Witajcie!
Nie wiem czy dobrze trafilem ale sprobuje poprosic o pomoc tutaj. Zrobilem sobie do akwarium elektroniczny termostat przystosowany do wlaczania grzalki. Z tym ze ja potrzebuje nim wlaczac wentylator do chlodzenia pokrywy, ktora sie bardzo nagrzewa
Elementem zalaczajacym 220 w ukladzie jest triak. Podlaczylem wiec do niego przekaznik ze stykami rozwiernymi i z zasilacza zapodalem na nie 12V do wiatraka. Niestety triak nie podaje momentalnie napiecia na przekaznik, tylko chyba powoli. Tak jak powoli rosnie temperatura termistorka. Wynik - brzeczace styki przekaznika i smazenie sie stykow 12V. Nie wiem czy to dobrze opisalem
Chodzi o to, co moglbym zmienic w tym ukladzie zeby, zalaczalo i wylaczalo to 12V blyskawicznie? Jesli bedzie potrzebny schemat ukladu, to wrzuce na stronke i zaraz dam linka.
Dzieki za ewentualna pomoc, nie mam juz pomyslow :/ Dawno sie nie bawilem w druciki
Nie wiem czy dobrze trafilem ale sprobuje poprosic o pomoc tutaj. Zrobilem sobie do akwarium elektroniczny termostat przystosowany do wlaczania grzalki. Z tym ze ja potrzebuje nim wlaczac wentylator do chlodzenia pokrywy, ktora sie bardzo nagrzewa

Dzieki za ewentualna pomoc, nie mam juz pomyslow :/ Dawno sie nie bawilem w druciki