Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z agregatem i uziemieniem. Może ktoś taki miał.

bs1910 08 Dec 2008 23:15 2519 7
    bs1910
    Level 10  
    1
    Witam serdecznie. na początek dodam że nie jestem zupełnie zielony (skończyłem technikum elektryczne -kiedyś hehe). mam taki problem. Zakupiłem agregat hondy. Zamontowałem w domu wyłącznik bym mógł sobie przełączać miedzy siecią a agregatem. Dodam ze przełącznik rozłącza także zero. i teraz jest problem po uruchomieniu agregatu są czasami nierówne napiecia na poszczególnych fazach. Objawy sa takie niektóre odbiory mocno swieca inne ciemniej albo wcale. A gdy np jeszcze coś włącze tj. bardziej obiaze jakiś obwod to znow te ciemniejsze też sie rozjasnia. Wiem że agregat ma sztuczne zero. i teraz pytanie czy jak uziemie agregat coś to pomoże? Bo chyba zauważyłem potencjał na obudowie. Czy to może być przyczyna? Agregat ma gniazdo jedno i trójfazowe. Na jednofazowym chodzi ok. A trojfazowe sie nie spisuje. i czy jednofazowe gniazdo może miec odzielny odczep z generatora? Bo napiecia na fazach w trojfazowym sa po 220v +/- a na jednofazowym równe 235. A i miedzy zerem a obudowa agregatu tam właśnie zauważyłem potencjał
    2 Kwestia druga jeśli agregat ma być uziemiony jak to zrobić? Jak wykonac dobre uziemienie. Dodam że u mnie sam piach.

Troche dużo ale nie znalazłem nic wiec napisałem i pisze o pomoc.
    rowal
    Level 15  
    Witam
    Nie wiem jakiego typu jest twój agergat ale wszystkie z jakimi miałem do czynienia a więc od 1kW do 30kW bezwzględnie były uziemiane. Jako uziomy stosowane były
    stalowe kątowniki lub teowniki 40mm i dł około 1m z jednej strony "zaostrzone", tak aby można było wbić je bez problemu .Około 50 mm, mierząc od góry w dół przyspawana była śruba z nakrętką motylkową do mocowania miedzianej plecionki w postaci szerokiej taśmy.
  • Helpful post
    gsminfo
    Level 21  
    Jeżeli jest czerwony i napis HONDA itp , to może być taki problem że wzbudzenie jest pobierane z jednej fazy . I jeżeli ta faza jest obciążona to zwiększa wzbudzenie dla całego agregatu (nawet do 300V na pozostałych gniazdach 230V) niestety. Takie są wyroby Made in China.
    bs1910
    Level 10  
    Właśnie tak to jest czerwony niby honda. Domyślałem sie że jest to china. a TERAZ jeszcze taki eksperyment zrobiłem. SpraWDZIŁem że zero z gniazda trójfazowego nie jest to samo co w jednofazowym. Wiec w ramach próby wziąłem zero z gniazda jednofazowego i 3 fazy normalnie z gniazda trójfazowego. I teraz jest ok. Napiecie są równe po 230v. Światło nie wariuje i niby jest ok. Co z tym zerem w tym generatorze?
    Bruum
    Level 23  
    A może to co w gnieździe 3f uważałeś za zero to w rzeczywistości było uziemienie(ochronny) i z zerem nie mało połączenia-wtedy takie cuda jak opisałeś będą się działy.
    bs1910
    Level 10  
    No właśnie kolega ma racje. Tam był podłączony żółto zielony. Ale Dlaczego tak?
  • Helpful post
    Bruum
    Level 23  
    Witam! Żółto zielony czyli uziemienie. Ilu "pinowe" lub "bolcowe" jest gniazdo 3f u Ciebie? Jeśli pięcio bolcowe to wszystko ok-zero będzie obok (powinien być przewód w niebieskiej izolacji). Jeśli cztero bolcowe, to musisz zero znaleźć gdzie indziej. Czemu tak zrobione? Dla bezpieczeństwa ktoś sobie tak zrobił albo przez pomyłkę. Trójfazowe symetryczne odbiorniki do niczego zera nie potrzebują.
    bs1910
    Level 10  
    Własnie tak mysle że to gniazdo jest tylko pod małe odbiorniki trójfazowe które zera nie potrzebują. Wziąłem zero z jednofazowego i jest ok. Gniazdo jest 4 bolcowe.