Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
IT SerwisIT Serwis
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Livebox TP mimo odblokowania portów P2P nie działa

06 Gru 2008 18:38 6523 15
  • Poziom 16  
    Witam.

    Od niedawno posiadam kolejny złom jaki pozwala dzierżawić TPSA- żywe pudełko :| .

    Zdziwiłem się że P2P nie chce działać. Znalazłem na internecie informacje ze potzeba w nim odblokować porty. Zrobiłem to tak jak pisali na wielu stronach (logowanie na 192.168.1.1) później Serwery LAN i odblokowałem port na którym działa mi P2P. Adres IP karty sieciowej zmieniony na statyczny, DNS-y ustawione na 194.205.159.1 i 217.98.63.164. Internet po ustawieniu dns-ów zaczął działać, ale P2P działa tak jak wcześniej. Nie wiem co już zrobić- co radzicie?
  • IT SerwisIT Serwis
  • Poziom 35  
    A porty programu przekierowałeś?
    Przypisałeś sobie oczywiście stałe IP w routerze po MAC?
  • IT SerwisIT Serwis
  • Poziom 11  
    troszkę inaczej sie to robi :)

    1)
    w livebox'e serwer DHCP przydziela adresy od 192.168.1.10 do 192.168.1.253
    więc ustaw sobie na kompie adres na statyczny czyli 192.168.1.3

    2)
    masz tam virtual serwer
    wpisujesz tak:

    np: port strat (4661) potr stop (5000) do 192.168.1.3

    i porty masz odblokowane porty od 4661-5000


    proste :)
  • Poziom 34  
    A nie lepiej użyć DMZ ?
  • Poziom 11  
    DMZ ??? nie

    cały ruch z internetu przekierujesz na na swojego kompa, to jakie tu ma zastosowanie ( router lub LB ) jak nic nie będzie filtrowane a chyba wiesz że porty do 1000 to porty systemowe gdzie otwierasz komuś drogę do swoich zasobów i wtedy jesteś poza NAT'em

    więc chyba wyjaśniłem ci jasno że lepiej jest odblokować 10 portów niż wszystkie ;) windowsy mają zbyt wiele dziur
  • Poziom 16  
    Zrobiłem tak jak mówisz PITER- adres IP komputera ustawiony na 192.168.1.3 statyczny, wpisany podstawowy i zapasowy DNS Neostrady. Odblokowałem domyślny port Aresa- 2074. Restart livebox-a i kompa. Efekt niestety żaden. Dalej w górnej belce pisze <Łączenie> a pliki chociaż się ściągają, to bardzo wolno. W Aresie ustawiałem opcję "Mój komputer jest za firewallem lub nie mogę akceptować połączeń przychodzących". I z włączoną, i wyłączoną tą opcją efektu niestety żadnego.
  • Poziom 11  
    witaj

    nie znam tego programu :( ale to nie problem

    jak doblokowałeś port ( przekierowałeś go 0 to powiedz czy w zakładce "SERWERY LAN" masz ten port przekierowany ??

    co masz w kolumnie
    1 "Włączony"
    2 " Protokól"


    odp. 1 powinno być TAK
    odp. 2 powinno być TCP

    i port będzie przekierowany ale wyłącz Firewalla na kompie !!

    zapisz ustawienia i LB powinien ci się zrestartować, restart programu " Ares" i powinno dzialac jak będzie jeszcze jakiś problem to pisz konfigurowałem wiele takich zabawek :>
  • Poziom 16  
    Wszystko zrobione tak jak mówisz, w zakładce serwery lan mam ustawione dwie pozycja dla aresa- jedna na mój statyczny IP komputera i port aresa, tylko że w jednej jest TCP a drugiej UPD.
  • Poziom 11  
    wystarczy że będziesz miał jeden odblokowany



    tak powinno być ustawione
    Nazwa serwera: ares
    Dostęp włączony : TAK
    Protokół : TCP
    Port od : 2074
    Do : 2074
    Lokalny adres IP : 192.168.1.3

    klikam zastosuj

    zainstalowałem ten program i widzę że domyślny port na ktorym nasłuchuje asers to port 13475
    ps: przy ustawieniu pasma na 0 to jak się rozpędzi torrent to zamuli ci caly internet


    i musi działać najlepiej to sprawdzić przy emule bo tam jak masz zablokowany port to na paskuzadan osołek ma czrne okulary :)
  • Poziom 16  
    Może mam przestarzałą wersję tego Aresa. U mnie domyślnie był port 2074
    PS. Czy do konkretnych programów są dedykowane jakieś porty, czy to obojętne?
  • Poziom 11  
    każdy program działa po własnych portach

    ps: zainstalowałem twojego Aresa odblokowałem port 13475

    który znalazłem w panel sterowania =>transfer i tam jest
    Akceptuj przychodzące polonczenia w porcie: 13475
    i pliki mp3 ściągaly mi się z prędkością do 60kb/s ( tak jak ustawilem limit)
  • Poziom 16  
    A na górnej belce Aresa miałeś non stop komunikat łączenie? O ile też masz Liveboxa.
  • Poziom 11  
    hehe

    nie :)

    ja mam ( online ) :) może to nie problem tkwi w liveboxe tylko w kompie ?

    może masz firewalla lub zapora systemowa ci blokuje połączenie?
    lub antywirus ??
  • Poziom 16  
    Zapora systemowa wyłączona. A NOD32 nie ma chyba firewalla? Bo wyskakuje mi komunikat że żadna zapora nie jest włączona.
    Poza tym Emule po odblokowaniu portów TCP i UDP działa jak trzeba. Tylko że dosłownie 6 serwerów znajduje. A zawsze było więcej. Jednak mimo to ciągnie pliki pełną przepustowością łącza. Z Aresem teraz podobnie- pisze łączenie, ale znajduje pliki i je ściąga. Wcześniej jednak było łączenie i nie potrafił ściągać plików.
  • Poziom 11  
    listę serwerów do emule możesz ręsznie pobrać i ściągnąc lub poczekać i po każdym restarcie emule będą ci się pobieraly kolejne

    a co do Aresa to już nie wiem może zainstaluj najnowszego Aresa ja jak wczoraj zainstalowałem odblokowałem porty jak ci pisałem to wszystko działa ok :)

    ale muszę cie zmartwić LB mają wadę :( wieszają się jak dużo ściągasz lub za szybko ściągasz :(
  • Poziom 16  
    Wiem że to złom ale cóż, jak dali to niestety trzeba korzystać. Chociaż z opinii które słyszałem to aż tak się nie wieszają (te nowsze).
    Chociaż ostatnio, bo teraz tak nie ściągam miałem przypadki że po tym jak serwer Neostrady (24h) przydzielił mi nowe IP nie potrafił sam się połączyć z internetem. Pomagało tylko jego ponowne uruchomienie.