Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cyfrowy Polsat na wieżowiec: tuner + modulator to nowe rozwi

kakioti 09 Dec 2008 02:05 4749 20
    kakioti
    Level 18  
    Witam, ostatnio w wieżowcu na wybrzeżu miałem okazję podpatrzyć nowe rozwiązanie: jednego tunera Cyfrowego Polsatu na abonentów całego wieżowca- przynajmniej tak to wyglądało, bo pracujący konserwator nie miał czasu porozmawiać. W szafce mieścił się tylko tuner: Samsung DSB-5305G i modulator AVM 1-02 AXNG z zasilaczem. Do tunera przychodził sygnał z konwertera z anteny na dachu. Z tunera, ze złącza euro, sygnał audio wideo, doprowadzono dwoma czinczami do wejścia audio wideo modulatora AVM 1-02 AXNG. Z modulatora koncentrycznym kablem sygnał wychodził do sieci abonenckiej wieżowca- zapewne jeszcze korygowane wzmacniaczami. W tunerze na wygląd, była włożona normalna karta. Bardzo proszę o pomoc co to jest za nowe rozwiązanie, czy karta jest opłacona na określoną ilość abonentów , skoro do tej pory wiem że aby w dwóch pokojach oglądać niezależnie Cyfrowy Polsat- potrzeba dwóch tunerów. Będę starał się wypytać o to rozwiązanie mojego znajomego, który jest znajomym tego konserwatora, ale będę mógł to zrobić za parę tygodni a nie miałem okazji porozmawiać z kimś z tego wieżowca, jednak opiszę jak jest to rozwiązane w rzeczywistości. Bardzo proszę o odpowiedzi czy jest to jakieś nowe rozwiązanie platformy Cyfrowy Polsat? bo jak na razie nie mogę w necie znaleźć na ten temat informacji.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    jurekN
    Level 22  
    Ale w gniazdach będzie tylko ten program co ustawiony na tunerze nie ma innej możliwości w polsacie na jednym tunerze.
  • Helpful post
    ansat
    Level 25  
    Takie NOWOŚĆ to były już w roku 90 jak wchodziła TV SAT jeden program z SAT w całm bloku np. RTL ale tobie to chyba prehistoria.

Dodano po 1 [minuty]:

Takie NOWOŚĆI to były już w roku 90 jak wchodziła TV SAT jeden program z SAT w całm bloku np. RTL ale tobie to chyba prehistoria.
    kakioti
    Level 18  
    Witam, dziękuję za odpowiedzi. Rzeczywiście, jest to dodanie kanału sat, zapomniałem dopisać że na modulatorze wyświetlana była liczba 514 (coś wydaje mi się że jest to dodanie kopii TVN do pakietu kanałów Polsatu- coś o tym piszą w necie). Dla kolegi „ansat”- nie wiem czy kolega chce wystawić mi laurkę dyletanctwa technicznego czy też sobie, nie trafionym „wyskokiem”. Być może nie napisałem wystarczająco zrozumiale, ale chciałem zapytać czy nie pojawiło się jakieś nowe rozwiązanie, zwłaszcza w tunerze, które w połączeniu z nowymi usługami opartymi o kartę abonencką Polsatu Cyfrowego, dawałoby taki efekt: jeden tuner z pakietem kanałów na „N” abonentów. Więc nie pytałem tu o odkrycia ameryki w stylu kolegi „Takie NOWOŚĆ to były już w roku 90 jak wchodziła TV SAT jeden program z SAT w całm bloku np. RTL ale tobie to chyba prehistoria”. Zwykłe dodawanie kanału lub czegokolwiek do pasma za pomocą modulatora jest ogólnie jak i również mi- znane.
    Kolega „Jurek” docenił to, że o coś chciałem zapytać, i odpowiedział jednoznacznie- nie wyżywając się. Dlatego o tym piszę, bo usłyszałem że w opisywanym wieżowcu ktoś to widział przede mną i tak właśnie mi to opisał: jeden tuner Polsatu Cyfrowego obsługuje cały wieżowiec, poszedłem to zobaczyć, a że nie wierzyłem że coś takiego jest możliwe, więc zapytałem szanowne forum. Ciekaw jestem czy liczba 514 wyświetlana ma modulatorze to numer kanału czy częstotliwość, bo tego jeszcze nie jestem pewien. Bardzo proszę o odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    zxvt
    Level 17  
    kanały sa do okolo 60 wiec to drugie
    kakioti
    Level 18  
    Witam, dziękuję za odpowiedź. Wszystko jasne więc zamykam temat.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    garfild1985
    Level 13  
    ale przed zamknięciem

Też sie nad tym zastanawiałem czy właśnie nie da rady rozesłać sygnału z takiego modulatorka naprzykład na 5 telewizorków??
  • Helpful post
    zxvt
    Level 17  
    bez najmniejszego problemu tylko kable od tunera muszą iść do każdego telewizora i już ew. przy dużych stratach jakiś mały wzmacniacz do analogu
    /
    oczywiście na wszystkich tv ten sam kanał
  • Helpful post
    garfild1985
    Level 13  
    a jak zrobic to aby na każdym tv był inny kanał??

Chodzi mi o typowy domek jedno rodziny z cyfrą + lub polsatem czy innym dostawcą cyfry, jeden abonament i na przykład dwa lub trzy telewizorki i na każdym inny kanał??
    kakioti
    Level 18  
    Witam, też troszkę kiedyś zainteresowało mnie jak obejść najprościej ten problem, nawet pytałem się doświadczonego fachowca, ale odpowiedź brzmiała(o ile jej nie przekręcę) że nie można z powodu komplikacji w odstępach kanałowych w paśmie sat, po prostu są różne odstępy kanałowe(pewnie ze względów technicznych a i zapewne aby uniemożliwić amatorom przeróbek i kombinacji w tunerze). Moi zdaniem znający się na rzeczy fachowiec, sygnał z konwertera sat wrzuciłby do modulatora mikrofalowego, przesunął to wszystko do pasma wizyjnego i modulatorkami np. od magnetowidów, stworzyłby pasmo telewizje kanałow sat. Pewnie są to brednie i mrzonki techniczne ale mam nadzieję że gdyby ktoś znający się dobrze pogłówkował z tunerem sat to zakończyłby to powodzeniem. Inna sprawa że wykorzystanie tak przerobionego tunera byłaby nielegalna i doprowadziła do upadku właścicieli platform cyfrowych. Ale wierzę że ktoś to zrobi i udostępni, nie dla zrujnowania właścicieli platform a dla satysfakcji technicznej na miarę indywidualnego przełomu. Zapraszam fachowców do wypowiedzi na temat możliwości i przeciwności technicznych. W końcu przeróbka tunera to nie przestępstwo. Bardzo proszę o odpowiedzi.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    garfild1985
    Level 13  
    Raczej by nie zrujnowało dostawców, bo tego typu przeróbki nie są dostępne od tak dla każdego.
    A znacznie by ułatwiło życie niektórym z nas bo według mnie jest to paranoją żeby kupować dwa lub trzy abonamenty do jednego domu.

Ja jestem otwarty na różne kombinacje juz nawet sie zastanawiałem czy nie dało by rady odblokowac jakos sygnałów przez komputer i jakis program, wkońcu istnieją karty Tv do kompów.
  • Helpful post
    zbyszek_
    Level 26  
    Widzę że jesteś nawet dość otwarty, odważny i to dość ambitny.Życzę powodzenia, miłej i przyjemnej pracy.No zapomniłbym pionformuj NAS O SUKCESACH .Pozdro
    kakioti
    Level 18  
    garfild1985 wrote:
    Raczej by nie zrujnowało dostawców, bo tego typu przeróbki nie są dostępne od tak dla każdego.
    A znacznie by ułatwiło życie niektórym z nas bo według mnie jest to paranoją żeby kupować dwa lub trzy abonamenty do jednego domu.

Witam, kolega <garfild1985> właściwie ujął sens i potrzebę, przynajmniej zbliżenia się do rozwiązania omawianego problemu, proszę więc szanownych fachowców z Naszego Forum, o ocenę szans powodzenia i może o konkretne rozwiązania, bo jak napisał kolega <garfild1985> znacznie by ułatwiło życie niektórym z nas.
    Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    zbyszek_
    Level 26  
    KOL kakioti temat naprawdę stary jak nasz światek i istnienie satki, ale przykro nie ten to for by cos poradzić, a duzo możnaby wymienic własnych pogladów.Pozdro
    kakioti
    Level 18  
    ...czy dobrze rozumiem, forum tvsat?
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    Doominus
    Level 34  
    garfild1985 wrote:
    a jak zrobic to aby na każdym tv był inny kanał??
    Chodzi mi o typowy domek jedno rodziny z cyfrą + lub polsatem czy innym dostawcą cyfry, jeden abonament i na przykład dwa lub trzy telewizorki i na każdym inny kanał??

Tak to tylko w C+ . Kartę abonencką c+ da się rozdzielić na kilkanaście tunerów.

Dla 3 tv ustawionych na HB bez zeza na astrę :
    3 x dekoder
    konwerter quad
    spliter
    + dodatkowa karta do splitera (w zestawie są tylko 2)
    Każdy dekoder ma oddzielny kabel do konwertera .
    Każdy dekoder podłączony jest do splitera.

Polsat można podzielić w szczególnych wypadkach (stare tunery polsatowskie). Dosyć skomplikowane i trzeba by kupić nowy tuner zamiast polsatowskiego.

Kartę tnk da się podzielić.
    Są jeszcze usługi multiroom , w C+ opłata za drugi tv 15 zł , N ma wprowadzić :/ ,
  • Helpful post
    kocur108
    Level 19  
    polsatu już niedługo prawdopodobnie w styczniu nie da sie już dzielić, przechodzi na Nagre 3 ze wszystkimi programami,
    Pozostanie tylko cyfra do podziału i w obrębie jednego lokalu nie jest to nielegalne, zresztą jest już usługa multirom którą udostępnia operator
    kakioti
    Level 18  
    Witam, przepraszam za zwłokę(nagły wyjazd), czy można coś więcej prosić odnośnie :

Doominus wrote:
    Polsat można podzielić w szczególnych wypadkach (stare tunery polsatowskie). Dosyć skomplikowane i trzeba by kupić nowy tuner zamiast polsatowskiego. :/ ,

Bardzo proszę o odpowiedź bo problem nurtuje wielu z nas.
    Pozdrawiam.
    kakioti
    Level 18  
    Witam, dziękuję za odpowiedź.
    Życzę kolegom z forum zdrowych i radosnych świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku.
    Pozdrawiam.