miałem to samo z brother DCP-135C .
ale u mnie tylko na czarnym kolorze były litery podwójne.
gdy ustawisz "druk dwukierunkowy" na "OFF" to drukuje dobrze (trick działa pod winxp a pod linuxem nie), a normalnie drukowała podwójnie.
i zrobiłem ;D
opis do skalibrowania przy 600dpi:
jeżeli drukuje podwójnie litery czarne (na 600dpi) to należy uzyc funkcji: "ustawienie w linii" i to wielokrotnie, bo jej efekt się sumuje wielokrotnie.
Uwaga: to co wydukuje drukarka jako podgląd (te prostokąciki od 600dpi ) wogóle nie ma nic wspólnego z normalnym drukowaniem tekstu na 600dpi (czyli w jakości "normal"). jest niedoróbka w tym miejscu.wiec robimy tak:
1. drukujemy (np z notatnika) 2 linijki tekstu w krórym sa ze 2-3 małe literki "i"
2. uzyc funkcji: przesuniecie w linii.
(pamietając ze podanie 5 oznacza zero zmian, a podanie "1" oznacza przesuniecie o jakies 0,3 mm w jedną stronę , a podanie "8" oznacza przesuniecie o jakies 0,3 mm w drugą stronę. )
za pierwszym razem Wybrać jako ustawienie "8" zatwierdzić.
(w ust 1200 dpi niczego nie zmieniamy wiec gdy wyświetli ustawienie "5" dla 1200 dpi zawsze wciskamy ok.)
3. znowu drukujemy ze 2 linijki tekstu w krórym sa ze 2-3 małe literki "i" . i patrzymy na ktopki nad "i" czy sie przybliżyły?, (jeżeli tak to zmierzamy w dobrą stronę, można zostawić jak jest albo przybliżyć jeszcze bardziej robiąc pkt.2, i podając jako ustawienie znowu "8" ).
natomiast jeżeli sie oddaliły to zrobić p.2. i jako ustawienie podać w drugą stronę - czyli"1" (to powrót do poprzedniej pozycji) i od razu jeszcze raz zrobić p.2. i jako ustawienie podać to samo czyli "1" (to przesuniecie w kierunku zbliżenia się kropek)
4. znowu drukujemy ze 2 linijki tekstu w krórym sa ze 2-3 małe literki "i" . i patrzymy na ktopki nad "i" czy sie przybliżyły?, (jeżeli tak to zmierzamy w dobrą stronę, można zostawić jak jest albo przybliżyć jeszcze bardziej robiąc pkt.2, i jako ustawienie podać to samo co za ostatnim razem ).
5 robić pkt 4 tyle razy aż kopki sie zejdą i cały czas kompletnie ignorowac prostokąciki od 600dpi które sa drukowane w trakcie , bo sie komplenie nie zgadzają późniejszym wydrukiem. (ale te od 1200dpi sie zgadzają)
6. teraz , po 3-4 powtórzeniach drukuje ładnie, równo i wyraźnie.
miłego używania drukarki.
proszę pisac pod spodem jak ktoś skorzystał, bo czasem tu zaglądam i miło sobie popatrzeć ;D