastyczne i nadaje się do bardzo zaawansowanych zastosowań

    jabu74 - ekspert -> coś widzę załamany jesteś, a to nie odpowiada ci Borland bo nie zrobił za ciebie komponentów do obsługi RS232, a to nie odpowiada ci Windows i co jeszcze? a może po prostu weź się w garść - poducz się jeszcze i zacznij w końcu programować a nie tylko narzekać. Bo gdyby było tak jak mówisz to przecież nie powinno być żadnych programów pod windę a borland powinien już dawno zbankrutować ;) eeeeh chłopie
  • Poziom 42  
    no to widzę, że w końcu wszystko ruszyło jak chciałeś tak? ;) czy o co chodzi w tej wypowiedzi?
  • Poziom 19  
    Cześć

    @jacteo

    Wiesz, że vista to prażka tu wszystko jest tak zrobione by maksymalnie zdenerwować użytkownika, a tym bardziej człowieka który coś tam grzebie w kodzie. Popraw sobie ten program na wersje z ComPort może coś pomoże ale widzisz, że u mnie też były jaja.

    Ponadto trzeba było sobie kupić laptopa z RS-232C w standardzie (albo firma mogła kupić). Wiesz dobrze, że wszelkiego rodzaju konwertery/przelotki to podejżana sprawa. :x-mas:

    Ja mam laptopa z RS-232C w standardzie i niestety nie mam żadnej przelotki USB-RS232C by sprawdzić czy ComPort sobie poradzi na viscie.


    @mirekk36

    Poszło, ale widzisz, że coś jest nie tak tzn. w końcu ruszyło bez błędów (bez zmiany kodu). Napisałem na piechotę maksymalnie uproszczony program do odbioru danych z portu szeregowego i też źle odbierał. Zacząłem kombinować z funkcją czyszczenia bufora. Ponadto w między czasie pobrałem z neta jakieś programy terminalowe (przynajmniej 2 na 100% napisane były w środowisku Delphi lub C++Builder). Potem połączyłem dwa kompy serialem i wysyłałem podobne dane do moich i w końcu coś się odblokowało.

    Powiem szczerze, że pomogło tylko nie wiem co, które czynności się do tego przyczyniły. Szybciej mi się odblokowało na vista potem o dziwo też na xp. Wcześniej nic nie pomagało (restarty kompów, wyłączanie, odłącznie tego urządzenia z portu itp). Może wspomniane programy coś zainstalowały albo przeczyściły bufory, może moje czyszczenie buforów pomogło, może wadliwie działało urządzenie nie mam pojęcia. Grzebałem w ustawieniach systemowych COMa. Teraz nawet te moje programy, które kilka miesięcy temu dobrze odbierały dane (kilka dni temu źle odbierały) na powrót dobrze odbierają (bez rekompilacji). szok !

    Pozdrawiam
  • Poziom 42  
    jabu74 - ekspert napisał:
    Teraz nawet te moje programy, które kilka miesięcy temu dobrze odbierały dane (kilka dni temu źle odbierały) na powrót dobrze odbierają (bez rekompilacji). szok !


    zrób porządek ze swoją windą albo zainstaluj ją na nowo - bo być może jest aż tak rozjechana, przez różne dziwne instalki itp ;) - cudów nie ma, skoro było źle i nie wiesz co pomogło - to wkrótce w najmniej oczekiwanym momencie TO powróci ;)
  • Poziom 19  
    Cały pic polega na tym, że wszystko mam na bieżąco zaktualizowane bez zbędnych bzdetów. Na viście mam tylko dodatkowe oprogramowanie do telefonu komórkowego, ale to chyba nie bruździ.

    Niedawno od zera były instalowane vista i xp.