Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Mój pierwszy diy- popelscan.

kisiel20 12 Sty 2010 23:55 112478 359
  • #211 12 Sty 2010 23:55
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • Relpol
  • #212 13 Sty 2010 10:17
    c4r0
    Poziom 36  

    ~Ulan83
    Po co dawać ULN-a skoro wykorzystuje się z niego tylko jeden z ośmiu tranzystorów? Albo nie rozumiem tu jakiegoś ukrytego celu, albo to nie ma żadnego sensu. Można dać po prostu tranzystor z rezystorem. Poza tym, nie wiem czy to dobry pomysł w ten sposób sterować zasilaniem całego drivera. LM317 może podczas włączania się trochę dziwnie zachowywać, a w takim układzie się będzie dziwnie zachowywał wiele razy w ciągu sekundy. Może lepiej byłoby zbocznikować diodę laserową tranzystorem, i gasić ją poprzez włączanie tego tranzystora, tak, żeby nie przerywać prądyu płynącego przez driver?

  • #213 13 Sty 2010 20:29
    Ulan83
    Poziom 12  

    ~c4r0 miałem na początku taki na jednym tranzystorze 2n2222 bo z tamten sterownik na dwóch 2n2222i bs170 działa odwrotnie no i uwaliłem bs w miedzy czasie działało to dobrze a podłączone było tak jak pokazałem powyżej czyli prąd diody był przerywany i działało mi dość długo a po pewnym czasie wymieniłem owy tranzystor na uln2803 to tylko 1 zet więcej i w zasadzie nie ma różnicy w efekcie więc jak kto woli.
    Co do zwierania diody to nigdy tak nie próbowałem zresztą we wszystkich spotykanych mi do tej pory sterowaniach diody jest wyłączany prąd.
    Ja mam tak jak narysowałem wcześniej i działa dobrze tak mi się wydaje:P
    A czy wam jak zwiększacie prędkość i na nie których efektach tak jakby dioda nie świeciła pełną mocą ja to sobie tłumacze że czas jej swiecenia jest z byd krótki dla oka ludzkiego a moje galvo zbyt wolne żeby wiązka była powtarzana kilkukrotnie w szybkim czasie i w tym samym punkcie

  • #214 14 Sty 2010 20:07
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #215 15 Sty 2010 20:07
    Ulan83
    Poziom 12  

    Nie no sterownik będzie działał tylko że odwrotnie tz. jak ma być zapalana dioda to będzie gaszona żeby to naprawić wystarczy wlutować tylko pierwszy 2n2222 i dwa te rezystorki a diode podpinasz tam gdzie bramka bs170

  • Relpol
  • #216 16 Sty 2010 13:16
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #217 16 Sty 2010 13:49
    c4r0
    Poziom 36  

    Chyba każdy program do sterowania projektorem pozwala na negację wygaszania lasera, więc nie trzeba koniecznie przerabiać sprzętu a można tylko zaznaczyć w programie tą opcję ;)

  • #218 16 Sty 2010 15:10
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #220 16 Sty 2010 17:15
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #221 16 Sty 2010 18:41
    c4r0
    Poziom 36  

    Chyba wiem ale ja bym dodał dodatkowy 2n2222 a nie pominął jeden z tych co są :P Po prostu musisz zanegować sygnał idący z LPT do drivera.

  • #222 16 Sty 2010 19:49
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #223 16 Sty 2010 20:36
    Ulan83
    Poziom 12  

    twojego układu nie da się pominąć tranzystora bo tam lm nie robi jako źródło prądowe tylko stabilizuje napięcie a dopiero tamte tranzystory stabilizują prąd więc musisz dodac jeden tranzystor bo w programie to odwracanie nie za bardzo coś działa wiem bo miałem sterowanie na tych trzech tranzystorach i gdyby było dobrze to bym nie przerabiał a tak musiałem bo coś mi się nie zgadzało :D

  • #224 16 Sty 2010 23:02
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #225 17 Sty 2010 15:34
    c4r0
    Poziom 36  

    grzesiek717 napisał:
    a możesz mi to narysować jak to ma wyglądać do tego??

    Negację sygnału zrobić można czymś takim jak na schemacie. Do płytki sam to sobie dorysuj. Można oczywiście też wstawić scalony negator (np. 74HC04), ale nie wiem czy warto. Ja osobiście w popelscanie 3.1 nie miałem żadnych problemów z funkcją invert blanking.

    Mój pierwszy diy- popelscan.

  • #226 17 Sty 2010 17:18
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #227 17 Sty 2010 17:34
    c4r0
    Poziom 36  

    Mierzyłeś coś? Przydało by się zmierzyć jaki płynie prąd wyjściowy. Jeśli duży to sprawdź czemu. Jeśli mały albo żaden to masz uwalony wzmacniacz. Sprawdź też napięcia zasilania.

  • #228 17 Sty 2010 20:43
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #229 17 Sty 2010 22:52
    c4r0
    Poziom 36  

    Max. napięcie zasilania TDA2030 to +/- 18V. Może dlatego się grzeje, bo napięcie zasilania jest za wysokie. Na pewno powinieneś je obniżyć. Jeśli to nie pomoże to zmierz prąd na wyjściu (podałeś napięcie...). Diody i rezystory nie mają tu znaczenia, pod względem tego zastosowania TDA2030 i L165 to takie same wzmacniacze.

  • #230 18 Sty 2010 09:24
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #231 18 Sty 2010 10:13
    c4r0
    Poziom 36  

    Powtarzam po raz trzeci, zmierz prąd na wyjściu. Pewnie coś gdzieś nie działa/nasyca się i wzmacniacz pompuje w uzwojenie galva ile wlezie. Sprawdź czy jak podasz sygnał ale odłączysz uzwojenie galva to też przestanie się grzać. Szczerze mówiąc nie wiem czy poradzisz sobie bez oscyloskopu... Trzeba sprawdzić czy działa detektor pozycji galva i jak się zachowują poszczególne części układu wzmacniacza. Jeśli to napięcie zasilania dotyczy całego układu wzmacniacza, to koniecznie powinieneś je zmniejszyć. Pokaż schemat tego co zbudowałeś.

  • #232 18 Sty 2010 22:34
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #233 19 Sty 2010 10:22
    c4r0
    Poziom 36  

    PRĄD ZMIERZ, NIE NAPIĘCIE!!! Co to jest ten drugi schemat co wrzuciłeś? Jakie masz napięcie na wyjściu tego LM324? Co podajesz na wejście całego układu? Czy przestaje się grzać jak odłączysz galvo? Czy masz oscyloskop do dyspozycji?

  • #234 19 Sty 2010 10:59
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #235 19 Sty 2010 11:04
    c4r0
    Poziom 36  

    To, że przy odłączonym galvie dalej się grzeje jest podejrzane. Zmierzysz w końcu ten prąd? Bez oscyloskopu będzie ciężko, ja sobie nie wyobrażam uruchomienia tego bez oscyloskopu szczerze mówiąc.

  • #236 19 Sty 2010 11:25
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #237 19 Sty 2010 11:44
    c4r0
    Poziom 36  

    Wątpię aby to miało znaczenie. Moim zdaniem powinno działać tak samo z TDA2030, a grzeje się bo masz coś nie tak z resztą układ. Ale oczywiście mogę się mylić.

  • #238 19 Sty 2010 12:57
    kisiel20
    Poziom 14  

    Jak masz galvo podłączone to pewnie albo masz złe ustawienie biegunów magnesów względem cewek, albo nie działa ci pozycjonowanie. Dlatego wszystko się grzeje, cewki w galvach pewnie też, poza tym posprawdzaj czy masz dobrze wszystko polutowane, czy nie ma zwarć lub zimnych lutów. A co do tego czy to ma być l165v czy tda 2030 to zależy czy tylko od zasobności Twojego portfela.Wzmocnienie skręć na minimum przy ustawianiu drivera. Kable poza tym muszą być dobrze ekranowane, bo wszystko jest czułe jak diabli.
    P.S. Dawno nie pisałem bo tylko przyglądam się od czasu do czasu postępom innych, ale ludzie czytajcie w necie, szukajcie po googlach, bo sobie krzywdę tylko zrobicie, wybuchający czy to tda, czy l165v jak ma trafić w oko to trafi, reszty dokona 220V, a trafo do napędzenia całości wystarczy maxymalnie 2*20V 2-2,5A a nie jakieś ponad 40V
    Pozdrawiam i owocnych prac.

  • #239 19 Sty 2010 13:47
    Anonymous
    Użytkownik usunął konto  
  • #240 19 Sty 2010 15:28
    kisiel20
    Poziom 14  

    Każda dioda ma anode i katode a w datascheety to ciężko zajrzeć? Poza tym jak możesz mieć tak wysokie napięcie za mostkiem. Nie pomyliłeś polaryzacji kondensatorów elektrolitycznych za mostkiem? Jakie masz napięcia na wyjściu stabilizatorów? Bo przy tym napięciu co podałeś to cud że tadeusz tak dlugo wytrzymał.