Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gdzie w Peugeot 306 jest wzmacnicz antenowy

dariusz1 11 Dec 2008 17:19 3224 5
Wago
    dariusz1
    Level 14  
    Witam
    Mam problem z anteną w samochodzie, przewód antenowy nie ma przejście, i nie wiem czy jest przerwany, czy też po drodze jest wstawiony gdzieś wzmacniacz antenowy, z radia wychodzi dodatkowy przewód zabezpieczony bezpiecznikiem 0,5A. Ale czy jest gdzieś do czegoś podpięty i gdzie nie wiem. Mowa o Peugeot 306 kombi rocznik 2000. Jeśli jest gdzieś wzmacniacz to gdzie i jak sie do niego dostać.
    Pozdrawiam
  • Wago
    piomoto
    Level 19  
    Kupujesz za 20 zeta wzmacniacz i montujesz za radiem. Banalnie prosta i szybka robota.
  • Wago
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    igabriel
    Level 20  
    w tym autku oryginalnie napewno nie ma wzmacniacza , najczęściej rdzewieje złącze końcówka kabla z mocowaniem anteny (śrubka M6), zdemontuj lampkę oświetlenia wnętrza, pod nią jest mocowanie anteny, bardzo łatwy dostęp....
    dariusz1
    Level 14  
    ,,w tym autku oryginalnie napewno nie ma wzmacniacza , najczęściej rdzewieje złącze końcówka kabla z mocowaniem anteny (śrubka M6), zdemontuj lampkę oświetlenia wnętrza, pod nią jest mocowanie anteny, bardzo łatwy dostęp."
    Otóż dobrałem się do lampki nim tu napisałem, odkręciłem śrubkę i tak na gołym przewodzie nie mam przejścia, ba nawet przewód skrobnąłem dla poprawienia styku. popróbuje z wymiana przewodu jeśli faktycznie nie ma tam wzmacniacza. Tylko po co z radia odchodzi zabezpieczony przewód bezpiecznikiem 0.5 A. do radia zasilanie wchodzi zabezpieczone 10 A, Do czego ten przewód, gdyby nie fakt że trzeba by demontować deskę rozdzielczą nie było by sprawy.
  • Helpful post
    igabriel
    Level 20  
    jeśli chodzi o przewód z bezpiecznikiem 0,5A to jest albo zasilanie podtrzymania pamięci w radiu albo wej. sygnałowe +12V do automatycznego załączania radia po włączeniu zapłonu...to zależy od modelu-firmy radia,
    w Peugocie 306 na złączu do radia jest podawane +12V (podawane cały czas) i tzw. "ACC- accesory" czyli +12V po włączeniu zapłonu do automatycznego załączania radia

coś więcej jest opisane tutaj

http://www.studio24.prv.pl/

jeśli chodzi o kabel antenowy to łatwo go wymienić, od anteny idzie w prawo pod podsufitką dalej pod plastikową osłoną prawego przedniego słupka (łatwo się ją ściąga, jest na zatrzaskach), dalej idzie za schowkiem nad dmuchawą , można spiąć stary kabel z nowym i wyciągając stary odrazu wciągnąć nowy lub trzeba wymontowac schowek