Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 25GR5660/22B Dioda miga na czerwono kilka sekund

waco 28 Paź 2002 00:29 2881 7
  • #1 28 Paź 2002 00:29
    waco
    Poziom 28  

    Jest to bardzo popularne chassis philipsa
    W Tv ino miga dioda led przez kilka sekund i gaśnie (raz mi się zapaliła stale, ale TV nie chodziło). Telewizor nie wydaje żadnych odgłosów. Tzn. nie ma WN i przetwornica chodzi cichuteńko.
    Co ponadto:
    Mikrokontroler: TMP47C634N-2416 na 48 nodze 5,3V
    +B 28,3V Tranzystor linii OK.
    na tyrystorze FOR5D Katoda 10,8V Bramka 10,1V Anoda 0V
    na 7661- BD533P Baza 5,9V Kolektor 10,7V Emiter 5,3V
    na H-drive 7540 BF819 Baza 0,7V Kolektor 0,1V !!! Emiter 0V
    Gdzie szukać awarii?
    Wymieniłem kilka suchych kondensatorów elektrolitycznych i TDA2579A – nie pomogło :( .

  • #2 28 Paź 2002 09:12
    Telo
    Poziom 39  

    Jest to chassis G 110, propomuję wylutować tranzystor w odchylaniu i podłączyć żarówkę i sprawdzic czy chodzi przetwornica, często padały elementy SMD w przetwornicy, pomierzyć tranzystory diody lub jeżeli uszkodził się tranzystor w przetwornicy to kupić kit serwisowy do G 110 i wstawić .

  • #3 28 Paź 2002 13:07
    Richi
    Poziom 39  

    Za male napiecie +B. Mnie wyglada na trafko wysokiego, sprawdz jak podal kolega Telo i przy okazji C2545 taki na 2KV w kolektorze BU 508 lubialy padac. :wink:

  • #4 28 Paź 2002 23:49
    waco
    Poziom 28  

    Tranzystor w przetwonicy nie był uszkodzony.
    Jakie ma być +B na czuwaniu w tym TV.

  • #5 29 Paź 2002 03:24
    ado
    Poziom 22  

    Bu wylutuj,zarowka na 40w wiadomo gdzie,musi byc 148v na zarowie;jesli brak to bedzie troche zabawy jak koledzy wspominali z sdm-amai (tu trzeba dodac ze wypadalo by wymienic dwa kondesatory obok bu gdzyz mialem przypadki iz jeden blokowal mi przetwornice a pozatym te telewizory nie sa nowe i wypadaloby je wymienic).Jesli masz 148v to odloncz kabel od trafa ten na kinol (bywa ze jest przebity na mase wyglada jakby trafo blokowalo) wstaw dwa nowe kondesatory obok bu sprawdz na wyjsciu czy niema zwarc,jesli dalej nie odpali to traho smialo zmieniaj.Sory ze sie rozpisalem ale troche zrowia mi zajdl ten model.POWODZENIA

  • #6 30 Paź 2002 03:08
    waco
    Poziom 28  

    Bardzo bym chciał mieć te 148V. +B nie zmieniło nawet wyjęcie trafa.Zagadki
    Zauważyłem, iż okolicę przetwornicy i ją samą ktoś przede mną przekopał. Mam obawy czy aby na pewno nie pozamieniał przypadkiem tranzystorów SMD.
    7616 C368
    7615 pnp
    7612 npn
    7651 pnp
    7652 pnp
    7637 npn
    7654 npn
    Czy faktycznie takie polaryzacje tranzystorów powinny być w tych miejscach?
    Dzisiaj wymieniłem CNX83A, FOR5D oraz wymontowałem trafopowielacz. Nie zaobserwowałem żadnych zmian. Kilka sekund po włączeniu włącznikiem sieciowym dioda miga i po chwili dioda gaśnie na stałe. Najbardziej mnie zastanawia dlaczego tranzystor H-drive jest zatkany? Czy może przez to że TDA 2579A jest zasilany tylko 2,6V?

  • #7 27 Lis 2002 20:09
    ado
    Poziom 22  

    7625>>but18af
    7614>>cnx83a
    1600>>t2a
    7612.7637>>bc848c>1lp
    7615.7651>>bc858c>3lp
    7652>>bc857c>3gp
    7654>>bc817>6dp
    7616>>bc368
    6602-6605>>1n5061
    6611-6614.6644.6646.6649.6653*>>ll4148
    6622>>1n4148
    3622.3623>>100r**
    6617>>bzv85-c5v1
    6638>>bzv55-f2v4
    6637>>bzv55-f6v2

  • #8 27 Lis 2002 23:09
    waco
    Poziom 28  

    uruchomiłem okazało się że ktoś odwrotnie zamontował diodę smd pod trafem przetwornicy na laminacie jest błędne oznaczenie anody i katody

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME