Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak zbudować agregat prądotwórczy.

bobi70 12 Dec 2008 15:22 7092 6
    bobi70
    Level 14  
    Witam.

Analizując budowę agregatów prądotwórczych nie zauważam w tym komplikacji.
    Teoretycznie-prądnica kompletna np Sincro bardzo popularna w generatorach na rynku+silnik B&S. Prądnica ma wbudowany AVR i np 2 gniazda: 1x220V i 1x380V. Teoretycznie podkreślam, wystarczy wiec kupić nową prądnicę i nowy silnik. Skręcić to do kupy śrubami M8, nalać oleju do motoru oraz paliwa i odpalić? Silniki stosowane w agregatach same regulują obroty pod wpływem obciążenia. Prądnice pewnie też są sprawdzane. Dokładamy kawałek malowanej ramy i poduszki do stabilizacji kupione w byle sklepie motoryzacyjnym.

Pytanie do szanownych forumowiczów. Czy mój tok rozumowania jest prawidłowy? Bo jeśli tak to można na kupnie agregatu zaoszczędzić w ten sposób ze 2 tysiączki złotych.
    Czy też jest coś czego nie brałem pod uwagę, czego nie napisałem i co dyskwalifikuje możliwość budowy agregatu prądotwórczego w warunkach zupełnej amatorszczyzny.
    Marcin Dorociak
    Level 15  
    Witam kolego.A co to za agregat chcesz budować i jakiej mocy jeśli chcesz oszczędzić aż 2 tys.złotych??,to musi być z 15kW?,bo jak mniejszy do 6kW to szkoda się bawić,skoro nowy kompletny agregat 5,5kW z silnikiem 13KM kupisz za 2000zl.
    Co do budowy to masz rację:silnik,prądnica,zbiornik,płyta z wyjściami na wtyki.
    Pozdrawiam
    bobi70
    Level 14  
    Sory za uszczypliwość. Ale bardzo bym chciał dowiedzieć się gdzie kupie 3 fazowy agregat o mocy powiedzmy 8kW z gwarancja za te kasę, z silnikiem Brigsa i AVR.
    Nie interesuje mnie Allegro Tylko normalny sprzęt.
    Najmniejsze pieniądze za towar normalnej jakości to kwota 7-8 tys. Wg moich danych silnik i prądnica powinna się zamknąć w 5-6.
    Ale kolega Marcin może wiedzieć więcej. W twoich okolicach jest wiele firm produkujących sprzęt tego typu.
    Mnie interesuje rozwiązanie na poziomie 7-8 kW ~3 z silną jedna fazą gdzie prąd wytrzyma obciążenie ok 16A na starcie.
    sp5wcx
    Level 33  
    Czy ten silnik B&S posiada regulator obrotów, potrafiący utrzymać 3000 obr/min z dokładnością kilku procent w pełnym zakresie obciążeń? Popularne silniki od maszyn roboczych nie posiadają takich regulatorów.
    bobi70
    Level 14  
    Założenie jest takie że ma. Nie jest to model jakiś tam do kosiarki. Jest to 13 HP silnik B&S Vanguard w ofercie Briggsa przeznaczony specjalnie do zasilania agregatów. Sądzę więc że rozmawiamy o silniku który potrafi to zrobić. Zresztą..... taki silnik jest w większości agregatów na które patrzę więc "niewiadomoczego" chyba nie wkładają.
    sp5wcx
    Level 33  
    No to teoretycznie wystarczy jedno z drugim połączyć idealnie wpółosiowo (chyba że zastosujesz sprzęgło elastyczne) i powinno hulać.
    _haker_1
    Level 32  
    Agregaty na silnikach B&S o mocach 7kW da sie kupic za kwoty rzedu niecalych 5000. Jesli przyfarci sie jakas znizke to nawet 4000 (moj ojciec za tyle kupil 6,9kW na silniku B&S). Mysle ze zlozenie wyjdzie cie drozej, jesli rozmawiamy o nowych czesciach. Oczywiscie do dyskusji jest tez kwestai czy polaczysz to tak idealnie jak porzadny fabryczniak. Pozdr