Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

subaru legacy 1997 ABS - kontrolka abs nie świeci się

Yarken 10 Dec 2008 19:25 3545 7
    Yarken
    Level 10  
    Subaru legacy 1997.
    Hej. Taki oto problem. Subaru legacy kombi 4 x 4 automat 1997 rok.
    Kontrolka abs świeci się, czyli brak abs bo przy hamowaniu koła się blokują. Do wymiany łożysk z tyłu było ok. Poziom płynu hamulcowego ok,
    bezpieczniki ogólne ok, (przekażniki przy pompie chyba ok) czujniki abs przy kołach tylnich przedmuchane sprężonym powietrzem (nie dotykałem)
    sugestia co do uszkodzenia czujników chyba zbyt prosta.
    Czy ktoś coś może podpowiedzieć? Z góry dziękuję.
    cardiag
    Level 30  
    Moim zdaniem łożyska nie takie jak być powinny.
    Yarken
    Level 10  
    No nie wiem. Stawiałbym na kabelek od czujnika ABS. Jaka jest zależność łożysk do braku ABS-u? Podłączali komputer ale nie w ASO.
    Nic im nie wykazał.
    brandy-p
    Level 31  
    a czy kontrolka zapala się od razu po odpaleniu silnika i zostaje czy gaśnie i ponownie zapala się gdy samochód rusza ?
    Yarken
    Level 10  
    Kontrolka świeci się od momentu przekręcenia kluczyka, w czasie jazdy, aż do zgaszenia silnika. Odrazu jak odbierałem auto zauważyłem, że kontrolka nie zgasła. Na moje uwagi rozłożyli ręce bo nie mają komputera bo to bo tamto. Naprawdę trudno o warsztat, z którego można być zadowolonym. Powracając do tematu, kolejna próba. Koleś ma zerknąć na to. Pracuje w Toyocie. Zobaczymy, może coś z tego wyjdzie.
    brandy-p
    Level 31  
    no to omomierz w rękę i sprawdzanie czujników
    Yarken
    Level 10  
    Ok. Będzie sprawdzanie czujników. Dam znać co pokazały pomiary.
    Yarken
    Level 10  
    No i cała tajemnica rozwiązana. W trakcie wymiany łożysk a raczej walki ze śrubami, które uniemożliwiały demontaż piasty przy prawym kole, uszkodzony został kabelek od czujnika. Dokładnie to przewód był naderwany czy wyrwany z czujnika. Zanim zdecydujecie się kupować, lub oddawać samochód do warsztatu a już broń boże do ASO wejdżcie pod samochód i wnikliwie obejrzyjcie całą drogę połączeń czy to ABS czy cokolwiek innego.