Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Kangoo 1.5dci '03 świeci kontrolka świec i STOP

grucha1 10 Dec 2008 08:19 7756 3
    grucha1
    Level 10  
    Witajcie,
    pisałem już w tym temacie na forum kangoorowym, ale może tu jeszcze ktoś poda jakiś fajny pomysł.
    Widzę że wyżej jest podobny wątek - ale ... jednak trochę inny.

po umyciu kangoo myjką ciśnieniową (może to tylko zbieg okoliczności) autko nie wyjechało z myjki - nie lałem bezpośrednio pod maskę ale też pociągnąłem go trochę lancą od spodu (przód)

nie gaśnie lampka świec oraz mruga obok czerwona lampka STOP

po holowaniu i odstaniu auta, na drugi dzień autko odpaliło /kilka razy i dojechało do najbliższej stacji paliw. Zgasło w trakcie jazdy i znów to samo - lampki i holowanie. Postało pod garażem i znowu odpaliło

W serwisie (nie ASO ale robią tylko Renault) stwierdzono że jest błąd przekaźnik glownego i po skasowaniu usterki (oraz 60zł) wypuszczono mnie z warsztatu. Przejechałem jakieś 5 km i .... to samo. Znowu holowanie i zostawiłem pod warsztatem.

i ... każdorazowo po takiej akcji zaglądałem pod maskę i widzę że wężyki od paliwa są pełne powietrza, pompowałem gruszką i idzie paliwo z powietrzem - serwisant któremu to pokazałem twierdzi że ten typ tak ma i to nie problem

słynna złączka pedału - poczyszczona i założona ponownie

pozdrawiam wszystkich którzy przebrnęli przez przydługi opis
    yaaro
    Level 33  
    Suszenie i czyszczenie złącz, nic innego nie zrobisz, czyli dobry płyn do elektroniki i dużo cierpliwości.
    stanislaw56
    Level 20  
    Witam trzeba wypiąć wszystkie łacza pod maską ,oczywiście po kolei i dokładnie osuszyć .Suszenie z łącz podpiętych nic nie daje,sam to przerabiałem .
    grucha1
    Level 10  
    Witajcie,

samochód niby już działa - jutro zrobię trochę km i zamieszczę informację co to było. Na razie nie jestem pewny, czy nie wrócę na lince :-)

pozdrawiam
    Paweł