Witam. Posiadam radio CB Cobra 19XD i antenę Hustler 100 IC. Chciałem sprawdzić miernikiem SWR czy antena jest dobrze zestrojona i jest taki problem. CB podłączam do miernika (wejście tx) a antenę do (wejście ant). I jest taki tego efekt ze wskazówka miernika w ogóle się nie wychyla, ale gdy poluzuje wtyki i wyciągnę trochę trzpienie z gniazd i wtedy są krzywo ułożone ze dotykają wewnętrznej ścianki gniazd p[od kątem to zaczyna coś działać. W szczególności jak poluzuje nakrętkę od wtyku w CB. Co to może być? Wtyki w kablu co łącze CB z miernikiem są nowe dopiero co zarobione. Na poluzowanych wtykach wskazania są róże raz tak raz tak zależy czy się ruszy kablem czy nie wiec pomiar wychodzi niewiarygodny. Jak wszystko poskręcam tak jak powinno być to nie działa w ogóle miernik. Jak podłączam antenę do CB to czasami słychać nie najgorzej a czasami cicho szumi tak jakby odpiąć antenę?
Proszę o pomoc mam dwa kable do łączenia miernika z CB i na jednym zarobionym w sklepie( tak kupiłem z miernikiem) i na drugim co samemu zarabiałem jest dokładnie to samo. Miernik mam firmy mas swr & pwr chyba model k 221 czy coś takiego. Proszę o jakieś podpowiedzi. Pozdrawiam