ma ktos dokładny opis jak to zrobic bo z tego co tu na elektrodzie jest niewiele wiecej sie nauczyłem niz wiedziałem ... prosiłbym o linki itp ..... jak wieksze pliki to slijcie do mnie na poczte dnbass(malpa)tlen.pl dzieki z góry
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereDNBass wrote:napiecie zeby było 30 symetryczne ze tak to ujme sterowanie juz zrobie na buz11a itp elemetach ... ale co do nawijania mam rdzenie ferrytowe wyciagniete z trafopowielaczy
DNBass wrote:sorki ale wyjsciowe tranzystory ? mozesz to wytłumaczyc bo ja ciemny jestem w tej dziedzinie
DNBass wrote:niezła porcja teoribede miał nad czym myslec...przedladnia ma byc z akumulatora samochodowego czyli +12V na semetryczne zmienne 28,5 Vprzyjmijmy ze 30 V ma wychodzic z trafka (schetat w załaczniku )... ile bedzie Hz na wyjsciu jak duzo to trza bedzie jakies diody ultra szybki np szotkiego(sory ale nie wiem jak to się pisze)
konstruktor wrote:Witam
Robilem kiedyś taką przetwornicę do wzmacniacza samochodowego na podstawie artykułu z Praktycznego Elektronika 10/96 (2 x BUZ11A, SG3525). Transformator był wykonany na toroidalnym rdzeniu typu POLFER RP 40x34x16. Uzwojenie pierwotne liczyło 2 x 3 zwoje a wtórne przy napięciu wyjściowym +-40V 2 x 13 zwojów. Uzwojenia pierwotne nawijałem jednoczesnie dwoma przewodami o średnicy 1mm, wtórne jednym przewodem o średnicy 1mm.
Dokładny opis i schemat powinien być chyba na elektrodzie.
_jta_ wrote:
Na schemacie widzę +40V i -40V (swoją drogą diody narysowane nie w tę stronę, nie
pomyl się przy montażu, bo po paru sekundach wybuchną elektrolity), przetwornica daje
przebieg prawie prostokątny, więc trzeba uzyskać nie 28.5, a 41.5V - przekładnia 1:3.5.
Jeśli to ma być zasilane prądem 30A przy 12V, to pytanie, czy uda Ci się zmieścić te
uzwojenia - pierwotne wypadałoby nawinąć drutem 2.5mm, i chociaż 2x60 zwojów, to
zajmie 7.5 cm^2 bez liczenia odstępów, raczej nie uda się poniżej 10 cm^2 tak, żeby
były małe pojemności, wtórne powinno zająć nieco więcej miejsca, jeśli przewidujesz,
że możesz pobierać tylko +40V 9A, albo tylko -40V 9A przez dłuższy czas, a można je
pewnie zmieścić w 9cm^2, jeśli chcesz ciągnąć po 4.5 A z +40V i z -40V (ale wtedy
po co diody 5A, nominalny prąd diody to zwykle prąd wyprostowany, wystarczą 3A).
Czyli pytanie: czy okno w rdzeniu ma chociaż 20 cm^2 (np. 4x5cm)?
.
DNBass wrote:patrz na schemat uwaznie moze zle zem kondziory wstawił ale cóz pomyłki się zdazaja ... .i pomysl na wyjsciu jest + - 40 bo kondziory podbijaja o pierwiastek z 2(podstawa) wiec z wyjscia z trafa mniej wiecej 28-30 V
![]()
DNBass wrote:jaki jest ten rdzen ... to nie wiem dokładnie ... <nie mam go przy sobie jest w warsztacie)ale 20 cm^2 bankowo ... moze ma nawet 48cm^2 (6x8 cm)
DNBass wrote:diody schotkiego 3A/90v ? czemu tak małe ...ja bym potrzebował z wtórnego wycisnac conajmiej 5 A (zeby było jak cos w zapasie )