Cyt.: „...Jest przepis policyjny żeby poprawiać statystyki wypadków śmiertelnych przy urządzeniach gazowych.Kolega naprawia termy ,a kolega myli proces włączania termy .Mikrowyłącznik startuje termę kiedy jest w pozycji NO a nie NC .Mam w terenie takich magików podających się za AS a sami mają problem przy instalacji kotła turbo z doborem kryzy spalinowej .Myślą że przezbrojenie termy czy kotła polega tylko na wymianie dysz,a tu niespodzianka.Pozdrawiam”.
Witam
Z ubolewaniem stwierdzam Szanowny Panie Autoryzowany Serwisancie!!! bo jak mniemam jest Pan Serwisantem, że Pan się myli twierdząc iż sam mikrowyłącznik w momencie startu termy jest w pozycji NO a nie NC jak Szanowny Pan raczył to ująć.
Jest zupełnie odwrotnie startuje w pozycji NC
Wynika to z jego konstrukcji:
Terma w stanie spoczynku poprzez położenie popychacza zespołu wodnego czy też iglicy
zespołu gaz. napiera stale na dzwignie obudowy w której osadzony jest mikrowłącznik co powoduje rozwarcie jego styków czyli NO.
Start termy powoduje przesunięcie popychacza i to w konsekwencji zwalnia dzwignie tejże obudowy zwierając styki mikrowłącznika czyli NC
Mikrowłącznik ten bowiem sam w sobie w momencie spoczynku jest NC a w momencie pracy NO natomiast osadzony w obudowie i zainstalowany w piecu sytuacja ta zmienia się diametralnie. Można to łatwo stwierdzić mierząc jego rezystencjie albo po prostu zajrzeć do instrukcji serwisowej którą to z pewnością jako Serwisant Pan posiada, tam jest to na pewno opisane z obrazkami włącznie.
Posiadając taką wiedze będąc Autoryzowanym Serwisantem co wydaje mi się do czegoś zobowiązuje niestety można się przyczynić do poprawy policyjnej statystyki wypadków
O której to Szanowny Pan raczył wspomnieć -czego osobiście nikomu ani Panu nie życzę.
Nigdy ale to nigdy nie podawałem i nie zamierzam podawać się za A. S. Grupy Bosch nim nie będąc – a już na pewno w tej sytuacji wolę być sobą.
Na koniec dodam że moja wypowiedź nie ma na celu obrazy Pańskiej osoby a jedynie odparcie bezpodstawnego ataku. Chcę jedynie zwrócić uwagę na arogancję i brak kompetencji. O co oczywiście nie podejrzewam innych serwisantów.
A to niespodzianka !
Pozdrawiam
Żeby nie było wątpliwości załączam opis przezbrojenia term gazowych Junkers Bosch.
Wymienić dyszę zapłonu wraz z podkładką. Wymienić dyszę palnika głównego zwracając uwagę na to ,że istnieją dwa rodzaje dysz. Wymienić główny zawór gazowy. Czynności tych nie będę opisywał szczegółowo. Regulacja ustawienia maksymalnego przepływu gazu podłączyć manometr w punkcie odbioru ciśnienia palnika. Uruchomić podgrzewacz po ustawieniu mocy na maksymalną, ustawić ciśnienie wg. tabeli dostarczonej wraz z zestawem przezbrojeniowym.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę podać dokładny opis krok po kroku.