Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z ogrzewaczem wody "NECKAR N19E"- nie dzia

wicher10 10 Dec 2008 19:06 17356 14
    wicher10
    Level 2  
    Dzień dobry, mam problem z ogrzewaczem wody "NECKAR N19E". Nie świecą się kontrolki, jest iskra ale ogrzewacz nie pobiera gazu. Myślałem że może baterie się wyczerpały, ale po wymianie nic się nie zmieniło,przeczyściłem również filtr wody. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
    krzys11
    Level 12  
    Witam

Na początek sprawdż czy zawór gazu pod piecem jest otwarty

jak jest ok to nad pojemnikiem na baterie jest mikro włącznik
    zabudowany w białym plastikowym pudełku
    wychodzą z niego dwa czarne przewody połączone małą kostką rozłącz ją i zewrzyj srubokrętem dwa bolce co powinno spowodować zapalenie się świeczki (płomienia zapalającego)
    jak się zapali to uszkodzony jest mikro włącznik
    można spróbować trysnąć w niego kontaktem w spraju
    czsami pomaga albo wymienić na nowy

Pozdrawiam
    wicher10
    Level 2  
    Dziwna sprawa, 3 dni ogrzewacz nie działał, po czym na czwarty dzień po prostu zaczął działać. Być może coś przypadkowo ruszyłem, ale to mało prawdopodobne. Mimo wszystko dziękuje za pomoc i pozdrawiam.
    mirrzo

Moderator on vacation ...
    Popatrz czy nie kapie z niego woda na połączeniu zespołu wodnego i gazowego (to może być przyczyna) Pisałem, żebyś dzwonił do serwisu, bo sam nie zrobisz. Części tylko u serwisanta.
    krzys11
    Level 12  
    Witam
    Wydaje mi się że producent wypuszczając towar na rynek zobowiązany jest udostępnić części zamienne.
    akurat nie jestem serwisantem junkers bosch
    ale jeśli chodzi o części to można je kupić bez problemu,
    naprawiam podgrzewacze wody i do większości bez problemu kupuję części
    jako jnstalator wod.kan.gaz i co oferując klijentowi urządzenie czuję się w obowiązku udzielić pomocy w razie awari oczywiście po okresie gwarancyjnym

ciekawe czy jest jakiś przepis który reguluje kwestię dostępności do części zamiennych poza autoryzowanym serwisem ?

Pozdrawiam
    akwedukt
    Level 24  
    Jest przepis policyjny żeby poprawiać statystyki wypadków śmiertelnych przy urządzeniach gazowych.Kolega naprawia termy ,a kolega myli proces włączania termy .Mikrowyłącznik startuje termę kiedy jest w pozycji NO a nie NC .Mam w terenie takich magików podających się za AS a sami mają problem przy instalacji kotła turbo z doborem kryzy spalinowej .Myślą że przezbrojenie termy czy kotła polega tylko na wymianie dysz,a tu niespodzianka.Pozdrawiam.
    krzys11
    Level 12  
    Cyt.: „...Jest przepis policyjny żeby poprawiać statystyki wypadków śmiertelnych przy urządzeniach gazowych.Kolega naprawia termy ,a kolega myli proces włączania termy .Mikrowyłącznik startuje termę kiedy jest w pozycji NO a nie NC .Mam w terenie takich magików podających się za AS a sami mają problem przy instalacji kotła turbo z doborem kryzy spalinowej .Myślą że przezbrojenie termy czy kotła polega tylko na wymianie dysz,a tu niespodzianka.Pozdrawiam”.

Witam

Z ubolewaniem stwierdzam Szanowny Panie Autoryzowany Serwisancie!!! bo jak mniemam jest Pan Serwisantem, że Pan się myli twierdząc iż sam mikrowyłącznik w momencie startu termy jest w pozycji NO a nie NC jak Szanowny Pan raczył to ująć.
    Jest zupełnie odwrotnie startuje w pozycji NC
    Wynika to z jego konstrukcji:
    Terma w stanie spoczynku poprzez położenie popychacza zespołu wodnego czy też iglicy
    zespołu gaz. napiera stale na dzwignie obudowy w której osadzony jest mikrowłącznik co powoduje rozwarcie jego styków czyli NO.

Start termy powoduje przesunięcie popychacza i to w konsekwencji zwalnia dzwignie tejże obudowy zwierając styki mikrowłącznika czyli NC

Mikrowłącznik ten bowiem sam w sobie w momencie spoczynku jest NC a w momencie pracy NO natomiast osadzony w obudowie i zainstalowany w piecu sytuacja ta zmienia się diametralnie. Można to łatwo stwierdzić mierząc jego rezystencjie albo po prostu zajrzeć do instrukcji serwisowej którą to z pewnością jako Serwisant Pan posiada, tam jest to na pewno opisane z obrazkami włącznie.

Posiadając taką wiedze będąc Autoryzowanym Serwisantem co wydaje mi się do czegoś zobowiązuje niestety można się przyczynić do poprawy policyjnej statystyki wypadków
    O której to Szanowny Pan raczył wspomnieć -czego osobiście nikomu ani Panu nie życzę.

Nigdy ale to nigdy nie podawałem i nie zamierzam podawać się za A. S. Grupy Bosch nim nie będąc – a już na pewno w tej sytuacji wolę być sobą.

Na koniec dodam że moja wypowiedź nie ma na celu obrazy Pańskiej osoby a jedynie odparcie bezpodstawnego ataku. Chcę jedynie zwrócić uwagę na arogancję i brak kompetencji. O co oczywiście nie podejrzewam innych serwisantów.
    A to niespodzianka !

Pozdrawiam

Żeby nie było wątpliwości załączam opis przezbrojenia term gazowych Junkers Bosch.
    Wymienić dyszę zapłonu wraz z podkładką. Wymienić dyszę palnika głównego zwracając uwagę na to ,że istnieją dwa rodzaje dysz. Wymienić główny zawór gazowy. Czynności tych nie będę opisywał szczegółowo. Regulacja ustawienia maksymalnego przepływu gazu podłączyć manometr w punkcie odbioru ciśnienia palnika. Uruchomić podgrzewacz po ustawieniu mocy na maksymalną, ustawić ciśnienie wg. tabeli dostarczonej wraz z zestawem przezbrojeniowym.
    Jeśli ktoś będzie zainteresowany mogę podać dokładny opis krok po kroku.
    akwedukt
    Level 24  
    W pozycji spoczynkowej ciśnienie nad jak i pod mębramą jest takie samo,więc iglica jest cofnięta a w momęcie pracy ciśnienie wody spada więc nad mębramą ciśnienie jest mniejsze ,dalej mębrama popycha iglicę a ta otwiera zespół gazowy.Wniosek ,w pozycji spoczynkowej nic nie ciśnie,ponatto ok kiedy mikromanometr mierzy przepływ gazu.Co do pozycji mikrowyłącznika proponuję go wyjąć pozostawić w spocynku i sprawdzić jeszcze raz .A co do instrukcji którą pan przepisał ze strony www.skolenia-junkers.pl.panie arogancie to mnie pan nie obraził.
    krzys11
    Level 12  
    Witam

Instrukcja taka Drogi Panie jest dołaczona do każdego zestawu przezbrojeniowego o czym wiedzą wszyscy którzy kiedykolwiek przezbrajali takie termy.

Natomiast jeśli chodzi o mikrowłącznik to widzę że nie zadał Pan sobie trudu żeby to sprawdzić więc będę musiał to jeszcze raz wyjaśnić:

Bardzo ładnie opisał Pan działanie zespołu wodnego dokładnie tak jest
    tylko ,że w tym piecu i nie tylko w tym zgrubienie na iglicy napierające na dzwignię obudowy mikrowłącznika jest od strony zespołu gazowego.
    Więc w momencie spoczynku wyżej wspomniana dzwignia jest cały czas naciskana przez to zgrubienie.

Proszę to sprawdzić !
    Dodam też ,że właśnie dlatego no i w ramach podpowiedzi również łatwiej jest zamontować mikrowyłącznik w piecu przy odkręconej ciepłej wodzie
    podczas gdy iglica atakuje zespół gazowy.

Proszę to sprawdzić !

Pozdrawiam
    akwedukt
    Level 24  
    A świstak siedzi i zawija w te sreberka.
    krzys11
    Level 12  
    Witam

Coś mi się wydaje Młody Człowieku że koło serwisanta to ty nawet nie stałeś.
    Dyskusja ta niczego nie wnosi więc nie widzę najmniejszego powodu aby ją kontynuować.

Pozdrawiam
    akwedukt
    Level 24  
    Odezwał się naprawiacz term.
    qba1609
    Level 1  
    Niestety Panie "akwedukt" nie masz Pan racji, dziś osobiście sprawdzałem swojego neckara, i jest tak jak napisał krzys11. schemat elektryczny w instrukcji opisuje jasno sytuację o której toczy się dyskusja.