Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przestrojenie głowicy UKF Radmor 5412

piorun0 07 Dec 2008 12:15 11502 9
    piorun0
    Level 20  
    Do tej pory używałem konwentera(kupiona gotowa płytka),lecz niebyło wszystkich stacji no i jakość była średnia.Postanowiłem przestroić na wysokie pasmo według opisów znalezionych w Elektrodzie i na innych łamach netu.Nawet mi to nie najgorzej wyszło,pomijając wł. Arcz,po włączeniu Arcz stacja ustawiona milknie i diody gasną(dołożyłem rezystordo pin5,6 złącza W304 o rez.10Kohm)lecz bez pozytywnego wyniku.
    Może ktoś miał podobny problem proszę o wskazówki.
    dybas
    Level 38  
    Co prawda nie przestrajałem Radmora 5412, ale ze schematu wynika, że wyprowadzenia 5 i 6 nasadki W304 nie są równoległe do R3043. Wydaje się, że tylko ten rezystor decyduje o zachowaniu się układu ARCz, zatem proponuję dobranie rezystancji, lub w przypadku niepowodzenia przeprowadzenie powtórnego zestrojenia głowicy.
    piorun0
    Level 20  
    Dzięki za poradę pójdę tym krokiem,co do ponownego zestrojenia głowicy to według mnie nic nie pomoże ponieważ w kilku osobnych opisach była zawsze "mowa" o tym rezystorze
    piorun0
    Level 20  
    Czy tego opisu używałeś do przestrojenia Radmora 5412? bo widzę spore różnice w budowie głowicy
    Krzysztof L.
    Level 34  
    Chciałbyś podane idealnie na talerzu..? ;) To masz: przestrojenie 5412

Przy okazji; akurat z klasycznymi polskimi obwodami w.cz. głowic UKF, dałbyś sobie radę i z opisem od 5102 - metodyka podobna.

pozdr.
    piorun0
    Level 20  
    Dzięki właśnie według tego opisu przestroiłem(sam znalazłem!),chodzi mi tylko i wyłącznie o nieprawidłowe działanie Arcz
    Krzysztof L.
    Level 34  
    Nie kręciłeś nic przypadkiem przy pośredniej..? Może teraz spróbuj podstroić heterodynę głowicy przy włączonym ARCz.
    piorun0
    Level 20  
    Nie dotykałem p.cz,przy włączonym Arcz nic niemogę dostroić
    Krzysztof L.
    Level 34  
    Musisz pooglądać dokładnie płytkę p.cz. Musi być coś nie ok w tej kwestii. Popraw lutowanie filtrów w p.cz, spróbuj też troszkę rozstroić heterodynę w głowicy, a następnie wykonaj procedurę jeszcze raz. Jeśli to Twoje pierwsze przestrajanie głowicy, to raczej musisz poprawić. Wiekowe obwody w.cz. bywają kapryśne, a Ty musiałeś przy okazji coś źle dostroić propo heterodyny :)