Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Potrzebuję schemat silnika 3-fazowego dwubiegowego.

10 Dec 2008 15:13 10545 15
    User removed account
    User removed account  
    gsminfo
    Level 21  
    A zwoje masz , bo to tak samo bardzo ważne , a łączenie spróbuje poszukać (zwojów i średnicy nie mam).
    Daj
    Level 14  
    Przy tych danych to wygląda na to że ten silnik będzie miała dwa od dzielnie uzwojenia a nie układa YY/Δ więc jak kolega wcześniej pisał bez średnicy drutu i liczby zwoi będziesz miał duży kłopot tym bardziej jak jest to włoska konstrukcja
    gsminfo
    Level 21  
    Na jednym uzwojeniu też tak można.
    User removed account
    User removed account  
    gsminfo
    Level 21  
    A więc rozgrzebałeś silnik licząc że to uzwojenie jest w Atlasie . Niestety tego uzwojenia tam niema (jest przy stosunku mocy 1/2). Przerabiałem to już , spróbuje poszukać . Coś mam ale to musi być 2P4/2p8. Chyba że już masz ?.
    User removed account
    User removed account  
    gsminfo
    Level 21  
    Ale zaraz skoro połączenia wzięte z Atlasu , to poskok również. Pytanie czy dobrze podłączyłeś zasilanie !
    -wolne obroty podłączysz do jednej strony tabliczki zaciskowej (albo tu ,albo tu )silnik musi szumieć nie warczeć. Jeżeli to zrobisz dobrze to wysokie obroty podłączysz do drugiej strony tabliczki zaciskowej (fazy) a te stronę na której miałeś wolne obroty zwierasz (mostkiem, lub załatwia to do tego przeznaczony włącznik ) i po sprawie. Cała ta procedura jest dla uzwojenia dwubiegowego na jednym uzwojeniu. Post pisze bez zaglądania do atlasu , ale atlas mam nowszy , a nowszym znam na pamięć że to uzwojenie takie tam są . Niema tam łączenia przy stosunku mocy 1 do 4 .Jeśli czegoś nie rozumiesz to napisz.

Dodano po 4 [minuty]:

Ale twój pierwszy post był o innym silniku , co jest grane!
    Ja znalazłem to inne łączenie , ale chyba w pospiechu nie opisałem go , a z łączenia wynika że jest dla stosunku 1do 4.
    User removed account
    User removed account  
    gsminfo
    Level 21  
    Spróbuj na www.krzyzaniak.net przedzwoń.
    User removed account
    User removed account  
    gsminfo
    Level 21  
    To jest dla wysokich obrotów(pod warunkiem że dobrze oznaczyłeś U2,V2,W2 i U1,V1,W1) a napisałem zacznij od wolnych obrotów.
    User removed account
    User removed account  
  • Helpful post
    gsminfo
    Level 21  
    A jaki pobiera prąd i czy praca na luzie jest poprawna (nie warczy i po prostu prawie szumi). Jeśli sprawdziłeś łączenie i jest ok, ilość wolnych jest taka jak na schemacie i pakiet blach wirnika jest w polu stojana to pomyłka może być w zwojach.
    Uważam że masz pewność że oznaczenia U1,V1,W1 masz poprawne i tak samo U2,V2,W2 bo to najważniejsze(bo maszyna w której ten silnik chodzi może być uszkodzona).
    Przeczytać poprzednie posty i rozebrany stojan podłączyć pod 24 zmienne i pomierzyć w trójkącie jaki pobiera prąd (musi być równy ).
    elektromechanik
    Level 27  
    Zdejmij mostek i włącz . jesli nie będzie dobrze przełóż zasilenie na U1 V1 W1 i sprawdź co będzie.

Dodano po 41 [minuty]:

Zdejmij mostek i włącz . jesli nie będzie dobrze przełóż zasilenie na U1 V1 W1 i sprawdź co będzie.
    User removed account
    User removed account