Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmocnienie sygnału anteny siatkowej

kotar92 10 Gru 2008 16:22 20842 23
  • #1 10 Gru 2008 16:22
    kotar92
    Poziom 12  

    Witam wszystkich specjalistów z tego działu i proszę o pomoc. Chodzi mi o wzmocnienie sygnału z anteny siatkowej do telewizora. czytałem kilka tematów na ten temat i do końca nie wiem jak to zrobić. Nie chodzi mi o kupowanie drogich anten i jakiś "pseudo" wzmacniaczy. Chodzi o jakiś dobry patent małym kosztem a mianowicie coś na przykładzie wlutowaniu paru kondensatorów czy tranzystorów.

    1 23
  • #2 10 Gru 2008 16:55
    zwirek1
    Poziom 29  

    Witam
    Najprościej to dobrać odpowiednią płytkę wzmacniacza i zakupić porządny przewód antenowy .
    Niema potrzeby podwójnie wzmacniać sygnału, z siatki spokojnie ciągniesz dwa TV .
    pzdr

    0
  • #3 10 Gru 2008 16:59
    zdzislaw111
    Poziom 26  

    Witaj kolego.
    Jeśli chodzi o uzyskanie dobrego odbioru sygnału TV to najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie odpowiedniej anteny (o odpowiednim zysku energetycznym) w zależności od położenia anteny odbiorczej .

    Dopiero dodatkiem do takiej anteny jest wzmacniacz , który pozwoli na przesłanie tego sygnału do miejsca w którym znajduje się odbiornik.

    Wzmacniacz ma z a zadanie zniwelować straty powstające w torze przesyłowym pomiędzy anteną a odbiornikiem.
    Po drodze mogą znajdować się sumatory , odgałęźniki , rozgałęźniki i jakaś długość kabla. Oczywiście wszystkie elementy muszą być dopasowane impedancją do siebie aby nie powodowały odbić na niedopasowaniach.

    Wzmacniacz nie może składać się z jak to piszesz

    kotar92 napisał:
    Nie chodzi mi o kupowanie drogich anten i jakiś "pseudo" wzmacniaczy. Chodzi o jakiś dobry patent małym kosztem a mianowicie coś na przykładzie wlutowaniu paru kondensatorów czy tranzystorów.
    .
    Wzmacniacz musi spełniać kilka warunków , między innymi odpowiednim wzmocnieniem , oraz dopasowaniem na wejściu i wyjściu do linii transmisyjnej ( w tym przypadku do kabla koncentrycznego na wyjściu oraz np anteny na wejściu )

    0
  • #4 10 Gru 2008 17:06
    qrdel
    Poziom 28  

    Na tak postawione pytanie zasługujesz tylko na odpowiedź "No to weź parę kondensatorów i tranzystorów i wzmacniaj".

    Żeby uzyskać sensowną odpowiedź należy przedstawić problem:
    1. Jaki jest cel - jakie programy, w jakim środowisku?
    np. 4 programy telewizyjne stacji ABC, DEF, GH i JKL, do odbioru w suterynie na dwóch telewizorach, 15 metrów od dachu na którym ma stać antena.
    2. Warunki geograficzne i "polowe" - gdzie odbierane i jakie są warunki propagacji sygnału.
    np. przedmieście na północ od miasta Ciućki Wielkie, ale w zagłębieniu, dwie stacje z centrum miasta - sygnał silny ale wiele odbić, a dwie ze stacji 7km dalej i za lasem, sygnał słaby (śnieży i wszyscy wokół mają wieeelkie siatki ze wzmacniaczami, a niektórzy takie śmieszne drabinki) ale mieszczą się wszystkie w 150 stopniach to jedna siatka obejmie.
    3. Co już jest i jak działa
    np. oba telewizory połączone razem i płaski kabel na dach do siatki, ale odbierają tylko dwie stacje, a po deszczu to też śnieżą, a jak włączę ten w kuchni to na drugim da się oglądać tylko Polsat.

    Po czymś takim możesz liczyć na porady:
    1. Kupić prawdziwe anteny, po jednej na program a z siatki zrobić suszarkę do skarpetek.
    2. zaopatrywać się w firmie Dipol.
    3. Nie wzmacniać dopóki nie ma prawidłowej anteny dobranej do kanału, odległości, umieszczonej odpowiednio wysoko i skierowanej we właściwym kierunku.
    4. Stosować odpowiedni kabel (koncentryk 75ohm, dobrej produkcji, z dobrym (podwójnym) ekranem).
    5. Prawidłowo połączyć anteny zwrotnicami z kablem.
    6. Na drugim końcu podzielić sygnał prawidłowym rozdzielaczem.
    7. W Dipolu Ci dobrze doradzą.

    1
  • #5 10 Gru 2008 18:06
    kotar92
    Poziom 12  

    No to tak długość przewodu to ok. 10-15m
    Miasto Wałcz (zachodniopomorskie) budynek położony na wyższym pod względem miasta terenie, niski ok 6m wysokości
    Chciałbym odbierać stacje:TVP1 TVP2 POLSAT i ewentualnie TVN lokalizacji nadajników nie znam.
    Aktualny sygnał to TVP1 I TVP2 sygnał słaby (śnieżenie ) "siatka" a POLSAT inna antena (siatka) lekkie śnieżenie bez odbić.
    Jeden telewizor przewód koncentryczny 75ohm

    0
  • #6 10 Gru 2008 19:40
    ElekTrick
    Poziom 19  

    kotar92 napisał:
    Chciałbym odbierać stacje:TVP1 TVP2 POLSAT i ewentualnie TVN lokalizacji nadajników nie znam.
    Szukaj w Wykazie.

    0
  • #7 10 Gru 2008 20:08
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    kotar92 napisał:
    ...Jeden telewizor przewód koncentryczny 75ohm

    No to do pracy Rodacy.

    Odwiedź jeszcze stronę firmy Dipol-a.


    Pozdrawiam.

    0
  • #8 10 Gru 2008 22:09
    irekr
    Moderator

    1. Jeżeli w Wałczu masz problemy z odbiorem to tym problemem jest właśnie antena siatkowa. A problem polega nie na tym ze trzeba sygnał wzmocnić a na tym ze wzmocnienie jest za duże i trzeba (oprócz zastosowania WŁAŚCIWYCH anten) użyć TŁUMIKÓW).
    2. Najbliższy obiekt jaki masz w zasięgu to Rusinowo. Poziom sygnałów z tego obiektu jest Wałczu bardzo silny, na tyle silny ze prawidłowy odbiór BEZ TŁUMIKA jest mało prawdopodobny. Są tam nadawane TVP1 i TVP2 z mocami po 200 kW. W Wałczu przy wyjeździe w stronę Kołobrzegu na starym przejeździe kolejowym jest (na antenie YAGI kilkunastoelementowej) około 4 mV i trzeba lekko sygnał stłumić by odbiornik nie zgłupiał.
    3. Natomiast naziemny sygnał Polsatu i TVN jest dostępny z Piły (wieża przy wjeździe z Ujścia, gdzie na kanale 26 jest TVN a na 57 jest Polsat. Moce są dość humorystyczne i bez naprawdę bardzo dobrej instalacji antenowej potrafiącej wciąć silne sygnały z Rusinowa nic nie odbierzesz. A taka instalacje będzie droga a odbiór niepewny.
    4. Dlatego najtańszym rozwiązaniem będzie zainwestowanie w najtańsza platformę cyfrową, taka po np 10 zł miesięcznie.
    5. DVB będzie w Rusinowie odpalane prawdopodobnie w drugiej połowie 2009 roku i nie warto inwestować w drogie instalacje.

    0
  • #9 10 Gru 2008 22:28
    kotar92
    Poziom 12  

    irekr napisał:
    W Wałczu przy wyjeździe w stronę Kołobrzegu na starym przejeździe kolejowym jest (na antenie YAGI kilkunastoelementowej) około 4 mV i trzeba lekko sygnał stłumić by odbiornik nie zgłupiał.

    Nie zbyt to zrozumiałem czy mógłbyś trochę jaśniej czy ja mam swoją siatkę skierować ku strony tej anteny YAGI i spróbuj dokładniej określić jej położenie bo takiej nie kojarzę bo od ronda w stronę Kołobrzegu jest przejazd kolejowy i zaraz po prawej stronie jest jakaś wieża (wg. tego co ja wiem to wieża ERY) później za niecałe 150m jest drugi już dawno nieczynny przejazd kolejowy i kilkaset metrów dalej po lewej stronie jest szpital i zaraz za tym na kominie jakieś anteny (wg. tego co ja wiem to antena ORANGE). A ja mieszkam kilka set metrów za tym że szpitalem

    0
  • #10 11 Gru 2008 08:02
    irekr
    Moderator

    Zupełnie opacznie zrozumiałeś to co napisałem... ;-)
    Kiedyś dokonywałem pomiarów napięć sygnałów telewizyjnych w tym terenie i pamiętam ten pomiar, zrobiony właśnie przy starym przejeździe kolejowym. Jak tam byłem to maszt w Rusinowie było widać gołym okiem.
    Sygnały z Rusinowa są tam, jak wspomniałem, bardzo silne. I zastosowanie anten siatkowych ze wzmacniaczami w Twojej okolicy to samobójstwo.
    Antena, nawet prosta, skierowana na Rusinowo zapewni w tym miejscu doskonały odbiór ale tylko TVP1/2.
    Z Polsatem i TVN jest tak jak pisałem. Najbliższe nadajniki są w Pile i do tego małej mocy. Wałcz jest bardzo korzystnie usytuowany i pamiętam czasy kiedy w Wałczu odbierano TVP1 z przemiennika w Pile, zlokalizowanego zresztą dokładnie na tym samym maszcie z którym obecnie jest nadawany Polsat i TVN. Stary przemiennik miał moc raptem kilkanaście watów na kanale 7. Odbiór był lepszy jakościowo niż z nadajnika dużej mocy z Jemiołowa (na kanale 3).
    Ale czasy się zmieniły i tak jak było "to se ne vratii..."
    Inne lokalizacje nadajników Polsatu w twojej okolicy:
    Gołogóra Bobolice 84 km - kierunek północny 400 kW k.40;
    Szczecin Kołowo 120 km kierunek WNW 600 kW k.48.
    Najbliższy "większy' nadajnik TVN To Białogard Sławoborze, 100 kW na kanale 32.
    Za daleko.....
    I jeżeli zależy Ci na stabilnym odbiorze to zainwestuj w najprostszą platformę satelitarną. Wyjdzie taniej.

    0
  • #11 12 Gru 2008 15:45
    gwlad
    Poziom 12  

    Stosowanie wzmacniaczy antenowych jest w wielu przypadkach niepotrzebne a nawet niewskazane. W twoim przypadku odbierasz sygnał TVP1 i TVP2 z nadajnika w Rusinowie oddalonego około 15km od twojej miejscowości. Sygnał jest na tyle silny, że wyklucza stosowanie wzmacniacza, oczywiście w takiej instalacji jedna antena jeden telewizor. Natomiast sygnał TVN i POLSATU nadawany jest z Piły oddalonej około 20km. Moce nadajników są znacznie mniejsze, ale wystarczające do uzyskania zadowalającego odbioru choć trochę zaśnieżonego. Problem w tym, że między Rusinowem a Piłą jest różnica w kącie azymutu około 90 do 100 stopni. W związku z tym należy zastosować antenę o dość szerokokątnej charakterystyce i antena siatkowa jest tutaj najtańszym rozwiązaniem, choć nie koniecznie najlepszym. Proponuję w posiadanej antenie siatkowej zastąpić wzmacniacz dobrym symetryzatorem na pasmo IV-V lub III-V, oczywiście wyrzucić też zasilacz na dole i założyć zwykłą wtyczkę, antenę skierować pośrednio pomiędzy Piłę a Rusinowo, czyli gdzieś na południe. Oczywiście konieczne jest aby antena była umieszczona na wysokości powyżej okolicznych zabudowań w kierunku nadajników. Dobrze by było aby horyzont znajdował się w odległości co najmniej kilkuset metrów, zwłaszcza w kierunku Piły. Przeszkody terenowe znacznie utrudniają odbiór i żaden wzmacniacz tu nie pomoże. W przypadku gdy uzyskasz już odbiór bardzo dobry TVP1 i TVP2 oraz jakiś tam odbiór POLSATU i TVN ale mało zadowalający można pokusić się o zastosowanie dwóch anten typu YAGI. Jedna mniejsza np 7 - 9 elementowa na Rusinowo i 19-elementową na Piłę połączone za pomocą sumatora antenowego, ale dalej wszystko bez wzmacniaczy.

    0
  • #12 12 Gru 2008 17:07
    irekr
    Moderator

    Kolego, wprowadzasz autora w błąd.
    Zakładając ze można antenę powiesić na wysokości piątego pietra (taka zabudowa jest chyba w okolicach autora) to na tej wysokości natężenie pola z Rusinowa wynosi około 30 mV/m co daje w niewielkiej "Yadze" napięcie na poziomie około 3 do 4 mV (około 72 dB). Ta sama antena skierowana na Piłę pozwoli na śladowy odbiór TVN-u na kanale 26 z napięciem w antenie na poziomie poniżej 50 mikrowoltów, (dla Polsatu o 2/3 mniej) co nie zawsze zapewni postawienie synchronizacji obrazu.
    Teoretycznie można zbudować instalację zawierającą dwie anteny: "bele co" postawione na Rusinowo ale z wyciętymi kanałami 26 i 57 oraz drugiej anteny, bardzo rozbudowanej (ja bym nie podchodził z czymś mniejszym od 2x20 elementów YAGI w układzie piętrowym) ale z zainstalowanym pasmowymi filtrami na kanały 26 i 57 ale dokładnie wycinającymi sygnały na kanałach 24 i 31. Technicznie nie jest to łatwe do zrobienia. I tego nie zrobi się skutecznie na zwrotnicach oferowanych przez DIPOL. Są one po prostu zbyt "przezroczyste" i słabiutko ekranowane. Za filtrem można włączyć dokładnie zaekranowany wzmacniacz i do tego o wzmocnieniu co najmniej 30 dB i poziomie szumów nie więcej niż 0,7 dB. Nie mając praktyki jest to w zasadzie niewykonalne. Sam bez testów i pomiarów bym się tego nie podjął.
    Proste postawienie antenę "bokiem" to nie jest rozwiązanie tematu. Siatka odbiera wszystko w kącie około 120 stopni a odbiornik i tak będzie dokładnie przytkany sygnałami z Rusinowa.
    Rozbudowana instalacja będzie droga, nie sądzę by się zamknęła w cenie poniżej 300 zł. Biorąc pod uwagę że będzie potrzebna przez około rok jest to dużo więcej niż najprostsza platforma satelitarna przez 18 miesięcy.

    0
  • #13 14 Sty 2009 13:12
    freton
    Poziom 10  

    Czy są jakieś pewne informacje w temacie emisji sygnału cyfrowego w tej okolicy?

    0
  • #15 14 Sty 2009 14:10
    irekr
    Moderator

    FRETON - nie znam Twojej lokalizacji, jak narazie DVB chodzi ze Śremu oraz z Jemiołowa.
    Aktualne mapy masz tu:
    http://www.emitel.pl/telewizja/naziemna-telewizja-cyfrowa-dvb-t
    Jak coś się dowiem z EMITEL-a to podam. Nie do wszystkich ruchów chcą się przyznawać ale z tego co wiem działają bardzo ostro i to w całej Polsce.
    Podstawa wszelkich uruchomień na większa skale jest zbudowanie sieci dosyłu po SDH o przepływności co najmniej STM16.

    0
  • #16 14 Sty 2009 16:03
    freton
    Poziom 10  

    Pisząc "w tej okolicy" miałem na myśli Wałcz, okolice dworca PKP. Wałcz jest położony stosunkowo wysoko, ok 100-130m npm. Planowałem zamontować dużą Yagę na 3-piętrowym budynku aby odebrać sygnał ze Śremu.
    Ale jesli sygnał cyfrowy może być wkrótce dostępny to może lepiej poczekać?

    0
  • #17 14 Sty 2009 16:20
    irekr
    Moderator

    Tuner możesz kupić już. Przyda się jak odpalą (chyba jeszcze w tym roku) DVB z Rusinowa. Uważam że jest sens powalczyć z cyfrą.
    Tanio to nie będzie ale powalczyć można. Najłatwiej będzie Ci kupić tuner w Poznaniu na Granicznej, niedaleko Dworca Zachodniego PKP. info na stronie http://www.delta.poznan.pl/
    Popytać tam się tez można.

    0
  • #18 14 Sty 2009 21:59
    freton
    Poziom 10  

    Właśnie znalazłem na stronie Satkurier harmonogram cyfryzacji TV naziemnej w Polsce
    http://satkurier.pl/news/44881/harmonogram-cyfryzacji-w-polsce.html
    z którego wynika, że oficjalna emisja ma tu ruszyć w marcu 2010r. Ale zapewne wcześniej zostaną uruchomione kanały testowe, więc rzeczywiście jest szansa, by w tym roku jeszcze odbierać pierwsze programy.
    (O ile nie będzie poślizgów, co nie jest wcale niemożliwe :(

    0
  • #19 15 Sty 2009 07:49
    irekr
    Moderator

    Czyli informacje sie powoli zazębiają. Przypuszczam że na jesieni tego roku w Rusinowie ruszy DVB. Ja czekam na info z EMITEL-a. Swoimi kanałami wiem że jeszcze na jesieni wkopywali jakis kable swiatełkowe w okolicach Rusinowa.

    0
  • #20 11 Cze 2009 21:36
    freton
    Poziom 10  

    Czy moze wiadomo juz cos wiecej na temat postępu prac nad DVB-T w Rusinowie?

    0
  • #21 17 Cze 2009 11:25
    xjaro
    Poziom 11  

    Pytanie do qrdel, SP5ANJ oraz qrdel
    .....
    2. zaopatrywać się w firmie Dipol.
    .....
    7. W Dipolu Ci dobrze doradzą.
    .....
    Odwiedź jeszcze stronę firmy Dipol-a.
    [/quote]
    Co to ma być teklama DIPOL, dostajesz kasę od nich za każdy taki post, czy co ???

    Ja mam negatywną opinię o tej firmie !

    0
  • #22 17 Cze 2009 12:47
    qrdel
    Poziom 28  

    Jak zapewne mogłeś przeczytać - przedstawiłem zbiorczo _spodziewane_porady_z_forum_.
    Temat jest mało oryginalny, więc napisałem coś co może być zaczątkiem pliku "Howto-zadawać pytania o anteny telewizyjne" oraz "FAQ - anteny telewizyjne, odbiór, zwalczanie siatek".
    Zgodnie ze statystyką _zacytowałem_ wypowiedzi o firmie Dipol.
    Zasadniczo mam pozytywne zdanie o tej firmie - może dlatego że miałem z nimi mało do czynienia. No i opinie forumowiczów też coś ważą.
    Jak masz złe doświadczenia to się podziel a nie napadaj na ludzi za pisanie zgodnie z wiedzą i sumieniem.

    Czekam aż ktoś zacytuje Twój post pytając dlaczego napisałeś 3 pozytywne opinie o Dipolu i jeszcze w pozostałej części postu też ich wymieniałeś.

    0
  • #23 17 Cze 2009 13:13
    irekr
    Moderator

    Każdą firmę tworzą ludzie. Jeżeli polegamy na opinii sprzedawcy to warto się dowiedzieć, czy kiedykolwiek wykonał on jakaś instalację antenową.
    Jeżeli jest to młody człowiek to nie będzie miał doświadczenia. By dobrze poznać tematykę trzeba to robić co najmniej przez kilka czy kilkanaście lat. Nawet jak ma "świeże" wykształcenie elektroniczne (nawet po studiach) to branża antenowa jest na tyle specyficzna, że wiedza podręcznikowa i z forów internetowych jest tylko wstępem do poważnych działań. A są to poważne sprawy, skoro wchodzą w grę pieniądze.

    0
  • #24 18 Cze 2009 23:46
    dipol
    Poziom 33  

    Wszystkie uwagi są słuszne -moje zdanie- miejsce dla anteny siatkowej jest w muzeum sztuki nowoczesnej.
    Yagi na moim domu mają prawie 30 lat i mają się dobrze.Wzmacniacze okresowo co parę lat trzeba wymienić.
    Kabel czarny z PRL-u hi.
    Pozdrawiam!! 73!!

    0
  Szukaj w 5mln produktów